Καταργείται στην ουσία το εφ' απαξ αφού ούτε φέτος θα το εισπράξουν περισσότεροι από 63000 συνταξιούχοι, που αναμένουν στην ουρά για να το πάρουν πριν από δυόμιση χρόνια, από από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα. Και αυτό γιατί ότι χρήματα υπάρχουν σε ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις πετσοκομένες συντάξεις. Η επίσημη κυβερνητική δικαιολογία είναι ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο νέος τρόπος υπολογισμού εφάπαξ με βάση το νέο μαθηματικό τύπο που θα αποφασίσει το Υπ. Εργασίας.

Στο μεταξύ,όχι μόνο θα εισπράττονται εισφορές περίπου 450 εκατ. ευρώ υπέρ των ταμείων πρόνοιας, αλλά θα συγκεντρώνονται στον κοινό "κουμπαρά" του κυοφορούμενου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο –σύμφωνα με  το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού – θα συγχωνευτούν, χάνοντας πλήρως της διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους, τα Ταμεία Πρόνοιας.
Τα κεφάλαια τα οποία θα συγκεντρώνει  αυτός ο "κουμπαράς" θα μπορούν  να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κάθε άλλης ανάγκης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώτα απ’ όλα της καταβολής των κύριων συντάξεων των ελλειμματικών ταμείων (πχ ΙΚΑΟΑΕΕ).
Σύμφωνα με το κυβερνητικό ασφαλιστικό προσχέδιο "τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης συγκροτούν τρεις (3) κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών". Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές που θα εισπράττονται υπέρ των ταμείων πρόνοιας θα οδηγούνται σε ένα κοινό "κουμπαρά", πάνω στον οποίο δεν θα έχει κανένα ουσιαστικά έλεγχο η νέα διεύθυνση των ταμείων πρόνοιας.  Έτσι υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω ταμείων εκφράζουν φόβους πως μέρος των εισφορών των ταμείων πρόνοιας θα κατευθυνθούν στην κάλυψη ταμειακών ελλειμμάτων άλλων φορέων κύριας ασφάλισης, όπως το ΙΚΑ που φέτος εκτιμάται ότι θα έχει έλλειμμα… 2,1 δισ. ευρώ ή ο ΟΑΕΕ που προβλέπει έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ.