21 Οκτ 2015

Σόϊμπλε : ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει και πάλι.


Σε μια αποκαλυπτική του συνέντευξη ο Γερμανός υπερυπουργός Βόλφαγκ Σόϊμπλε σε συνέντευξή του στην Liberation, μιλάει απερίφραστα για την Ελλάδα, το ευρώ, τον Αλέξη Τσίπρα, τη στάση της Γερμανίας. Δεν υπάρχει γερμανική δικτατορία στο Eurogroup, δηλώνει.Oι 15 από τους 19 υπουργούς ήταν υπέρ του προσωρινού Grexit αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν το ήθελε. Ήξερε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του να παραμείνει στο ευρώ, χωρίς την αποδοχή του προγράμματος. Έτσι προσπάθησε να κερδίσει χρόνο.Έκανε το δημοψήφισμα ενάντια στο ευρώ και μετά κέρδισε τις εκλογές ποντάροντας στο ευρώ. Αυτά μόνο οι Έλληνες μπορούν να τα κάνουν, σχολίασε με το δικό του τρόπο ο Σόϊμπλε τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας. Εγώ όμως, δεν είμαι Έλληνας ανέφερε περιπεκτικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο πριν την νίκη του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και μου είχε εξηγήσει ότι θεωρούσε την πολιτική μας λάθος και πως ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Εγώ του απάντησα πως αν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ χωρίς να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας, κάνετε μία υπόσχεση που δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε, όπως σημειώνει γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, χωρίς την αποδοχή του προγράμματος. Έτσι προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Σκέφτηκε ότι θα βρει μεγάλη υποστήριξη μέσα και έξω από την Ευρώπη και ότι κανείς δε θα έλεγε «ναι» σε μια έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Γι 'αυτό και τράβηξε το σχοινί. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι χρειάστηκε χρόνος για τους Έλληνες πολίτες να παραδεχτούν ότι η υπόσχεση που έκανε ο Τσίπρας για να κερδίσει τις εκλογές, δεν ευσταθούσε», σημειώνει.
Σε ότι αφορά την απόφαση για το δημοψήφισμα, ο Σόιμπλε απάντησε πως όταν το άκουσαν στο Βερολίνο έμειναν εμβρόντητοι. Ο Τσίπρας το ανακοίνωσε ακριβώς μετά τη Σύνοδο και δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν. Έκανε το αντίθετο από αυτό που τους είχε πει. Κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική του ή αν είχε πραγματικά προγραμματιστεί αυτό το δημοψήφισμα. Αφού οι Έλληνες ακολούθησαν τις οδηγίες του και καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας με 60%, στη συνέχεια αποφάσισε να το εφαρμόσει ούτως ή άλλως. Και οι Έλληνες αποδέχτηκαν αυτή την αλλαγή. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι εγώ δεν είμαι Έλληνας, είπε.
Σε ότι αφορά το αίτημά του για Grexit στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, ο Σόιμπλε απαντά πως «θεωρώ ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει και πάλι. Αλλά δεν είπα να διώξουμε την Ελλάδα. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι 'αυτήν, θα την στηρίζαμε σε αυτό».
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι ο συμβιβασμός της 13ης Ιουλίου θεωρήθηκε από όλους ένα «τελεσίγραφο» της Γερμανίας, ο Σόιμπλε απαντά πως δεν υπήρχαν γερμανικές υπαγορεύσεις. Οι 18 υπουργοί Οικονομικών, όλοι συμφώνησαν να απαιτήσουμε η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν το ήθελε. Το υποσχέθηκε κατά καιρούς, αλλά δεν το έκανε. Και για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, 15 υπουργοί ήταν υπέρ του timeout της Ελλάδας από το ευρώ και πως οι μόνοι που αντιτάχθηκαν σε αυτό ήταν οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου. Δεν ήταν γερμανική δικτατορία λοιπόν. Και αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα στη χειρότερη περίπτωση ή παρανόηση, στην καλύτερη περίπτωση.
Ερωτηθείς γιατί άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία κατάφεραν να βγουν από την κρίση, ο Σόιμπλε απάντησε πως το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά, αλλά επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009. «Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.
 Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Σόιμπλε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή του ως Ναζί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.  
«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν»

Δεν υπάρχουν σχόλια: