12 Ιουν 2014

Φοροδιαφυγής… το ανάγνωσμα και η βίαιη αναδιανομή πλούτου


Αυτό τον καιρό όλοι μας οργιζόμαστε για τον καταιγισμό των αυθαίρετων, υπέρογκων και δυσανάλογων φόρων που εξάγονται από τις φορολογικές δηλώσεις. Φορολογικοί συντελεστές στα ύψη 22%, 26% , 33%, από το 1ο ευρώ με εξάλειψη κάθε είδους φοροελάφρυνσης. Η πληρωμή κάθε χαρατσιού καλύπτεται με δήμευση οποιασδήποτε ενδεχόμενη κατάθεσης, κινητής και ακίνητης περιουσίας. Οι ηλεκτρονικές καταχωρήσεις κάθε εσόδου πραγματικού (για μια μερίδα του πληθυσμού) και κάθε αλλοπρόσαλλου τεκμαρτού εξάγουν φανταστικά ποσά και δεν αφήνουν περιθώρια αποτίναξής τους.      
    

Όμως παρ όλα αυτά,  καθημερινώς, τα συστημικά ή σχεδόν όλα τα μμε  τρομοκρατούν τον κόσμο και κατασυκοφαντούν τον φορολογούμενο πολίτη, ότι αυτός είναι η αιτία, που το κράτος δεν μαζεύει τόσους φόρους (για να συντηρήσει τον αδηφάγο και άπληστο μηχανισμό του), επειδή δεν κόβει αποδείξεις στα περίπτερα, στις λαϊκές αγορές, στα ταξί κλπ.

Xωρίς να παραβλέπουμε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου πρέπει να ασκείται έλεγχος για τη διόρθωση των στρεβλώσεων, ώστε να υπάρχει αναλογική φορολόγηση, θέτουμε για προβληματισμό τα εξής:

Το ΑΕΠ της χώρας ως σύνολο πραγματικών με βάση τα πραγματικά και εικονικών με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα, ήταν μέχρι πρότινος 200 δις ευρώ.

Οι φόροι που εισπράττονται από το κράτος κάθε χρόνο είναι περίπου 50 δις ευρώ.
Οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (γνωστές και μη εξαιρετέες) κάνουν τζίρο ετησίως 100 δις ευρώ, δηλαδή ως ποσοστό το μισό του όλου ΑΕΠ, γιατί επί του πραγματικού είναι πολύ μεγαλύτερο!

Επομένως οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις έπρεπε να πληρώνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον τους μισούς φόρους που εισπράττονται από το κράτος δηλαδή 25 δις, αν ίσχυε η αναλογικότητα και η σχετική συνταγματική επιταγή.

Όμως τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους λιγότερο από 3 δις το χρόνο!!!

Δηλαδή οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις κάνουν τουλάχιστον φοροδιαφυγή άνω των 22 δις ετησίως. 

Δηλαδή την τελευταία 10-ετία έχουν κάνει πάνω από 220 δις συνολική φοροδιαφυγή. 

Δηλαδή περίπου το 70%-80% του σημερινού δημόσιου χρέους.

Ο λόγος –εκτός των άλλων τρόπων φοροδιαφυγής λόγω ενδομιλικών και offshore εταιριών- είναι ότι αυτές μένουν επί σειρά ετών φορολογικά ανέλεγκτες. 

Τα εύκολα θύματα όμως πάντα είναι τα φυσικά πρόσωπα και οι μικρομεσαίες εταιρίες, που ξεσκίζονται στα σαγόνια του εκμεταλλευτικού πολιτικοοικονομικού συστήματος. Κοντολογίς, στόχος της νέας αταξίας πραγμάτων είναι η τέλεια φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ζητούμενη όθεν είναι η συνειδητοποίηση της εν λόγω τεράστιας αδικίας και η πολιτική συσπείρωση των καταπιεσμένων ομάδων του πληθυσμού για αντίδραση προς εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης!




Δεν υπάρχουν σχόλια: