7 Μαρ 2015

Χανσ Βέρνερ Ζιν : Η παραμονή στο ευρώ προστατέυει μόνο τους πλούσιους και καταστρέφει μια γενιά


O γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη δραχμή κι ότι η παραμονή στο Ευρώ εξυπηρετεί μόνο τις περιουσίες πλούσιων Ελλήνων.Grexit... με αλεξίπτωτο προτείνει ο Hans-Werner Sinn - Καταστρέφεται μια γενιά.Σε συνέντευξή του στη Deutche Welle o γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, υποστήριξε για άλλη μια φορά την επιστροφή στην δραχμή. «Με 27% ανεργία και με πάνω από τους μισούς νέους εκτός αγοράς εργασίας αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχουμε μια ανυπόφορη κατάσταση», είπε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θυσιάζουμε μια γενιά για να σωθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία πλούσιων Ελλήνων. Αλλά πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους!». Προσέθεσε μάλιστα ότι η Ευρώπη κρατά την Ελλάδα στο ευρώ παρότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δε βοηθάει την αγορά εργασίας. Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ αυτό θα ενίσχυε την αγροτική παραγωγή και την απασχόληση. Η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στο μέλλον στο κοινό νόμισμα.
Παρ' όλα αυτά μία πτώση του επιπέδου ζωής θα ήταν αναπόφευκτη επειδή η Ελλάδα δε θα μπορεί να εισάγει πλέον στο βαθμό που το έκανε παλαιότερα. Για όσα όμως εισαγώγιμα αγαθά είναι απαραίτητα, όπως π.χ. τα φάρμακα, ο Sinn υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συμφωνήσει ώστε να δίνονται με χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα μέσω μίας μορφής επιδοτήσεων στους προμηθευτές.
Με βάση το σενάριο του Sinn, οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αποδεχτούν μεγάλες απώλειες στα δάνειά τους. Αυτό όμως είναι το μικρότερο κακό, γιατί σε αντίθεση περίπτωση θα πρέπει να δίνονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλους (σ.σ. καθώς εκτιμά ότι το ίδιο αίτημα θα διατυπώνονται και από άλλους), δάνεια με εγγυήσεις και ελάχιστο επιτόκιο στο διηνεκές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: