4 Μαρ 2016

Μουζάλας: Το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει

Πρόσφυγες στα σύνορα της Ελλάδα με την πΓΔΜ περιμένουν να περάσουν τα σύνορα που όπως είπε ο αρμόδιος ελληνας υπουργός δε θα ξανανοίξουν
Οι πρόσφυγες που μπαίνουν στην Ελλάδα, μένουν! - Από χώρα τράνζιτ γίνεται χώρα εγκατάστασης, παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής - Σε δεύτερο χρόνο ο διαχωρισμός προσφύγων-οικονομικών μεταναστών.
Για παρερμηνεία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης γίνεται χώρα εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες.
«Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα και στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει ένας ακόμα σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων με κλειστά τα σύνορα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000.
Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση το προσφυγικό με την αξιολόγηση και τα μέτρα, ενώ για την Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι έχει σώσει με την πολιτική της την αξιοπρέπεια της Ευρώπης στο προσφυγικό.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει, ενώ έκανε λόγο για «αυτοκτονικές πολιτικές» κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού για τη θυσία που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να σωθεί η Ευρώπη.

H συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τετάρτη

Την εκτίμηση ότι η Ειδομένη θα κλείσει τελείως, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την Τετάρτη. 

«Θα πρέπει να θεωρούμε το σύνορο της Ειδομένης κλειστό. Προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες. Για ένα χρονικό διάστημα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα. Σε πρώτο χρόνο, θα φροντίσουμε για την πρόχειρη φιλοξενία τους και σε δεύτερο χρόνο, θα φροντίσουμε για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και για την μεταφορά σε κλειστούς χώρους όσων δεν δικαιούνται άσυλο και θα επιστραφούν στις χώρες τους». 

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι αφού μετά από τόσες παρεμβάσεις προς τα Σκόπια - από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ΕυρωκοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς ως τον πάπα Φραγκίσκο - η πΓΔΜ δεν αποφάσισε να ανοίξει το σύνορο στην Ειδομένη, δεν μπορούμε παρά να το θεωρούμε κλειστό. 

Κατέστησε σαφές ότι όλοι οι δήμαρχοι οφείλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της φιλοξενίας των προσφύγων. Η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ είχε ως στόχο να προτείνουν οι δήμαρχοι χώρους φιλοξενίας όμως τέσσερις ώρες μετά την έναρξή της, όταν αποχώρησε ο υπουργός, δεν είχαν προτείνει ούτε ένα συγκεκριμένο χώρο. Οι δήμαρχοι συνέχισαν την συνεδρίασή τους με σκοπό την αναζήτηση χώρων και την πρότασή τους στην κυβέρνηση. Δήμαρχοι της Κρήτης δήλωσαν ότι θα καταρτίσουν ένα δικό τους σχέδιο χώρων και θα το καταθέσουν στην κυβέρνηση. 

Αν και μέχρι στιγμής επισήμως η διάθεσή τους να συμβάλουν έχει μείνει μόνο στα λόγια, οι δήμαρχοι Τρικάλων και Καρδίτσας δήλωσαν έξω από την αίθουσα ότι έχουν έτοιμους χώρους φιλοξενίας. 

Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αναζητηθούν χώροι κατά μήκος της διαδρομής Αθήνα – Ειδομένη, η κυβέρνηση άλλαξε τον σχεδιασμό αυτό λόγω του κλεισίματος των συνόρων και πλέον αναζητά χώρους και στην Ήπειρο. 

Οι δήμαρχοι έθεσαν ζήτημα προσωπικού για την στελέχωση των χώρων φιλοξενίας, δεδομένου ότι οι προσλήψεις απαγορεύονται λόγω Μνημονίου. Υπάρχει όμως ένα «παραθυράκι» για έκτακτες ανάγκες το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί για τις προσλήψεις παρακάμπτοντας τον ασφυκτικό χρονοβόρο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ζήτησε ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον κ. Μουζάλα να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο για την συγκέντρωση των διαθέσιμων χώρων και την διοχέτευση των προσφύγων σε αυτά και ο υπουργός απάντησε ότι το όργανο αυτό ήδη σχηματίζεται. 

Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, μέχρι στιγμής είχαμε 1.400 νέες αφίξεις στη χώρα, ενώ στο Σχιστό φιλοξενούνται 1.414 άτομα. Στον Ελαιώνα 748, το Ελληνικό (χόκεϊ) 1.470, στα Διαβατά 2.071, στον Χέρσο 2.581 και στη Νέα Καβάλα 2.282 _ ήτοι 26.000 όσοι φιλοξενούνται επισήμως από το ελληνικό κράτος συν οι 10.000 στην Ειδομένη, συν όσοι περιφέρονται στη χώρα από τον Πειραιά και την Πλ. Βικτορίας στην Αθήνα ως τις εθνικές οδούς με κατεύθυνση την Ειδομένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: