6 Φεβ 2015

Η Μέρκελ δείχνει τα δόντια της, απαιτεί και απειλεί και απαιτεί

H σύγκρουση ανάμεσα στην στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιθανή ύστερα από το απόρρητο έγγραφο - τελεσίγραφο του Βερολίνου προς την Αθήνα με το οποίο καλείται η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και μετά την άρνηση της Αθήνας να δεχτεί τις γερμανικές πιέσεις. «Αυτό που ζητάτε είναι να τηρηθεί το Μνημόνιο και αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό» ήταν η απάντηση της κυβέρνησης αλλά το... αυτί της Γερμανίας κάθε άλλο παρά «ίδρωσε».

Με το έγγραφο φωτιά,το Βερολίνο κάνει επίδειξη δύναμης και να απαιτεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του μόλις 10 μέρες μετά τις εκλογές και πριν ακόμη κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις και πριν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή! .Η Γερμανία δείχνει για τα καλά τα δόντια της και αυτό θα το κάνει ακόμη πιο σαφές στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ανώτατος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Mega αποκάλυψε το σχέδιο της Γερμανίας στη σύγκρουση με την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα», είπε σημειώνοντας με έμφαση πως τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα στενεύουν, ο χρόνος τελειώνει και το τέλος Φεβρουαρίου πλησιάζει με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική η χρηματοδότηση της χώρας και των ελληνικών τραπεζών. 

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ισχυρά νομικά και πολιτικά κωλύματα στο να αλλάξουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Και κυρίως, υπάρχει η ισχυρή αντίσταση από τους Γερμανούς βουλευτές, που έχουν... άγριες διαθέσεις και δεν θα συναινούσαν στην αλλαγή των όρων της συμφωνίας ακόμη κι αν ο Σόιμπλε έδινε το πράσινο φως! «Το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρότι δεν την επιθυμεί», διαμηνύει ο ίδιος αξιωματούχος! 

Η Γερμανία δεν απειλεί μόνο με Grexit, που όπως διαμηνύει δεν το θέλει αλλά δεν το φοβάται κιόλας. Έχει κι άλλο χαρτί στο μανίκι της: αν η Ελλάδα δεν πάρει την τελευταία δόση, το μέλλον της χώρας είναι σκοτεινό. «Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας. Εσείς αποφασίζετε» τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος. 

Το Βερολίνο θεωρεί αυτονόητο πως οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα σημαίνει αυτόματα και επιτήρηση, δηλαδή... τρόικα. Παράλληλα, η Γερμανία εμμένει στη θέση πως δεν θα γίνει κούρεμα του χρέους, ούτε και διάσκεψη για το χρέος της Ελλάδας. «Οι πλειοψηφίες στην Ευρώπη είναι μαζί μας. Άλλαξε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα, όχι η Ευρώπη», διαμηνύουν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: