19 Δεκ 2014

Ευρωβαρόμετρο : Οι Έλληνες οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ευρώπη για τις προοπτικές της οικονομίας

Οι Έλληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι από όλους τους άλλους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών για τις προοπτικές της οικονομίας και του νοικοκυριού τους. Και αυτό, παρ' όλο το βομβαρδισμό που υφίστανται ότι οσονούπω έρχεται η "άνοιξη" της οικονομίας, με το περίφημο δηλαδή sucess story, που μοιάζει με τον ουρανό που όσο τον πλησιάζεις τόσο απομακρύνεται.  Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τον Νοέμβριο, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση να έχει καταποντιστεί,  αφού μόλις 11 στους 100 την εμπιστεύονται από 16 στους 100 τον Ιούνιο αντίστοιχα. Ειδικότερα, το 75% των Ελλήνων και το 32% των Ευρωπαίων χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την κατάσταση του νοικοκυριού τους και είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο (του Ιουνίου), οι αρνητικές απαντήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% και στην Ε.Ε. κατά 1%.

Σχετικά με την απασχόληση, το 98% των Ελλήνων (αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο) χαρακτηρίζει την κατάσταση «κακή», ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 73% (-1%).

Οι Έλληνες χαρακτηρίζουν «κακή» την επαγγελματική κατάστασή τους σε ποσοστό 53% (+5%), ενώ στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, σε ποσοστό 77% (+7%) απάντησαν ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο το 10% (-5%) πιστεύει το αντίθετο.
 
Χειρότερη προβλέπει την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες το 55% (+6% μονάδες), ενώ για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού το επόμενο έτος το 11% (-1 μονάδα) υποστηρίζει ότι θα είναι καλύτερη και το 46% (+8 μονάδες) χειρότερη.Οσον αφορά την απασχόληση την προσεχή χρονιά, το 14% (-2%) προβλέπει βελτίωση και το 57% (+6%) επιδείνωση της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κόμματα, σε ποσοστό 91% οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη και μόνο το 8% απαντά θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: