5 Σεπ 2014

Ασπιρίνη στον άρρωστο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας


Επηρεασμένη απο την αρνητική πορεία των χωρών της ευρωζώνης που τελευταία συμπεριέλαβε και την ίδια τη Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προφανώς με εντολές των Γερμανών αφεντικών, έσπευσε να χαλαρώσει την πολιτική της στα επιτόκια με σκοπό να ενισχύσει τη ζήτηση και να αναθερμάνει τη ρευστότητα και την ανάπτυξη. Έτσι, μείωσε σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, στο 0,05% από 0,15%, το βασικό επιτόκιο, αιφνιδιάζοντας τις αγορές, καθώς η πλειοψηφία των αναλυτών δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση. Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ το ευρώ έπεσε στα 1,296 δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 14 μήνες. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου έπεσε στο 0,939%, ενώ του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στα 5,71%.

Το ΔΣ της τράπεζας ανακοίνωσε και πρόσθετα μέτρα ρευστότητας, τα οποία ο Ντράγκι θα εξειδικεύσει, ενώ το Reuters αποκάλυψε ότι έχει αποφασιστεί από το ΔΣ της ΕΚΤ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης500 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, το βασικό επιτόκιο μειώνεται σε 0,05% (από 0,15%), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,30% (από 0,40%) ενώ το επιτόκιο αποδοχήςκαταθέσεων από τις τράπεζες μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο -0,20% (από -0,10%).Τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ θα συμπαρασύρουν ακόμη πιο κάτω, σχεδόν στην κατάρρευση,και τα επιτόκια καταθέσεων των ευρωπαίωνπολιτών, ανάμεσα τους και των Ελλήνων.Οικονομικοί κύκλοι στη  Φρανκφούρτη τόνιζαν ότι οι κινήσεις Ντράγκι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του πανικού που κυριαρχεί στην ΕΚΤ από το γεγονός ότι επανακάμπτει, ίσως με πολύ πιο έντονο τρόπο, η στασιμότητα και η ύφεση στην ευρωζώνη.
Προφανώς οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις θα έχουν ελάχιστες συνέπειες, αφού μοιάζουν με μπαλώματα, με προσπάθεια παρηγοριάς στον άρρωστο,παρά με ριζική αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, της ύφεσης και της αποανάπτυξης που είναι συνέπεια της ακραίας λιτότας και του υπερτιμημένου ευρώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: