31 Μαρ 2016

Για νέα σκληρά εισπρακτικά μέτρα μιλά απροκάλυπτα η κυβέρνηση της ΠΦΑ, έτσι για να το χαιρόμαστε το ευρώ

Αφού θέλουμε "πάση θυσία το ευρώ" και νέα αφαίμαξη των μέσων ελληνικών νοικοκυριών σχεδιάζει η κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δις ευρώ. Όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τα 5,4 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν κυρίως από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.Ο ίδιος εξήγησε ότι τα 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν κυρίως από την φορολογική μεταρρύθμιση και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επερχόμενη φορολογική καταιγίδα θα έχει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και πως θα «επιβαρύνει αρκετά μόνο τα εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ». Ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,6 δις ευρώ καθίσταται σαφές ότι η επιβάρυνση θα αγγίξει το σύνολο σχεδόν των εισοδημάτων. Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε μάλιστα ότι η εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό 3% το 2018 είναι ελληνικής εμπνεύσεως.

«Μια μεγάλη διαφορά της διαπραγμάτευσης είναι ότι η βάση συζήτησης για την εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού δεν είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ, αλλά η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που συμπίπτει με αυτή των θεσμών τηςΕΕ» είπε ο υπουργός αν και στην συνέχεια υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία και πως εντός του 2016 θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος είπε ότι αν η « πορεία εσόδων είναι καλύτερη από αυτή που προβλέπεται τότε αρκετά από αυτά τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν. Θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν» αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του επιβαλλόμενου φόρου στα δελτία του ΟΠΑΠ από τον οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ και άρα θα μπορέσει να «ακυρώσει» την υλοποίηση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων.

Πέραν αυτών ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει «άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές» δηλαδή των capital controls. Τέλος υποστήριξε ότι «Η εκτίμηση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών – και πιστεύω ότι θα την επιβεβαιώσει την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ – για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ιδιαίτερα θετικός. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για -0,25% του ΑΕΠ. Πιστεύουμε ότι τελικά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2 του ΑΕΠ υπέρβαση δηλαδή του στόχου κατά 830 εκ. ευρώ. Μεγάλη επιτυχία για τη δημοσιονομική ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: