21 Μαρ 2014

FAZ «καρφώνει» Α. Σαμαρά: «Ηρεμιστικό χάπι» το κοινωνικό μέρισμα

Για μια «αντικειμενικά τελείως αβάσιμη χαλαρότητα» της κυβέρνησης Σαμαρά κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφερόμενη σε νέο δημοσίευμά της στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα παραμένει ασθενής», η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι αυτή τη φορά, η τρόικα χρειάστηκε έξι μήνες για να ολοκληρώσει την - κανονικά τριμηνιαία - αξιολόγησή της στην Αθήνα.


 «Η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα ελάχιστα είναι έτσι όπως έπρεπε να είναι», αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι απαιτήθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι η χώρα να δρομολογήσει τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές βήματα περικοπών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνει, παραμένει αμφίβολο εάν στην τωρινή συμφωνία με την τρόικα έχουν απαντηθεί όλα τα ανοιχτά ερωτήματα, όμως εκτιμά ότι η χρονική διάρκεια της διαδικασίας δείχνει επίσης ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σαθρούς συμβιβασμούς.

 Την ίδια ώρα το δημοσίευμα επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας ότι «η τρόικα επιβεβαίωσε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013».Σύμφωνα με τη FAZ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συνεχίζει να έχει ένα μη βιώσιμο χρέος καθώς, όπως σημειώνει, «με τις δικές της δυνάμεις η χώρα δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο και η κυβέρνηση δεν φαίνεται καν διατεθειμένη να το αλλάξει αυτό».«Το φθινόπωρο θα πρέπει να αποφασιστούν τόσο οι "διευκολύνεις" στις οποίες δεσμεύτηκαν οι χώρες της Ευρωζώνης όσο και, σχεδόν βέβαια, ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας», γράφει η FAZ.

Τέλος, αναφερόμενη στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διάθεση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος η FAZ εκτιμά ότι «δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στο εσωτερικό ενόψει των Ευρωεκλογών, μπορεί να δείξει κανείς κατανόηση για το ηρεμιστικό αυτό χάπι για τους πολίτες. Εντούτοις δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για το μέλλον».


Δεν υπάρχουν σχόλια: