30 Μαΐ 2015

Η Έλενα Παναρίτη, συνεργάτης του δολοφόνου-δικτάτορα του Περού Φουτζιμόρη, περνά από το ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και στην αγκαλιά του Γιάνη και του ΣΥΡΙΖΑ


Πέτρος Ιωάννου
Με κατάπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκαν στελέχη, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινή γνώμη το διορισμό της Έλενας Παναρίτη  ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κατά τη διαδικασία επιλογής της ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος την καταψήφισε και  ο Γιάννης  Δραγασάκης έριξε λευκό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης που την πρότεινε με τη στήριξη του Γιώργου Σταθάκη επέμενε και πέτυχε το διορισμό της.Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους προς την συγκεκριμένη επιλογή, μέσω μηνυμάτων τους στο Twitter. «Η Παναρίτη εκπρόσωπος (στο ΔΝΤ) της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια» ανέφερε σε ανάρτησή της η πρώτη, ενώ ο Δημ. Παπαδημούλης έγραψε:«Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ. Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν».

Η ευέλικτη και πολυπρόσωπη Έλενα έχει προφανώς μεγάλο ταλέντο στο άθλημα του οπορτουνισμού και του οσφυοκαμπτισμού. Γνωρίζει καλά πως να κολλά στην εξουσία και  καταφέρνει να επιπλέει.  Χωρίς διδακτορικό δίπλωμα, εμφανίζεται σπουδαία και τρανή και μεταξύ άλλων ότι διδάσκει σε Πανεπιστήμια. Από την Παγκόσμια Τράπεζα, στις Φιλιππίνες, τη Βενεζουέλα, το Περού. προσγειώνεται στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Ως αλεξιπτωτίστρια βουλευτίνα ψηφίζει και υποστηρίζει με πάθος όλες τις μνημονικές επιλογές και τα σχετικά νομοσχέδια. 
Αμέσως μετά την  πτώση του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπει τον Γ.Π. , και προσκολλάται στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. Όμως η ΝΔ χάνει τις εκλογές και η απίθανη Έλενα καταφέρνει να γοητεύσει τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τη διορίζει έμμισθη σύμβουλό του και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με τις Βρυξέλες.
Θεωρούμενη ακραιφνής νεοφιλελεύθερη οικονομολόγος η κατά ορισμένους «Ωραία Ελένη», αναφέρεται στο βιογραφικό της πως έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου «πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και  ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απονεμήθηκε  η διάκριση της καλύτερης πρακτικής πρότασης και καινοτομίας».
Ως εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας εργάστηκε στις  Φιλιππίνες, στη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της δεκαετίας του 1980. Ο μεγάλος της θρίαμβος όμως ήρθε με τη στενή της συνεργασία με το δικτάτορα του Περού Φουτζιμόρι, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία  με πραξικόπημα το 1992. Το 2000 ο αξιότιμος κύριος Φουτζιμόρη ανατράπηκε και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για μαζικές δολοφονίες και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος  Όλη την περίοδο της δικτατορίας Φουτζιμόρι, η κ. Παναρίτη συνεργάστηκε στενά μαζί του  προωθώντας τη «μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων και τις στρατηγικές της ιδιωτικοποίησης».
Στην πράξη, εφάρμοσε την πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο  να υφαρπάσουν  χέρι οι τράπεζες τη γη των φτωχών. Το κόλπο ήταν εξαιρετικό. Με την καθοδήγηση της Έλενας, το καθεστώς Φουτζιμόρι, έδωσε τίτλους ιδιοκτησίας και υψηλότοκα  δάνεια με υποθήκη τα ίδια τα κτήματα σε αγρότες που τα καλλιεργούσαν χρόνια χωρίς επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας. Οι αγρότες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υψηλές δανειακές τους υποχρεώσεις και αφού πλέον υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας και όχι χρησικτησία, οι τράπεζες έκαναν κατάσχεση στα κτήματα και μετέτρεψαν τους αγρότες σε ακτήμονες.
Με όλα αυτά και όχι μόνο, η χώρα οδηγήθηκε σε εξαθλίωση και στην οικονομική κατάρρευση  και υπάχθηκε στο λεγόμενο «Fujishock». Για το λαμπρό της έργο, η Έλενα παρασημοφορήθηκε από το καθεστώς Φουτζιμόρη και  έλαβε βραβεία και συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα κι άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Ήταν τέτοιος ο θρίαμβος που η απίθανη Έλενα συνέγραψε σειρά βιβλίων γαι τα κατορθώματά της  όπως «Το Φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική Μεταρρύθμιση μέσω της Άμεσης Δημοκρατίας» (1995), «Τίτλοι Ιδιοκτησίας: Το Θαύμα του Περού (1999)» και «Στρατηγικές Ιδιωτικοποίησης, όπου αναφέρεται επίσης στο Περού. Φυσικά όταν η Έλενα κατάλαβε ότι ο δικτάτορας φίλος της τερματίζει την καριέρα του το έσκασε πρώτη απ’ όλους.
Στο βιογραφικό της αναφέρεται συγκεκριμένα ότι  «είναι ειδική στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στην αντίστοιχη διαχείριση του δημόσιου τομέαΕίναι  κοινωνικός επιχειρηματίας ( ! ) και επικεφαλής του Panel Group, ενός ειδικού συμβουλευτικού ομίλου, που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές –τρομάρα της-για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας. Το Panel Group ασχολείται με ρυθμίσεις αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα και που αποδίδουν σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα».
Στην Ελλάδα η «ημιωραία» Έλενα δεν πρόφτασε να αναπτύξει τη σπουδαία πλευρά των προσόντων της στο real estate. Αλλά ο καλός μύλος όλα τα αλέθει. Ασχολήθηκε με τελείως διαφορετικά καθήκοντα από εκείνα στα οποία «θριάμβευσε» στο παρελθόν. Με τις δάφνες της «ένδοξης» πορείας της το εδώ κατεστημένο με επικεφαλής τα κεντρικά ΜΜΕ, την υποδέχτηκε ενθουσιωδώς. Τελικά, η σύμβουλος του δολοφόνου δικτάτορα του Περού έγινε βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησε στη ΝΔ και τελικά προσγειώθηκε στην αγκαλιά του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΣΥΡΙΖΑ! Και τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μέχρι το επόμενο θαυματουργό της άλμα ή πήδημα.
Αντιθέτως με ότι υποστηρίζεται, εμείς  δε θεωρούμε την Έλενα τυπική εκπρόσωπου του νεοφιλελευθερισμού. Η απίθανη αυτή κοπέλα εκπροσωπεί και υπηρετεί  κάθε «Ισμό», αρκεί ο «Ισμός» αυτός να βρίσκεται στην εξουσία. Πρόκειται για μια  αξιοθαύμαστη πρωταθλήτρια του ακραίου οπορτουνισμού, καιροσκοπισμού  και  οσφυοαμπτισμού. Να τη χαίρονται αυτοί που της κάνουν παρέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: