3 Ιουν 2014

Ε. Αντώναρος: Ο Σόιμπλε μας απειλεί με έξοδο από το ευρώ αν δε συνεχίσουμε μνημονιακά!

Μαθαίνοντας για τις καινούργιες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε ακούω και διαβάζω διάφορες (βαρύγδουπες και μη) τοποθετήσεις διαφόρων. Είπα λοιπόν κι εγώ να ψάξω και να βρω το πρωτότυπο κείμενο.Και βρήκα τα εξής: Σε ακριβή μετάφραση από τα γερμανικά ο Σόιμπλε είπε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει μέσα από την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αν η χώρα θέλει να μείνει στο χώρο του ευρώ»

Επίσης ο Σόιμπλε είπε ότι είναι πιθανόν να χρειασθεί η Ελλάδα νέα οικονομική βοήθεια που –επί λέξει– δεν θα ξεπερνά το «μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ». Και ότι για να πάρει αυτή τη βοήθεια αναγκαία προϋπόθεση είναι να εφαρμόσει τους όρους της τρόικας…
Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι προκλητικές, απαράδεκτες, εκτός τόπου και χρόνου και οτιδήποτε άλλο έκριναν ότι ήθελαν να πουν διάφοροι επαΐοντες και μη.
Οι κρίσεις αυτές, όσο σωστές η λαθεμένες κι αν είναι, είναι για εσωτερική κατανάλωση. Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει γιατί τώρα και -κυρίως- με ποια στόχευση έκανε ο Σόιμπλε αυτές τις δηλώσεις.
Τρεις επισημάνσεις:
1. Είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετό καιρό, που από επίσημα γερμανικά χείλη διατυπώνεται το ενδεχόμενο του Grexit, δηλαδή της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
2. Γίνεται σαφές ότι η τρόικα θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα και να θέτει το πλαίσιο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αλλά και να παρακολουθεί στενά τι γίνεται. Δηλαδή ο ρόλος της δεν τελειώνει εδώ.
3. Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι οι επισημάνσεις αυτές γίνονται από τον Σόιμπλε λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές και εν όψει του επερχόμενου ανασχηματισμού.
Για όποιον ξέρει καλά γερμανικά, είναι εύκολο να αποκρυπτογραφήσει ανάμεσα στις γραμμές και κάτι άλλο: Ότι ο Σόιμπλε απευθύνεται στην ουσία απευθείας στην ελληνική πολιτική ηγεσία (κατά κύριο λόγο βεβαίως στη κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση) και τους λέει ξεκάθαρα: «Μη διανοηθείτε να αλλάξετε γραμμή. Δεν θα το δεχθούμε».
Αυτός είναι φαντάζομαι και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση παίρνει προφανώς πολύ σοβαρά αυτές τις τοποθετήσεις και απαντά —και μάλιστα με γραπτή δήλωση- σε μια δημοσιογραφική συνέντευξη. Πρόκειται για μια προσπάθεια να αντικρούσει η κυβέρνηση όσα διατυπώνει ο Σόιμπλε. Αποδέκτης της ανακοίνωσης είναι φυσικά οι Έλληνες πολίτες που έχουν ακούσει άλλα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.
Είναι γνωστό όμως ότι τα κείμενα αυτά διαβάζονται φυσικά με μεγάλη προσοχή και στο Βερολίνο. Και γι αυτό δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν στο προσεχές διάστημα -όχι αναγκαστικά αύριο η μεθαύριο- υπήρχε μια γερμανική απάντηση σ αυτή τη κυβερνητική ανακοίνωση. Με ποιο στόχο; Μα για να γίνει ακόμη πιο σαφές (αν δεν έγινε ήδη) αυτό πού εγώ –δυστυχώς– φοβάμαι.
Ότι οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ρούπι πίσω στη πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν στην ευρωζώνη – και φυσικά και στην Ελλάδα. Με ο,τι σημαίνει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: