10 Μαρ 2014

Ντέσμοντ Λάχμαν του ΔΝΤ: "Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος απο το ευρώ"

«Το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα με δεδομένη την παραμονή στην κλειδωμένη ισοτιμία του ευρώ, δεν βγαίνει! Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συμβαίνει ένας φαύλος κύκλος που το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί στη συρρίκνωση την ελληνική οικονομία, εξαλείφοντας κάθε προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη. Δεν βλέπω άλλη λύση από το να επιλέξει η Ελλάδα τη συνειδητή αποχώρησή της από το ευρώ. Και φυσικά αυτό είναι μία επιλογή που εξακολουθεί να παραμένει πάνω στο τραπέζι!». Ποιος τα λέι αυτα;
O κορυφαίος Αμερικάνος οικονομολόγος Ντέσμον Λάχμαν, πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε ξεκάθαρη δήλωσή του που έκανε αυτές τις ημέςρες.

Οι δηλώσεις αυτές του στελέχους του ΔΝΤ, αντανακλούν τη γενικότερη συναντίληψη που επικρατεί στο μεγάλο διεθνή οργανισμό για τις δυνατότητες οικονομικής επιβίωσης της χώρας μας με τις συνταγές ενός  σκληρού νομίσματος του ευρώ και της αυστηρής λιτότητας, που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της Αγκέλα Μέρκελ, χωρίς καμιά ένδειξη χαλάρωσης. Είναι πράγματι κωμικοτραγικό, αυτό το ίδιο το ΔΝΤ που αποτελεί τον πάτρωνα των πολιτικών λιτότητας της σχολής του Σικάγου, να ψέγει ή και να καταγγέλει τους Ευρωπαίους για ακραίες και αναποτελεσματικές πολιτικές αυτής της συνταγής. Με άλλα λόγια το ΔΝΤ, λέει στους Γερμανούς ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόζουν έχει ξεπεράσει κάθε όριο του νεοφιλελευθερισμού ! Αλλά οι Γερμανοί της Μέρκελ έχουν το δικό τους βιολί που αν και ξεκούρδιστο, επιμένει να το παίζει κακήν κακώς η εδώ εντεταλμένη ορχήστρα τους.

Είναι σαφές ότι, στους κόλπους του ΔΝΤ κυριαρχεί η άποψη ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελέι τη λύση στα υφεσιακά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει το μνημόνιο. Παρά τις κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσεις, η αλήθεια είναι πως αυτό που όλοι διαπιστώνουν, δεν τολμούν να το δηλώσουν ευθαρσώς. Απλώς  αγοράζουν χρόνο, με συνέπεια η χώρα μας να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην άβυσσο της αδιέξοδης φτώχειας και εξαϋλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: