3 Φεβ 2015

Ο Νίκος Κοτζιάς και η νέα εξωτερική πολιτική


Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις υπουργών στη νέα Κυβέρνηση είναι αυτή του Νίκου Κοτζιά στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Ο καινούριος υπουργός είναι ένας από τους εγκυρότερους έλληνες διεθνείς αναλυτές, με πολύ καλή γνώση των θεμάτων γεωπολιτικής.
Το πρώτο δείγμα γραφής του στη νέα κυβέρνηση πρέπει να θεωρηθεί η δήλωση διαφοροποίησης της Ελλάδας από το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή ήταν πλήρης νοημάτων και δεν πρέπει να ληφθεί απλά σαν τον πρώτο μετεκλογικό “τσαμπουκά” της νέας Κυβέρνησης εναντίον της Ένωσης. Εκτός από μια ξεκάθαριση κίνηση υποστήριξης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας η δήλωση αυτή έστειλε ένα μήνυμα προς πάμπολλους αποδέκτες.

Πρώτα πρώτα την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την οποία το μήνυμα ήταν διπλό: να σταματήσουν οι λαθροχειρίες του Βερολίνου το οποίο καθορίζει την πολιτική του χωρίς να συνεννοηθεί με τις άλλες χώρες από τη μια, και από την άλλη ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη μυωπική πολιτική της Ένωσης απέναντι στη Ρωσία. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας όχι μόνο έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς μια σειρά κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης θεωρούν ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα νέο ευρωπαϊκό πόλεμο (με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, αλλά και το Γκέρχαρντ Σρέντερ και άλλους σε παλιότερη επιστολή), αλλά έχουν κοστίσει αρκετά στην οικονομία των μικρών χωρών της Ευρώπης που είχαν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως η Βουλγαρία που ζημιώθηκε με την ακύρωση του South Stream, και φυσικά η χώρα μας, τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη οποία σταμάτησε η Ρωσία στο πλαίσιο των αντι-κυρώσεων εναντίον των χωρών που υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Φυσικά το ενδεχόμενο αυτού του πολέμου απομακρύνεται σαφώς αν υπάρξουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις στο Ευρωπαϊκό μπλοκ, διαφοροποιήσεις σαν την υπό συζήτηση κίνηση της Ελλάδας.

Στη συνέχεια προς τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν και αυτές τις κυρώσεις. Το τηλεφώνημα του Ομπάμα στον έλληνα Πρωθυπουργό προκλήθηκε φυσικά από αυτή τη δήλωση και μόνο, αφού δεν υφίσταται κάποιο πρωτόκολλο που να υπαγόρευε στον αμερικανό Πρόεδρο να τηλεφωνήσει προσωπικά για να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα. Η διευκρίνιση της Κυβέρνησης ότι το μήνυμα αφορά μόνο το αυθαίρετο του ανακοινωθέντος και ότι δεν αποτελεί κίνηση υποστήριξης της ρωσικής πλευράς είναι βέβαια αποτέλεσμα του τηλεφωνήματος Ομπάμα και της στήριξης που παρείχε στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Φυσικά, στους αποδέκτες του μηνύματος ήταν και η ίδια η Ρωσία, προς την οποία το ανακοινωθέν αποτελούσε ξεκάθαρη δήλωση της δυνατότητας μιας φιλικής συμπόρευσης των δυο χωρών. Το μήνυμα φυσικά ελήφθη από το Κρεμλίνο και απόδειξη αυτού είναι η πρόσκληση του ρώσου Υπουργού Εξωτερικών προς το Νίκο Κοτζιά να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Τέλος το μήνυμα αυτό απευθύνεται και σε διάφορες δυνάμεις τις περιοχής μας, όπως την Τουρκία, προς τις οποίες η νέα Κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στην περιοχή, ανάγοντας την σε ρόλο εγγυητή και μεσολαβητή της σταθερότητας.

Ποια τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής; Ο Ομπάμα προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική της κρίση και να προχωρήσει προς την ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλαβε ότι αφ” ενός η ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει όρια στις λαθροχειρίες του Βερολίνου και αφ” ετέρου ότι δεν πρόκειται ο Αλέξης Τσίπρας να θίξει τα συμφέροντα της χώρας υποστηρίζοντας κάθε γεωπολιτικό καπρίτσιο του Βερολίνου. Η Ρωσία ενδεχομένως να άρει το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, και δεδομένης της αναβάθμισης του διεθνούς της ρόλου, να προχωρήσει σε νέες οικονομικές συμφωνίες με την Ελλάδα (που ίσως να αφορούν και τους αγωγούς). Όντως, κάτι έχει ξεκινήσει να αλλάζει στην Ελλάδα. Απ” ό,τι φαίνεται ο Νίκος Κοτζιάς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: