25 Απρ 2015

Κοτζιάς : Στήριξη ή τιμωρία λόγω αριστερής κυβέρνησης;

«Ή θα μας στηρίξουν για να έχουμε ανάπτυξη, ή θα αποφασίσουν μας αφήσουν να υποφέρουμε, τιμωρώντας την Ελλάδα και δίνοντας ένα παράδειγμα για το τι θα συμβεί σε μια χώρα που έχει αριστερή κυβέρνηση».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σέβεται μεν την Γερμανία, αλλά «όχι τις πολιτικές της και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει την ελληνική οικονομία».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Αθήνα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για την κατάρτιση πολιτικών που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη και θα επιτρέψουν στη χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ερωτηθείς αν ζητάει απλώς από την υπόλοιπη Ευρώπη να εμπιστευτεί την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά «όχι», εξηγώντας ότι «η εμπιστοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά θα πρέπει να είναι πραγματιστές».

«Είναι σαν το παιχνίδι του δειλού, αλλά όχι το είδος του παιχνιδιού που ξέρετε. Αυτό που ξεχνούν οι φίλοι μας είναι ότι δεν έχουμε καύσιμα για να κινηθούμε... Θέλουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό και στο τέλος θα το κάνουμε», επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος αναφέρεται και ότι η αυξανόμενη πίεση προς την Αθήνα και η λιτότητα έχουν σαν αποτέλεσμα την άνοδο της Χρυσής Αυγής

«Επομένως, δεν δίνετε μια λύση στην Ελλάδα, πιέζετε την ελληνική κυβέρνηση; Ποια μπορεί να είναι η λύση; Η Χρυσή Αυγή έρχεται. Κανέναν δεν συμφέρει αυτό, για αυτό θα βρουν μια λύση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά από την Τουρκία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία, περιλαμβάνοντας ενδεχομένως και την Αυστρία, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι μια ομάδα θα συναντηθεί τον Μάιο για να συζητήσει τεχνικά και χρηματοδοτικά θέματα. Με βάση τους ρωσικούς υπολογισμούς, η επένδυση στο ελληνικό τμήμα του αγωγού αυτού θα μπορούσε να ανέρχεται στα 2-2,5 δισ. δολάρια, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προέλθει από δυτικές εταιρείες και τράπεζες αντί για τη ρωσική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα χρήματα που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα ως προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη του αγωγού αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Ρώσοι είπαν ότι πρόκειται για ένα ποσό παραπλήσιο με αυτό που θα εισέπραττε η Βουλγαρία από τον αγωγό South Stream. «Δεν είμαι βέβαιος αλλά είναι περίπου 5 δισ. δολάρια», σημείωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: