23 Ιαν 2015

Σημαντική η πιθανότητα του Grexit σύμφωνα με αμερικάνικα ΜΜΕ

Σημαντική η πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας απο την ευρωζώνη ύστερα πο νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν πολλά μεγάλα αμερικάνικα ΜΜΕ. Κταγράφουν τις τις προεκλογικές θέσεις των κύριων μονομάχων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμήσεις  για διάφορες εξελίξεις μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Μπορεί να αντέξει ένα Grexit η ευρωζώνη -Ο Guardian αναλύει τα μετεκλογικά σενάρια

Η λέξη Grexit έχει επανέλθει τις τελευταίες εβδομάδες στην επικαιρότητα, μετά από την προκήρυξη των εκλογών στην Ελλάδα. Με αφορμή αυτό, ο Guardian αναλύει το αν τελικά η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει την αποχώρηση της Ελλάδας και τι θα κόστιζε αυτή.

21 Ιαν 2015

Για να υπάρχει τουλάχιστον κάποια Δεξιά...

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι –πότε άτσαλα, πότε επιδέξια, μα πάντα αυτοσχεδιάζοντας– ο ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ) έχει μεταβάλει τις θέσεις του επί το λογικότερο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν απειλεί με φυγή από την Ευρώπη, ούτε λέει πια ότι θα «σκίσει το Μνημόνιο» (σ.σ.: η φράση χρησιμοποιείται μεταφορικώς).

Δε γίνεται ανάκαμψη της οικονομίας με καθίζηση των κρατικών εσόδων


Το υπουργειο Οικονομικών έδωσε  στη δημοσιότητα, τα στοιχεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2014. Πριν προβούμε στην ανάλυση των βασικών στοιχείων εκτέλεσης του ΓΚΠ του 2014, μια είναι η ουσιαστική παρατήρηση στην οποία θα πρέπει να προβούμε.

ΔΝΤ : Προβλέψεις για χαμηλότερη ανάπτυξη της ευρωζώνης

Χαμηλότερη η ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2015 και 2016 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ανακοινώθηκαν αυτές τις ημέρες. Υποβαθμισμένες είναι οι προβλέψεις του και για τη διεθνή οικονομία στο σύνολό της,εκτός απ' αυτές που αφορούν τις ΗΠΑ, παρά τις θετικές επιδράσεις της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στην οικονομική δραστηριότητα.

Ανάγκη ενότητας των αντιμνημονιακών αριστερών δυνάμεων στην πράξη

Πλησιάζει η ετυμηγορία του λαού και δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει λάθη που θα του κοστίσουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του.  Όσοι ΄σωτήρες΄ και να εμφανίζονται μπροστά του και να ισχυρίζονται ότι θα τον σώσουν ή θα σώσουν την Ελλάδα ένα είναι βέβαιο ότι ο καθένας  έχει τη δική του σκοπιμότητα.Είναι καιρός να κατανοηθούν ορισμένες απλές αλήθειες και ορισμένα παράδοξα που ο λαός θα κρίνει και θα τοποθετηθεί αυτόνομα και συνειδητά απέναντι τους.

Το 1% του πληθυσμού κατέχει περισσότερα από το 99% του παγκόσμιου πλούτου

Σε μελέτη της της σπουδαίας διεθνούς οργάνωσης Oxfam αναφέρεται ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών βαθαίνει δραματικά τα τελευταια χρόνια. Το μερίδιο πλούτου που κατέχει το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως ανέρχεται  στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και προβλέπεται  να ξεπεράσει το 50% το 2016.Τον ίδιο χρόνο, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερα από το υπόλοιπο 99%.

20 Ιαν 2015

Βουλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία


«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στις διοικήσεις των Ταμείων και κυρίως στους δύο μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, καθώς τους τελευταίους μήνες του 2014 παρατηρείται σημαντική κάμψη στα έσοδα.

Η οικονομική επιστήμη κοιτάει προς τα Αριστερά

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα Οικονομικά μια «συντηρητική επιστήμη» που παρουσιάζει εξωπραγματικές θεωρίες προκειμένου να προωθήσει μέτρα υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Δεν ξέρω αν ίσχυσε ποτέ κάτι τέτοιο, ίσως τη δεκαετία του 1970, αλλά αν ίσχυσε, έχει παρέλθει εκείνη η εποχή.

Κινεζικό «σωσίβιο» αναζητούν Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ισημερινός

H Κίνα αναδεικνύεται σταδιακά σε ένα είδος «δανειστή ύστατης προσφυγής» για χειμαζόμενες οικονομίες. Παράλληλα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική. Το γεγονός λοιπόν ότι η Αργεντινή στρέφεται σε αυτήν για βοήθεια, μετά την τεχνική στάση πληρωμών στην οποία οδηγήθηκε τον Ιούνιο, «λέει» πολλά.

Η στιγμή του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή ιστορία

Πάμε για εκλογές με δυο κεντρικά συνθήματα τα οποία υποτίθεται συνοψίζουν τις λύσεις στα προβλήματα και στις απαιτήσεις του Ελληνικού Λαού.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σας δίνουμε την ψήφο μας χωρίς λευκή επιταγή

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τονίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη λατρεία τους για το ευρώ. Ανάμεσα σε άλλα παρόμοια, δηλώσεις του τύπου ότι, το Grexit δε συζητείται πλέον στην Ευρώπη, κάτι που είναι εντελώς ανακριβές, έκανε πρόσφατα ο Δημήτρης Παπαδημούλη.

19 Ιαν 2015

Ενότητα του αντιμνημονιακού μπλόκ για κυβέρνηση εθνικής αξιοπρέπειας

Προσωπικά, από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου, ένα πράγµα ήθελα να κάνω στη ζωή µου. Να είµαι δηµοσιογράφος. Για να µπορώ µε την πένα µου να ασκώ πίεση και έλεγχο στην εξουσία. Και έτσι να βρίσκοµαι πλάι στο λαό, να συµπαραστέκοµαι στους αδύναµους, να βοηθώ εκεί που µπορώ. Τιµώντας τις αξίες που µου µετέδωσε ο -αιώνιος δηµοσιογράφος- πατέρας µου και υπηρετώντας το όνειρο, που έχω από µικρό παιδί. Να µε φοβούνται τα λαµόγια. Και να βοηθώ τους συνανθρώπους µου, αξιοποιώντας κατάλληλα το υπερ-όπλο, που λέγεται δηµόσιος λόγος.

Οι Φονταμελιστές του ευρώ

«Πάση θυσία στο ευρώ» επιμένει το μνημονιακό μπλοκ και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί κάλλιστα το βασικό προεκλογικό σύνθημά του, το οποίο όχι μόνο το υποστηρίζει με φανατισμό ζηλωτή, αλλά απαιτεί και από την αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο.Οι μνημονιακοί δεν ανέχονται καμία παρέκκλιση. Προτιμούν να υποστεί βασανιστήρια ένας ολόκληρος λαός,  παρά  να  αποφασίσουμε ότι πρώτα έρχεται ο άνθρωπος και μετά το ευρώ – που αντιμετωπίζουν ως θρησκεία.

Χάνς Βέρνερ Ζιν : είναι αναγκαίο σήμερα το Grexit για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική

Ο σημαντικότερος Ευρωπάιος σύγχρονος Γερμανός οικονομολόγος Χάνς Βέρνερ Ζίν, έδωσε αυτές τις μέρες συνέντευξη στην καλη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη του κορυφαίου αρματαγωγού του καθεστώτος την Καθημερινή, όπου αναπτύσει τα στέρεα επιχειρήματά του για την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Λαφαζάνης: Απεμπλοκή από το μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ και ακύρωση των κατεδαφιστικών μέτρων

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη στη συντακτική ομάδα της ISKRA. τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα "Η Ελλάδα πειραματόζωο του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου και του ιμπαεριαλισμού, απεμπλοκή από το μηχανισμό ΕΕ και ΔΝΤ και ακύρωση των κατεδαφιστικών μέτρων, επαναδιαπραγμάτευση και ρύθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους,και εθνικοποίηση των τραπεζών,αφετηρία για μια προοδευτική διέξοδο

Μοody's : Η έξοδος της Ελλάδας απο το ευρώ δεν αποτελεί κίνδυνο αλλά ευκαιρία ανάκαμψης της οικονομίας της

Από το γραφείο του Μπέμπε Γκρίλο που συχνά μας τροφοδοτεί με ενδιαφέροντα κείμενα και ειδήσεις για τις εξελίξεις γύρω από την ευρωζώνη που δεν αναπαράγονται όπως είναι εύλογο από τα καθεστωτικά ελληνικά ΜΜΕ, παραθέτουμε στην αγγλική ένα πρόσφατο σχετικό  κείμενο με τον περιπεκτικό τίτλο που δανεισμένο και από την ομότιτλη πασίγνωστη ταινεία από τη δική μας Nia Vardalos,"This big Greek fat wedding".

Μίκης θεοδωράκης : Στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ υπο τον όρο να καταργήσει άμεσα το μνημόνιο

Ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις επερχόμενες εκλογέ :  «Παραμένω αντιμνημονιακός. Που σημαίνει ότι δεν δέχομαι καμία σχέση με εκλογές που έχουν ως αντικείμενο την ανάδειξη του καλλίτερου διαχειριστή των όρων του Μνημονίου.

Milton Ezrati : Το grexit παραμένει ισχυρό


Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει ισχυρό, όπως και η διάλυση της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο Μίλτον Εζράτι (Milton Ezrati), επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής αγορών στην Lord, Abbett & Co και συνεργάτης στο Center for the Study of Human Capital του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (State University of New York), σε άρθρο γνώμης στο περιοδικό The National Interest. 

Τόλιος : κατάργηση του ΕΝΦΙΑ


Την κατάργηση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και την μη καταβολή του το 2015 στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, επανέλαβε την Πέμπτη ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ. 

Άλεξ Στάμπ,Πρωθυπουργός της Φινλανδίας: «Λέμε όχι σε νέο κούρεμα»

Με ένα «ηχηρό όχι» σε ενδεχόμενη διαγραφή ελληνικού χρέους προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άλεξ Στάμπ, όπως γράφουν οι Financial Times, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθεί μια νέα κυβέρνηση που θα ζητήσει κούρεμα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη.

15 Ιαν 2015

Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες: Μνημόνιο για πάντα στην Ελλάδα

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD απορρίπτει πλήρως κάθε συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Την πεποίθηση ότι το μνημόνιο και οι όροι του θα διατηρηθούν απαράλλαχτοι όποια και αν είναι η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα, εκφράζει σε συνέντευξη του ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Carsten Schneider.

Πιθανότητα Grexit και δημοψήφισμα βλέπει η Citi

Την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από την προοπτική εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ βλέπειη Citi, σε έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές (Global Strategy and Macro Weekly - What Has Changed For 2015?).

14 Ιαν 2015

Πώς θα ψηφίσει η μειονότητα στη Θράκη

Στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, κατά το άνοιγμα της κάλπης στη Θράκη, ακούστηκε το μεγάλο «μπαμ»: πρώτο κόμμα στην Ξάνθη και τη Ροδόπη και με διαφορά ήρθε το «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ) ή DEB της μουσουλμανικής μειονότητας, πυροδοτώντας συζητήσεις και θεωρίες ως προς τα κίνητρα και τους στόχους του ηγετικού πυρήνα των αλλοθρήσκων συμπατριωτών μας και όλων εκείνων των κέντρων που υποβοηθούν ή και κατευθύνουν τις πολιτικές του πρωτοβουλίες.

Τρία σενάρια για την 26η Ιανουαρίου

Τρία εντελώς διαφορετικά εκλογικά σενάρια παρουσιάζει η «Κ». Τρία σενάρια που σχετίζονται με όσα συζητούμε τον τελευταίο καιρό στις παρέες μας και προσπαθούν να απαντήσουν στο κρισιμότερο ερώτημα που έχουμε όλοι. Το αν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου ή έστω τη δυνατότητα του σχηματισμού μιας συγκυβέρνησης την επομένη.

Πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν, ότι ο Αλεξης Τσίπρας θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης από την επόμενη Βουλή. Όμως, η υπόθεση αυτή ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, για δύο λόγους:

Πίσω από τις εκλογές υπάρχει η κρίση του νομίσματος

LIU MINGLI*
Πίσω από την ελληνική εκλογή υπάρχει κρίση του νομίσματος. Η λύση δεν θα έρθει από διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με τη θεσμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Μακροπρόθεσμα, οι δύο πλευρές δεν μπορούν να τηρήσουν τη συμφωνία επ’ αόριστον εάν οι θεσμοί δεν αλλάξουν, επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί κατά το γερμανικό μοντέλο (δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες ούτε τους φυσικούς πόρους), ενώ η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα, λόγω εσωτερικών πολιτικών πιέσεων.

Εκλογές και Επιλογές!

Οδεύουμε λοιπόν τελικά σε εκλογές την 25η Ιανουαρίου όχι επειδή κάποιοι αποφάσισαν να ρωτήσουν την γνώμη μας αλλά επειδή κάποιοι απέτυχαν να συντηρήσουν την παραμονή τους στην εξουσία.
Έτσι αναγκάζονται ήδη να προβάλλουν ενώπιον του λαού την «πραμάτεια» τους οι μεν, την πολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια της παραμονής στο ευρώ ( αν και απέτυχαν πολύ πρόσφατα να συμφωνήσουν στην σχετική προαπαιτούμενη ατζέντα της στενής αποπληρωμής των δανειστών) οι δε, την λύτρωση από τα δεινά της λιτότητας και την ανατροπή μιας βεβαιωμένης πορείας συρρίκνωσης και καταστροφής ( σπιράλ θανάτου ), υποσχόμενοι την αποκατάσταση των αδικιών και την ορθή φορολόγηση του «πλούτου».

Εξοδος από το ευρώ μόνο με απόφαση της Ελλάδας

Το Grexit είναι μια πιθανότητα, η οποία θα γίνει πραγματικότητα μόνον ως απόρροια αποφάσεων που θα λάβει η ίδια η Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, στην οποία ανήκει η Pimco, το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο (2 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Reuters: Κωλοτούμπα ή όχι κωλοτούμπα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ιδού η απορία.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με φόντο τις ελληνικές εκλογές μοιάζει να γίνεται ολοένα και πιο σουρεαλιστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ που όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές, τελικά θα κάνει ή όχι τη μεγάλη κωλοτούμπα και θα μνημονοποιηθεί; ελπίζουμε πως όχι, γιά υτό και τον στηρίζουμε. Όμως, η πραγματικότητα είναι δύσκολη.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης : Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Στα 291 δισ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις από τοκοχρεολύσια που καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα έως το 2030, όπως τόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

JP Morgan: χάνουμε το ευρώ και τα βάφουμε μαύρα !



Αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι, ετοιμαστείτε να τα βάψουμε μαύρα. Χάνουμε το ευρώ, το αγιο αυτό δισκοπότηρο του παραδείσου!  Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η ευρωζώνη θα αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των golden boys, τους οικονομικούς αναλυτές της J.P. Morgan.

12 Ιαν 2015

Βίλεμ Μπούιτερ ; Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάκαμψης θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια, έως ότου η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο πριν από την κρίση




Ως μία μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Βίλεμ Μπούιτερ τους δήθεν φόβους για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, που έχει επινοήσει και τον όρο «Grexit», όταν ρωτήθηκε για την άποψη Γερμανών πολιτικών, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σήμερα δεν θα επηρεάσει την ευρωζώνη, απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιηθεί και συνεπώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης».