29 Απρ 2015

Το σκοτσέζικο ντους συνεχίζεται για την Ελλάδα


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
«Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες», όμως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο RTL Nieuws, στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα ότι ο χρόνος τελειώνει. Αυτό έχει γίνει επανειλημμένα σαφές και δεν πρέπει να εκπλήσσει την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στο σενάριο περί δημοψηφίσματος που έχει ανακύψει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν το θεωρεί καλή ιδέα, αφού, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα κοστίσει χρήματα, δημιουργώντας παράλληλα μία πολιτική αβεβαιότητα, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup θεωρεί ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να τα καταφέρει. «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, τους τελευταίους δύο μήνες έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα «κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω». 
Σχετικά με την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας στην οποία προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου, πιστεύει ότι είναι μία «καλή είδηση», που ωστόσο δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. «Δεν πρόκειται μόνο για τα οικονομικά αλλά και για την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, τις εξωτερικές υποθέσεις... Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού της Ελλάδας».
Στη συγκρότηση πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας αναφέρθηκε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος ανέφερε σκωπτικά ότι «ελπίζει να γίνει γρήγορα και να μην ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν». 
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες «έχουν ενταθεί» μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου η Ελλάδα επικρίθηκε έντονα για την έλλειψη προόδου. «Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πιο παραγωγικές και αποδοτικές», πρόσθεσε.
Πηγή : Efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: