3 Μαρ 2016

Αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν! Το έγγραφο της Κομισιόν που βάζει φωτιά στο Μαξίμου

Με το ένα πόδι εκτός της ζώνης Σένγκεν βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς όποια απόφαση κι αν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορα της.
Στο πλαίσιο αυτο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Guardian, η Κομισιόν ζητάει -με σχετικό έγγραφο- από τα κράτη μέλη να άρουν «όσο το δυνατόν συντομότερα» τους συνοριακούς ελέγχους και με«σαφή καταληκτική ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2016».
Το γεγονός όμως ότι οι Βρυξέλλες θέλουν αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, θα την κάνει να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διωχθεί από τη Σένγκεν στην περίπτωση που αποτύγχανε να ελέγξει τα σύνορα της μέχρι τον Μάιο. Μάλιστα, το σχέδιο έχει καταρτιστεί πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, όταν η Ε.Ε. θα καλέσει την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων. Πρόκειται για μέρος της συμφωνίας των 3 δισ. που είχε γίνει τον περασμένο χρόνο.
Πάντως, σύμφωνα με αυτό το τελευταίο σχέδιο, οι αρχές της Ε.Ε. θα διενεργήσουν έλεγχο στα σύνορα της Ελλάδας στα μέσα Απριλίου για να διαπιστωθεί αν οι έλεγχοι είναι επαρκείς, ενώ μια τελική απόφαση για τη θέση της Ελλάδας στην Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο.
Ωστόσο, επί του παρόντος οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ στη χώρα μας έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: