9 Σεπ 2014

Η Μέρκελ «παρέκαμψε» το Grexit που ήθελαν οι Γερμανοί



Σύμφωνα με το Der Spiegel, η Καγκελάριος Άγκελα λαμβάνει συνήθως τις αποφάσεις της με βάση τα ευρήματα μυστικών δημοσκοπήσεων, ωστόσο, αντίθετα προς τη βούληση των Γερμανών πολιτών, αναφορικά με την ελληνική διάσωση, ουσιαστικά δεν τους ...άκουσε. Η Καγκελαρία παρήγγειλε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου 2009-2013, 600 δημοσκοπήσεις από διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες κόστισαν δύο εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Κάποια συμπεράσματα συμπεριλήφθησαν στην κυβερνητική διακήρυξη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι πολίτες υποστήριζαν στην πλειοψηφία τους την έξοδο της από την ευρωζώνη. Η Άγκελα Μέρκελ έλαβε πάντως υπόψη της το «όχι» των πολιτών στο θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Η υπόθεση των μυστικών δημοσκοπήσεων αποκαλύφθηκε όταν ο «πράσινος» πολιτικός Μάλτε Σπιτς προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου ζητώντας να του παραχωρηθούν τα σχετικά αρχεία, επικαλούμενος την ελευθερία της πληροφόρησης. Ταυτόχρονα όμως δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο οι επικριτές της οι οποίοι την κατηγορούν για διστακτικότητα ως προς τη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων.
Το Der Spiegel καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολλές αποφάσεις της Μέρκελ έχουν επηρεαστεί έντονα από τις διαθέσεις και τις απόψεις του πληθυσμού. Για παράδειγμα αναφέρεται η δημοσκόπηση που έγινε για το πόσο απασχολεί τους Γερμανούς η υπόθεση κατασκοπείας από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA, όπου διαπίστωσε ότι οι δημοσιογράφοι έδιναν περισσότερη σημασία στο θέμα από ό,τι οι πολίτες. Ανάλογα κινήθηκε τότε η καγκελάριος.

Το ίδιο ισχύει και για την περιβαλλοντική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Το 2009, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη, η Άγκελα Μέρκελ ήθελε να πληροφορηθεί τι είδους κλιματολογική πολιτική επιθυμούν οι πολίτες. Μερικά από τα πορίσματα της έρευνας έκαναν την εμφάνισή τους αυτολεξεί στην κυβερνητική διακήρυξη της καγκελαρίου ενώπιον της βουλής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: