24 Απρ 2015

Πρόστιμο 2 δισ. ευρώ στην Deutsche Bank

Πρόστιμο 2 δισ. ευρώ θα κληθεί να καταβάλει ο γερμανικός όμιλος της Deutsche Bank, ώστε να διευθετήσει με τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ τις κατηγορίες εις βάρος του σχετικά με τη χειραγώγηση στην αγορά του διατραπεζικού επιτοκίου libor.Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να απολύσει έξι υπαλλήλους του στο Λονδίνο και έναν στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι είχαν ανάμειξη στο σκάνδαλο. Το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο μέχρι στιγμής σε αυτό το πεδίο είναι εκείνο των 8,9 δισ. δολαρίων (8,26 δισ. ευρώ), το οποίο επιβλήθηκε πέρυσι στη γαλλική τράπεζα ΒΝΡ από τις ΗΠΑ εξαιτίας των συναλλαγών της με χώρες, οι οποίες εμπεριέχονται στον κατάλογο των υποστηρικτών της διεθνούς τρομοκρατίας.

Στην παρούσα φάση είναι η Deutsche Bank, η οποία θα έρθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές. Το δε πρόστιμο είναι το υψηλότερο από όσα κατέβαλαν άλλες διεθνείς τράπεζες για τη συγκεκριμένη υπόθεση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων βραχείας διάρκειας (του γνωστού libor).

Το 2012 η ελβετική UBS είχε συμφωνήσει να καταβάλει 1,5 δισ. δολ. (1,39 δισ. ευρώ), ενώ η βρετανική Βarclays είχε επωμιστεί πρόστιμο 453 εκατ. δολ. (420 εκατ. ευρώ). Η τελευταία υπέστη σοβαρό πλήγμα στo κύρος της λόγω του σκανδάλου χειραγώγησης, επήλθε ρήξη στη διοίκησή της και αλλαγή προσώπων. Από τη δική της πλευρά η Deutsche Bank διά μέσου της εκπροσώπου της διευκρίνισε τα εξής: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές, οι οποίες ερευνούν ζητήματα σχετικά με τα επιτόκια διατραπεζικών χορηγήσεων». Σύμφωνα με τις προβλέψεις του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, οι δαπάνες για τον δικαστικό διακανονισμό υποθέσεών της θα συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2015.
Η διοίκηση της Deutsche Bank διαβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει κέρδη το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος, και τα έσοδά της θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ. Σε ανακοίνωση των αρμοδίων αρχών στη Νέα Υόρκη αναφέρεται πως στις περιπτώσεις χειραγώγησης αυτό δεν συμβαίνει αυτομάτως, αλλά με την ενεργό συμμετοχή ανθρώπων. Στην υπόθεση του Libor είχαν εμπλοκή τουλάχιστον 29 στελέχη της Deutsche Bank σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, τα οποία για να παραπλανήσουν τις αρχές έκαναν τις συναλλαγές τους μέσω άλλων τραπεζών, όπως οι Barclays, BNP, UBS, Societe Generale, Merrill Lynch και Citigroup.
BLOOMBERG, REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια: