14 Φεβ 2015

Γιατί το ευρώ είναι ένα κακό νόμισμα


Θεόδωρος Κατσανέβας

Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το παζάρι με τους Ευρωπαίους εταίρους που γίνεται αυτές τις ώρες για να δοθεί η ανάσα της ελπίδας στην Ελλάδα. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι, αν το θαύμα της ανατροπής του μνημονίου χωρίς εκπτώσεις επιτευχθεί μέσα απ’ αυτές τις επίπονες διαπραγματεύσεις, εμείς θα σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως και προεκλογικά, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες αργότερα θα είναι καλύτερες και η καταστροφική πολιτική της Γερμανοποιημένης ευρωζώνης θα ανατραπεί.Η σημερινή πολιτική συγκυρία όμως, ότι η πολλά υποσχόμενη στο παρελθόν  συμμαχία του νότου έχει αποβιώσει τουλάχιστον κατά την τρέχουσα περίοδο.Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόϊ το υπονόησε ξεκάθαρα. Αν η ευρωζώνη υποχωρήσει στην Ελλάδα, το κόμμα του θα καταστραφεί πολιτικά, αφού το ανερχόμενο Podemos θα σαρώσει στις επερχόμενες εκλογές. Αν πέσουν τα προκεχωρημένα φυλάκια που έχει εγκαταστήσει το Βερολίνο στο νότο και όχι μόνο, τότε θα καταρεύσει και το κεντρικό κάστρο, η ίδια η Μέρκελ και η πολιτική της.

11 Φεβ 2015

Έρευνα Πανεπιστημίου Μακεδονίας : Το 65% των πολιτών δε φοβάται το Grexit


Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 35,5%  εκφράζει φόβο για την πιθνανότητα εξόδου ευρώ. Μόλις το 22,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μια τέτοια προοπτική, ενώ αντίθετα αυτό ισχύει για το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ.Αυτό σημάινει αν ερμηνεύουμε σωστά τα συμπεράσματα της έρευνας ότι το 65% των Ελλήνων πολιτών σήμερα, δε φοβάται πλέον την προοπτική του Grexit, παρ' όλη την υστερική μαζική εκστρατεία του τρόμου που έχει συντελεστεί και συνεχίζει στα εξωνυμένα ΜΜΕ.

Χάνς Βέρνερ Ζιν : Ένα προσωρινό Grexit θα καταστήσει την Ελλάδα ανταγωνιστική


Υπέρ ενός προσωρινού Grexit έχει επανειλημμένα ταχθεί ο ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας με έδρα το Μόναχο (Ifo) και πρώην σύμβουλος της Καγκελαρίου Μέρκελ. Σε συνέντευξή του στην Ξέναι Κουναλάκη στην Καθημερινή στις 18/1/2015, λίγο πριν τις εκλογές, όπως και λίγο παλαιότερα στο περιοδικό  Επίκαιρα,  εξηγεί γιατί θεωρεί ως ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα μας μια προσωρινή παραμονή εκτός Ευρωζώνης με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Προσωρινό Grexit : η πρόταση για ένα ρεαλιστικό βελούδινο διαζύγιο


Θεόδωρος Κατσανέβας

Ύστερα από την ηχηρή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή του μνημονίου, τον απόηχο από τις πολυποίκιλες διεθνείς αντιδράσεις και σε αναμονή των  συνόδων του Eurogroup, διαφαίνεται ότι το Βερολίνο παραμένει κυρίαρχο στο παιχνίδι. Και ότι ελάχιστα είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει στις εύλογες αιτιάσεις και προτάσεις της νέας κυβέρνησης.

6 Φεβ 2015

Σε πορεία σύγκρουσης η Αθήνα με το Βερολίνο

Σε πορεία σύγκρουσης βρίσκεται σήμερα η Αθήνας με το Βερολίνο ύστερα απο μια σειρά απο σοβαρές σχετικές ενδείξεις, με κορυφαία τη διαρροή απόρρητου εγγράφου σύμφωνα με το οποίο η γερμανική πλευρά απορρίπτει όλο το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μισθούς, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Λίγη ώρα αργότερα από τη διαρροή από το Reuters το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης κι ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις.

Τα εναλλακτικά πολιτικά σενάρια και η θεωρία της διαπραγματευτικής ισχύος ύστερα από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ


H μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ανοίγει το δρόμο για εναλλακτικά σενάρια πολιτικών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή μιας επεκτατικής εισοδηματικής,δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών δείχνουν ότι χαιρέτισαν με κρύα καρδιά τη νίκη του. Και  πως είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν πολύ ελάχιστα από τα όρια των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. 

Η Μέρκελ δείχνει τα δόντια της, απαιτεί και απειλεί και απαιτεί

H σύγκρουση ανάμεσα στην στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιθανή ύστερα από το απόρρητο έγγραφο - τελεσίγραφο του Βερολίνου προς την Αθήνα με το οποίο καλείται η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και μετά την άρνηση της Αθήνας να δεχτεί τις γερμανικές πιέσεις. «Αυτό που ζητάτε είναι να τηρηθεί το Μνημόνιο και αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό» ήταν η απάντηση της κυβέρνησης αλλά το... αυτί της Γερμανίας κάθε άλλο παρά «ίδρωσε».

Λύσσα για την εξουσία από τους εθισμένους στο ραγιαδισμό


Πήγα το πρωί του Σαββάτου στον φούρνο της γειτονιάς μου ν' αγοράσω ψωμί και γάλα για την οικογένεια, έβγαλα το κολλαριστό πεντάευρο να πληρώσω κι ο φούρναρης μου το έτριψε στο πρόσωπο, για να μην πω «στη μούρη» και κατηγορηθώ για λαϊκισμό. Τι έπαθες, κυρ Παναγιώτη, του λέω. Δεν τα 'μαθες, ρε ζαγάρ; Γυρίσαμε στη δραχμή, βρε αχαΐρευτε, Σκάι δεν βλέπεις, ρε τσοπανογεγέ; Είσαι και δημοσιογράφος, βρε στουρνάρι ξεπαπούτσωτο. 

Βέρνερ Πλούμπε: Να εγκαταλείψει προσωρινά το ευρώ η Ελλάδα

Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει ο ιστορικός της Οικονομίας Βέρνερ Πλούμπε. «Χωρίς ευρώ θα αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και οι Έλληνες θα ορίζουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας τους», υποστηρίζει.

3 Φεβ 2015

Οι Έλληνες απέρριψαν την πολιτική της ταπείνωσης !


Οι Έλληνες, ένας από τους πιό μικρούς και ψυχωμένους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψαν με αυτοπεποίθηση την επιβαλλόμενη σε αυτούς ευρωπαϊκή πολιτική της στυγνής λιτότητας, η οποία έθετε τους οικονομικούς δείκτες πάνω από τους ανθρώπους και πάνω από τις κοινωνικές επιταγές της χώρας. Πάνω από τις αρχικές αξίες της ελευθερίας, ισότητας και πνεύματος αδελφοσύνης της Ε.Ε. 

Newsweek: Ο Σόιμπλε μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Τσίπρα

Σε άρθρο στο κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό NewsweeK αναφέρεται ότι : «Ο Σόιμπλε αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Τσίπρα».Στο άρθρο, ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Project on International Order and Strategy στο Brookings Institution, τονίζει ότι «ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτει σαφή εντολή για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», προσθέτοντας ότι «θα γραφτούν πολλά τις επόμενες εβδομάδες για τα οικονομικά θέματα που περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις».

Η στρατηγική Corleone της Γερμανίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα βάλει την ουρά κάτω απο τα σκέλια


Οι αγορές πανικοβάλλονται. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό δεν αποτελεί ετυμηγορία των αγορών επί της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ή εν πάση περιπτώσει όχι μόνο επί της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Οι αγορές κρίνουν ότι ο κίνδυνος της μη επίτευξης συμφωνίας και η άτακτη κατάρρευση της μέχρι σήμερα διαδικασίας είναι υψηλός.

Telegraph : Γιατί η Ελλάδα θα είχε κέρδος από ένα Grexit

Μια εβδομάδα έχει περάσει και ακόμη δεν ξέρουμε αν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πετύχει μια συμφωνία με τις αρχές της ευρωζώνης, αναφέρει η Telegraph σε άρθρο του Roger Bootle, επικεφαλής της Capital Economics.

Το ρωσικό ανθυποβρυχιακό πλοίο «Severomorsk» στο Αιγαίο Πέλαγος

Το ανθυποβρυχιακό πλοίο του ρωσικού Στόλου της Βόρειας θάλασσας «Severomorsk», και το μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιο «Dubna, πέρασαν από την Διώρυγα του Σουέζ στην Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Βορείου Στόλου, αντιπλοίαρχος Vadim SERGA , αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο Νίκος Κοτζιάς και η νέα εξωτερική πολιτική


Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις υπουργών στη νέα Κυβέρνηση είναι αυτή του Νίκου Κοτζιά στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Ο καινούριος υπουργός είναι ένας από τους εγκυρότερους έλληνες διεθνείς αναλυτές, με πολύ καλή γνώση των θεμάτων γεωπολιτικής.

Η δραχμή, οι νομισματικές ενώσεις και τα διδάγματα του παρελθόντος


Πυλώνες κάθε κρατικής οντότητας από την εποχή της Αναγέννησης, δηλαδή από την εποχή που δημιουργήθηκε το εθνικό αστικό κράτος όπως το εννοούμε σήμερα, είναι ο στρατός και το νόμισμα.

Η απρόσμενη στήριξη Ομπάμα σε Ελλάδα κρύβει την υποβόσκουσα καχυποψία των ΗΠΑ απέναντι στη Γερμανία

Την υπόγεια αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία φαίνεται να αναδεικνύει η πρωτοφανής δήλωση στήριξης του  Μπαράκ Ομπάμ σε μια περίοδο ταραχώδους διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το Βερολίνο.