3 Νοε 2015

Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία

Ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Star, χαρακτήρησε τη γενοκτονία των Ποντίων αιματηρή εθνοκάθαρση, αλλά όχι γενοκτονία με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου, όπως είπε. Ανέδειξε έτσι το γνωστό μισελληνισμό και ενστερνισμό από μέρους του, όπως και από άλλους συντρόφους του της "Πρώτη Φορά Αριστερά", των πονηρών αρχών της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, την οποία αδυνατεί να διαχωρίσει από τον μαρξιστικό διεθνισμό. 

Στην επίμαχη συνέντευξή ανέφερε ότι «πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση αυτή, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας». Και συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια». 

Ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα». 

Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η δήλωση του κ. Φίλη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος συνέκρινε τον υπουργό Παιδείας με την ιστορικό Μαρία Ρεπούση. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε με βαριές εκφράσεις τον υπουργό Παιδείας «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό». Υποστήριξε ακόμη ότι ο Νίκος Φίλης «είναι η νέα Ρεπούση» και πως «κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας».

Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία» τόνισε ο και Πόντιος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάνης Αμανατίδης σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του Νίκου Φίλη, σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα και να δικαιολογηθεί στους Πόντιους ψηφοφόρους του.«Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν» ανέφερε ο ίδιος.

Εκτός από το απαράδεκτο του όλου θέματος, ένα επι μέρους ερώτημα είναι, πόσο επιστημονικό βάρος μπορεί να έχουν παρόμιες δηλώσεις προσώπων χωρίς στοιχειώδη Πανεπιστημιακή μόρφωση. Εκτός και αν θεωρούνται επιστημονικές επιδόσεις η αρθρογραφία στην Αυγή ή η αναρίχηση στο θώκο του Υπουργού Παιδείας ενός ατόμου με απολυτήριο Λυκείου ! Εκτός από Πρώτη Φορά Αριστερά, τώρα έχουμε και Πρώτη Φορά Υπουργό Παιδείας χωρίς χωρίς πτυχείο Πανεπιστημίου που προίσταται σε Πανεπιστημιακούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: