3 Μαρ 2016

Κοτζιάς: Αντέχουμε μέχρι 150.000 πρόσφυγες αλλά με νηφαλιότητα

Μέχρι και 150.000 πρόσφυγες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ενώ επισήμανε πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αρκεί να υπάρχει νηφαλιότητα και όχι πανικός.
Σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για επιχείρηση παρακολούθησης των προσφυγικών ροών ενώ είπε πως ήταν η Τουρκία που είχε σφοδρές αντιδράσεις για αυτό το θέμα.

«Η βασική αιτία που φτάσαμε εδώ είναι ο πόλεμος» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και καταλόγισε σε Ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία ότι δεν ήθελαν να προετοιμαστούν. Όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είχε εκφράσει από πολύ νωρίς την άποψη ότι θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές και είχε κατηγορηθεί για «φιλορωσική στάση». Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά και για ΜΚΟ «που κάνουν άλλης μορφής μπίζνα».
Όσον αφορά τη στάση των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε. «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον», πρόσθεσε ο υπουργός.
Αναφορικά με το ρόλο της Αυστρίας ο κ. Κοτζιάς της καταλόγισε «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ή τουλάχιστον την πολιτική της».
Εκτίμησε ότι η Αυστρία στηρίζεται «και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κ. Μέρκελ», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από ελληνικής πλευράς στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι «όλα τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται». Για το αν θα έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος είπε ότι θα το έκανε «εάν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις δεν είναι αυτές που θέλουμε».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας απείλησε με βέτο και στο παρελθόν, αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο για το προσφυγικό. Διευκρίνισε ότι το βέτο στρέφεται κατά των γενικότερων συμπερασμάτων, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ρητές δεσμεύσεις, τις οποίες ωστόσο κάποιες χώρες δεν εφαρμόζουν.
«Λένε κάποιοι στην Αυστρία ότι μας έκαναν προτάσεις που απορρίψαμε, αυτό δεν είναι αλήθεια. Λέγανε ότι δεν θέλαμε τη Frontex, εμείς ζητούσαμε περισσότερη βοήθεια», είπε ο κ. Κοτζιάς. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας έχει εγκλωβιστεί «στον φόβο της ανόδου της Ακροδεξιάς, και ορισμένοι ίσως έχουν μείνει στον 19ο αιώνα και την Αυστροουγγαρία». Έκανε λόγο για αλλαγή στάσης όταν αλλάζει η ατζέντα και οι συγκυρίες, σχολιάζοντας τη σύμπλευση της ελληνικής κυβέρνησης με την καγκελάριο της Μέρκελ για το προσφυγικό.
Την Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση τόνισε ότι «Αυστρία και Ελλάδα είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι και πρέπει να συνεννοηθούν για την εξεύρεση από κοινού μίας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό και όχι μίας λύσης με την οποία ο ένας θα θέλει να επιβάλλεται στον άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: