14 Ιαν 2015

Πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν, ότι ο Αλεξης Τσίπρας θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης από την επόμενη Βουλή. Όμως, η υπόθεση αυτή ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, για δύο λόγους:


• Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, προκειμένου να μην εμφανιστεί ανακόλουθος, στη θέση ότι δεν πρόκειται να επαναρχίσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και θα επιδιώξει μια συνολική λύση για το «ελληνικό πρόβλημα» σε πολιτικό επίπεδο. Ομως, μια τέτοια προσέγγιση είναι αμφίβολο εάν θα την αποδεχθούν ως βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας οι πιθανοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενέχει τον κίνδυνο ευθείας σύγκρουσης με τους εταίρους και αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

• Δεύτερον, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσεγγίσει την αυτοδυναμία, εκτιμάται πως η πίεση από την Αριστερή Πλατφόρμα για αποφυγή της συνεργασίας με «φιλομνημονιακά» κόμματα και νέες εκλογές, ώστε η Κουμουνδούρου να εφαρμόσει «ανόθευτο» το πρόγραμμά της, θα είναι σαφώς ισχυρότερη.

Η στρατηγική «συμπίεσης» των κομμάτων της Κεντροαριστεράς μέσω των διπλών εκλογών έχει εξάλλου το πλεονέκτημα για την Κουμουνδούρου πως εάν η τελευταία «λεηλατηθεί» από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη στην αριστερή πλευρά του πολιτικού τόξου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών στην περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητείται ως καταστροφικό πολιτικά από ορισμένους στη Ν.Δ. – ακόμη και εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Κατά το συγκεκριμένο σκεπτικό, εάν η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, ο κ. Σαμαράς θα είναι σε θέση να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς η πόλωση θα είναι πλέον τεράστια και θα είναι σε θέση να συμπιέσει ακόμη περισσότερο την εκλογική δύναμη των άλλων «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», αλλά και το Κίνημα του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ομως, οι περισσότεροι στη Ν.Δ. εμφανίζονται να προκρίνουν τη θεωρία της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης». Δηλαδή του σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως υποστηρίζουν, σε λίγους μήνες θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα, είτε λόγω εσωτερικών αντιθέσεων είτε εξαιτίας ενδεχόμενης σύγκρουσης με τους εταίρους, οπότε ο κ. Σαμαράς θα έχει τη δυνατότητα της «μεγάλης επιστροφής», εκφράζοντας το σύνολο του «αστικού και φιλοευρωπαϊκού» τόξου, καθώς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα έχουν επί της ουσίας εξαϋλωθεί.

Πηγή:http://goo.gl/fpMZ2V

Δεν υπάρχουν σχόλια: