26 Ιουν 2014

Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ευέλικτο κατά τη Μέρκελ και δεν χρειάζεται να χαλαρώσει

Το Σύμφωνο Σταθερότητας προσφέρει και την απαιτούμενη για την ανάπτυξη ευελιξία, αλλά τους απαραίτητους για τη δημοσιονομική εξυγίανση περιορισμούς. Αυτό υποστήριξε μιλώντας ενώπιον της γερμανικής βουλής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες για το σκοπό αυτόν, με σαφείς περιορισμούς και όρια, από τη μία πλευρά, και πολλά εργαλεία που επιτρέπουν την ευελιξία, από την άλλη» δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο, όπως και κατά το παρελθόν».
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, κάλεσαν την Άνγκελα Μέρκελ να συμφωνήσει σε μια αναθεώρηση του Συμφώνου και χαλάρωσή του, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη και να υποχωρήσει η ανεργία.
Κάτι τέτοιο όμως, δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στην καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το πρωί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σε συνέντευξή του τη Γαλλία να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι το Παρίσι έχει λάβει δύο παρατάσεις για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ έχει τις υψηλότερες κοινωνικές και διοικητικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: