11 Ιουν 2014

Έκρηξη ανεξόφλητων δανείων που αντιπροσωπαύουν περίπου το 50% του ΑΕΠ

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει στην εικονονική αισιοδοξία και το ΔΝΤ εγκρίνει την ακολουθητέα κυβερνητική πολιτική, τα επίσημα τραπεζικά στοιχεία του τελευταίου α΄τριμήνου του 2014 δεν μπορεούν να αποκρύψουν την έκκρηξη που ανέρχονται σε 84 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας με τον πιο μελανό τρόπο την οικονομική ασυξία της αγοράς.

Και ενώ η πολιτική της ακραίας λιτότητας δείχνει ότι σκοτώνει στην κυριολεξία την ελληνική οικονομία,η κατάυθυνση που ακολουθείται απο το σύγχρονο δολοφονικό μερκελισμό είναι περισσότερη λιτότητα.Είναι σα να έχουμε έναν ασθενή με ακατάσχετη αιμοραγία στον οποίο, αντί να δ΄ψουμε αίμα, του κάνουμε αφαίμαξη ! Πρόκειται για μια τρελή ή για μια στημένη πολιτική ;

Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, τα τραπεζικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για 90 και άνω ημέρες, αντιστοιχούν στο 44,2% του ΑΕΠ. Αν σε αυτά προστεθούν τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν μικρότερες – αλλά συνεχείς- καθυστερήσεις από τις 90 ημέρες, τότε ανέρχονται σε πάνω από 110 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε πάνω απο το του 58% του ΑΕΠ και σε λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου των χορηγήσεων.

Η κατανομή του δανεισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα στις τρεις κατηγορίες, όπως αυτές αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Απρίλιο μήνα του 2014, έχει ως εξής:

• Στις επιχειρήσεις 101,3 δισ. ευρώ

• Στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις 13,676 δισ. ευρώ

• Στους ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 100,172 δισ. ευρώ

Στους ιδιώτες, τα 70,819 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια. Τα 27,936 δισ. ευρώ αφορούν καταναλωτικά δάνεια τα περισσότερα των οοποίων δεν έχουν εξασφαλίσεις (δηλαδή προσημειωμένα ακίνητα), γεγονός το οποίο αλλάζει με τις αναδιαρθρώσεις δανείων αφού οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις τέτοιων δανείων ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις.

Οι λοιπές μορφές χρηματοδότησης ιδιωτών, αντιστοιχούν σε 1,416 δισ. ευρώ. Παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης των «κόκκινων» δανείων που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα – σύμφωνα τουλάχιστον με τις λογιστικές καταστάσεις του δ' τριμήνου του 2013 και του α' τριμήνου του 2014-, τα δυσθεώρητα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν τεράστιο «πονοκέφαλο» τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών υποδηλώνουν υπερκεφαλαιοποιημένα πιστωτικά ιδρύματα, τα επίπεδα των «κόκκινων» δανείων είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχουν μπροστά τους για τη διατήρηση της σταθερότητας και επομένως της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, ανεξάρτητα από τα νομοσχέδια που επίκεινται να ψηφιστούν στη Βουλή για τον «Κώδικα Δεοντολογίας Δανειοληπτών Τραπεζών» και για την «Ελάχιστη Δαπάνη Διαβίωσης» που στόχο έχουν να δημιουργήσουν κατηγορίες λύσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, οι τράπεζες ήδη έχουν συστήσει ειδικές διευθύνσεις για να διαχειριστούν τα δάνεια υπόχρεων που αδυνατούν να πληρώνουν την ή τις μηνιαίες δόσεις τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Ήδη δηλαδή έχουν ξεκινήσει τις μαζικές αναδιαρθρώσεις δανείων, ανάλογα με την ικανότητα εξυπηρέτησης κάθε δανειολήπτη. 

Φυσικά, τίποτα απο όλα αυτά δεν πρόκειται να λύσει το γενικό πρόβλημα της κατολίσθησης στον γκρεμό της ελληνικής οικονομίας, η οποία πάσχει απο χρηματιστηριακή ασφυξία και ένα υπερβολικά υπερτιημένο νόμισμα, το ευρώ, που την καθιστά μη ανταγωνιστική. Προφανώς , με ασπιρίνες δε γιατρεύονται βαρειές αρώστειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: