7 Ιουλ 2014

Χάνς Βέρνερ Ζίν : Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα του ευρώ

Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα του ευρώ, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος , πρώην σύμβουλος της Μέρκελ Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, μιλώντας σε φόρουμ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιν – ο οποίος μίλησε σε φόρουμ που διοργάνωσε στην Αθήνα η KPMG - το ευρώ
«δεν αποτελεί το σωστό όχημα για την Ευρώπη και η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα του», ενώ προσέθεσε ότι διεύρυνση της Ευρώπης προς την ανατολή δεν είχε μελετηθεί σωστά με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην ανταγωνιστικότητα των χωρών σε όρους εργατικού κόστους. Ο κ. Ζιν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία η οποία, όπως είπε, έχει 50% χαμηλότερο ημερομίσθιο από την Ελλάδα και το 1/3 της Ισπανίας.

Κατά τον κ. Ζιν τέσσερεις είναι οι επιλογές που μπορούν να ακολουθήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση:

Η δημιουργία μίας Ομοσπονδιακής Ευρώπης.
Η ενίσχυση των μέτρων λιτότητας.
Η αύξηση του πληθωρισμού στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.
Η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα κατά τον κ. Ζιν η τελευταία επιλογή αποτελεί την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «η χώρα θα περάσει τα επόμενα 20 χρόνια στην απελπισία».

Τόνισε, πάντως, ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι προσωρινή με τη δυνατότητα επανένταξης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Υποστήριξε ότι μια τέτοια προοπτική θα έδινε στις κυβερνήσεις το πολιτικό κίνητρο για να κάνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και να αναλάβουν ουσιαστική δράση.

Πηγή: toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: