31 Ιαν 2013

Το ξύπνημα του ελληνικού πατριωτικού καταναλωτισμού



ποζάρει με γαλλικό ναυτικό μπλουζάκι, γαλλικό ρολόι και έναν μίξερ «Μουλινέξ» στο χέρι.
«Σκοπεύω να ζητήσω από τα μεγάλα καταστήματα λιανικής, να δημιουργήσουν ειδικά ράφια "made in France" όπως έχουν κάνει με τα "Βίο"», δήλωσε κρατώντας το «Μουλινέξ» στο χέρι ! Και εξέφρασε την αντίθεσή του για τον κανονισμό 2081/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που απαγορεύει  τη  γεωγραφική σηματοδότηση  προέλευσης  εμπορευμάτων. Για την παραβίαση αυτού του κανονισμού, η Γαλλία  καταδικάστηκε το 2003  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Όμως, εκτός από τη Γαλλία, πολλά άλλα κράτη, με ηχηρά απούσα την Ελλάδα, εναντιώνονται στον εθνοκτόνο  αυτό κανονισμό. Ενώ για συναφείς λόγους, οι Βρετανοί έχουν πάρει την άγουσα για  έξοδο από το ασύμμετρο Ευρωπαϊκό κλάμπ, που δημιουργήθηκε για να συγκλίνουν οι οικονομίες των αδύναμων χωρών με αυτές των ισχυρών,αλλά στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 

Ανακήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου τώρα





Μέσα στη βαθιά καταχνιά που έχει πλακώσει  τη χώρα, κάτι φαίνεται να μας χαμογελάει.  Οι σημερινές διεθνείς  γεωπολιτικές συγκυρίες, επιτρέπουν την ανακήρυξη της δική μας ΑΟΖ, η οποία ενώνεται με αυτές της Κύπρου και του Ισραήλ που επιδιώκει να διασφαλίσει διέξοδο στο δικό της μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, τοι Λεβάθιαν, προς την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι, οι Τούρκοι δεν τολμούν να συγκρουστούν με τις  ΗΠΑ και το Ισραήλ που ενδιαφέρονται για τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής. Το ίδιο ισχύει και με  τους Ρώσους, αλλά και τους Κινέζους, που έχουν επενδύσει στον Πειραιά ως πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη. Μάλλον δεν πρέπει να  είναι τυχαίο ότι, τελευταία, ελάχιστα ακούγονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τους επιθετικούς, όταν τους παίρνει, ανατολικούς μας γείτονες.

Η ύπαρξη του Καστελόριζου που ενώνει την ελληνική ΑΟΖ με αυτήν της Κύπρου και του Ισραήλ ( βλ. χάρτη ), αποτελεί θείο δώρο για τη χώρα μας. Γι’ αυτό και όποιες συζητήσεις έχουν γίνει όπως λέγεται, σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών επί Υπουργίας Δρούτσα, για την παράκαμψη του Καστελόριζο, αποτελούν άφρονες και όχι μόνο ενέργειες.

Λάθος η διάγνωση, λάθος και τα φάρμακα του ΔΝΤ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τη σοβαρότητα της διεθνούς οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μια σειρά αστοχιών στις προβλέψεις του για τις οικονομικές εξελίξεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και να προβεί σε συστάσεις που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν οι ενδεδειγμένες.

Το παραμύθι της «επιστροφής των καταθέσεων».


Του Γιώργου Δελαστίκ

Εκνευριστική έχει καταντήσει πλέον αυτή η ιστορία με τους αλλεπάλληλους ανά μήνα κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη διαβόητη «επιστροφή των καταθέσεων» στις ελληνικές τράπεζες. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα της καλλιέργειας τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας μήπως… στραβωθεί κανένας αφελής και καταθέσει τα λεφτά του στην τράπεζα, αλλά δεν είναι ανάγκη να χειρίζεται τόσο προκλητικά το θέμα η κυβέρνηση σαν να απευθύνεται σε ηλιθίους. Κανένας λόγος αλαλαγμών δεν υπάρχει.

Άδειασμα Στουρνάρα από Moody’s για την ύφεση


Το Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα την περίοδο 2012-2016 παρά τα όποια μέτρα έχουν ή αναμένεται να ληφθούν, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Παράλληλα προειδοποίησε για υψηλό κίνδυνο νέας χρεοκοπίας στο υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα, ενώ άδειασε και τον υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση δεν θα σταματήσει το 2013.
Ειδικότερα, η Moody’s σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει μια σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλίσει την εκταμίευση συνολικά 5,6 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους.

28 Ιαν 2013

The New York Times : Θετική η οικονομική πορεία της Αργεντινής



Horacio Paone for The New York Times
 Horacio Paone
January 28, 2013

Στο άρθρο που παρατίθεται πιο κάτω, ανλύεται η  θετική οικονομική πορεία της Αργεντινής με την έγκυρη υπογραφή των New York Times. Από το άρθρο προκύπτει ότι,  η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη απο ότι ήταν πριν όταν το αργεντίνικο πέσος ήταν συνδεδεμένο με το σκληρό αμερικάνικο δολάριο. Η οικονομική πολιτική της Κριστίνας Κίρτσνερ  στηρίζεται στο κατάλληλα υποτιμημένο εθνικό της νόμισμα, αλλά και σε ένα ευρύτερο σύστημα ελέγχων των εισαγωγών και των εξαγωγών με θετικότατα αποτελέσματα, όπως διαφαίνεται απο τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, της βιομηχανικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας. Στα πλάισια αυτής της σύγχρονης επεκτατικής Κευνσιανής πολιτικής, ο υπάρχων πληθωρισμός της τάξης του 10-20%, τον οποίο καταδικάζουν μονολιθικά οι μονεταριστές, αποτελεί ελάσσων πρόβλημα στην πραγματικότητα. Κατά μία άποψη, ένας τέτοιος ελεγχόμενος πληθωρισμός, μπορεί και να λειτουργεί  ευεργετικά σπρώχνοντας προς τα επάνω όλη την οικονομία. Και αυτό, με την προυπόθεση ότι το κράτος αποφεύγει τις σπατάλες και αντιστέκεται  στην υπέρμετρη παροχολογία που δημιουργεί πολλαπλασιαστικές πληθωριστικές προσδοκίες και καταστάσεις. Στο τέλος του άρθρου των New York Times, παραθέτουμε και την πρόσφατη έκθεση της CIA για την οικονομία της Αργεντινής, όπου επίσης, αναδεικνύεται η γενικότερα θετική πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια, σε πείσμα των απίθανων περι του αντιθέτου ψευδολογιών που διαδίδουν τα εδώ επαίσχυντα καθεστωτικά μέσα μαζικής αποχάυνωαης.  

The Schiller Institute : Ένα σχέδιο Marshall για τη Μεσόγειο


H Ελλάδα και ένα Σχέδιο Marshall για την Μεσογειακή Λεκάνη είναι ένα κεφάλαιο ενός
μεγαλύτερου προγράμματος που καλύπτει όλη την περιοχή της Μεσογείου. Στα αγγλικά αυτό το
σχέδιο έχει τίτλο "Program for an  Economic Miracle for Southern Europe, the Mediterranean Region
and Africa" και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό στο pdf αρχείο στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.larouchepub.com/special_report/2012/spec_rpt_program_medit.pdf

H Ελλάδα και ένα Σχέδιο Marshall για την Μεσογειακή Λεκάνη 
από τον Dean Andromidas 

4 Ιουνίου— Έχει γίνει κλισέ να λέγεται ότι η μεταχείριση της Ελλάδας υπό  τη βάναυση πολιτική της
Τρόικας (ΕΚΤ/EΕ/ΔΝΤ), το μνημόνιο, είναι μια  αδικία σε ένα έθνος το οποίο ήταν η κοιτίδα του
Δυτικού πολιτισμού, αλλά είναι αλήθεια και όλης της Μεσογειακής λεκάνης. Ο Δυτικός πολιτισμός
γεννήθηκε στη Μεσογειακή λεκάνη γιατί, ως λαοί της  θάλασσας, εκείνοι που έζησαν εκεί
βρίσκονταν σε επικοινωνία με λαούς και πολιτισμούς πολύ μακρινούς από τις  πατρίδες τους. Η
Μεσόγειος Θάλασσα έφερε κοντά τους πολιτισμούς της  ευρείας έκτασης της Ευρασίας, από τα
νησιά του Ατλαντικού έως τον Ειρηνικό. Στο νότο έφερε κοντά όλη την Αφρικανική Ήπειρο, μιας και
εξυπηρετούσε ως κόμβος των παγκόσμιων εμπορικών δρόμων, όπως αυτοί τότε υπήρχαν.

Pacific Investment Management (Pimco) : "η παραμονή της Ελλάδας στη Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη"


Oι πρώτες χώρες που βγήκαν από την ύφεση ήταν εκείνες που έκαναν πρώτες την υποτίμηση και επέτρεψαν στα νομίσματα τους να υποτιμηθούν περισσότερο. 

Η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών, σε όλα τα πλάτη του πολιτικού και οικονομικού φάσματος, επισημάινουν τη μεγάλη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. H Αμερικάνικη Citigroup, οι Ιάπωνες της Nomura, αυτό το θεωρoύν περίπου ως βεβαιότητα. Ενώ μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, όπως πολλοί άλλοι, μας παρότρυνε να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη για να επιβιώσουμε. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ομνύει στο ευρώ, σε μια κατανοητή  προσπάθειά  να καθησυχάσει τους Γερμανούς υπερκυρίαρχους. Και το εδώ καταστημένο συνεχίζει τον απέλπιδα και καταστροφικό αγώνα του για τη χωρίς όρους παραμονή στο ζουρλομανδύα της ευρωζώνης. Αλλά οι βόμβες για το αναπόφεκτο πέφτουν καθημερινά σχεδόν. Αυτές τις ημέρες, ο συνιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο Pacific Investment Management (Pimco), Bill Gross,  σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag όπως μεταδίδει το Dow Jones Newsires, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι : "η παραμονή της Ελλάδας στη Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη"

27 Ιαν 2013

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΥΜΝΟ


                                                                                  
Του Νίκου Φακιολά

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους γενικά (περικοπές μισθών, ανεργία, απειλή  απολύσεων, καταρράκωση των εργασιακών δικαιωμάτων, ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής, φοροσφαγή) και ειδικά απέναντι στους εργαζόμενους στο Μετρό, ανεξάρτητα, αν αυτοί θεωρούνται μια, όπως  επιδερμικά αποκαλείται, εργατική αριστοκρατία, διότι τέτοιες δεν υπάρχουν πια, δείχνει ότι το «φιλελεύθερο» κράτος απογυμνώνεται κι απομακρύνεται ανεπανόρθωτα από την κοινωνία.

Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας σε πρώτο πρόσωπο.


Του Κώστα Λαπαβίτσα

ΜΑΘΗΜΑ 1ο: ΟΙ “ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ” ΚΑΙ ΟΙ “ΓΕΝΙΚΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ”
Θυμάμαι καλά τις αρχές του 2010. Τότε που ανέβαιναν τα σπρεντ, πύκνωναν τα σύννεφα για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και ο κ. Παπακωνσταντίνου, με το σακίδιο στην πλάτη, περιφερόταν από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα παριστάνοντας τον σωτήρα της διεφθαρμένης χώρας του. Με ανησυχία παρακολουθούσε τις διαδρομές του η ελληνική κοινωνία, χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει. Και πως να αντιληφθεί, αν θυμηθεί κανείς τι της έλεγαν οι ταγοί της και οι πνευματικοί της φορείς.

26 Ιαν 2013

Μπερλουσκόνι : Η Ιταλία θα βγει απο το ευρώ

Η Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν το ευρώ αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εγγυηθεί τα χρέη τους, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής των συντηρητικών Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πρόεδρος της Τσεχίας : Η Ελλάδα είναι θύμα του ευρώ


«Δεν προκάλεσε η Ελλάδα τα σημερινά ευρωπαϊκά προβλήματα. Αυτή η χώρα είναι το θύμα της νομισματικής ζώνης και χρειάζεται τη δυνατότητα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» δηλώνει ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό "Capital".

«Δεν θα πρέπει να μιλά κανείς για μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας, αλλά της ίδιας της ουτοπίας της Ευρωζώνης» επισημαίνει ο Τσέχος Πρόεδρος και προσθέτει ότι πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, είχαν από καιρό αντιληφθεί ότι «η ιδέα ενός κοινού νομίσματος για ολόκληρη την Ευρώπη θα ήταν εσφαλμένη και επικίνδυνη και θα οδηγούσε σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αναγκαστική αντιδημοκρατική συγκέντρωση».

Τονίζει μάλιστα ότι, όταν εκείνος αναφέρεται σε «κρίση» μιλά όχι για την οξεία κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αλλά για την «επί μακρόν υφέρπουσα κρίση του ευρωπαϊκού και κοινωνικού συστήματος και του μοντέλου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και υπογραμμίζει ότι γίνονται μεν πολλές συζητήσεις για τα πλεονεκτήματα της ολοκλήρωσης της Ευρώπης, αλλά όχι για τα μειονεκτήματα.

Hans Olaf Henkel : Κοινωνική καταστροφή το ευρώ για το νότο





Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe ο οικονομολόγος Alfred Steinheer που εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του ευρώ, παραδέχθηκε ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα οπισθοχώρησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ευρώ προκάλεσε την κρίση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ως ιδανικό καθώς η ανεργία κάνει θραύση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.
Από την πλευρά του, ο Hans Olaf Henkel, καθηγητής στη Γερμανία, υποστήριξε ότι το ευρώ αποτελεί μία κοινωνική καταστροφή για το νότο και μία οικονομική αποτυχία καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει τους κοινωνικούς του στόχους. Είναι ώρα να το αναγνωρίσουμε, είπε.

24 Ιαν 2013

Μ.Ρούτε: Η έξοδος από το ευρώ μιας χώρας θα έπρεπε να είναι δυνατή



Θα έπρεπε να είναι δυνατό μια χώρα να μπορεί να εγκαταλείπει την ευρωζώνη, είπε την Πέμπτη ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα στην συνάντηση του Νταβός
Στο πλαίσιο του 43ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, Ο Ρούτε ρωτήθηκε εάν και κατά πόσον θεωρεί πλέον βέβαιο ότι ουδεμία χώρα πρόκειται να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, αφού οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν πέρυσι στην περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα δρακόντεια μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Πιστεύω ότι σκοπός μας θα πρέπει να είναι να διατηρήσουμε ολόκληρη την ευρωζώνη άθικτη», είπε ο Ρούτε. «Την ίδια στιγμή όμως, δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις εάν και κατά πόσον κάποια χώρα μπορεί να θελήσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό (δηλαδή το να εγκαταλείψει μια χώρα την ευρωζώνη) θα έπρεπε να είναι δυνατό», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός

23 Ιαν 2013

Να τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν επιστρέψει στη δραχμή!



draxmi
Του Στρατή Μαζίδη. 
Αν η Ελλάδα τολμήσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή τότε μια σειρά από τρομερά δεινά θα τη συνταράξουν:

ΔΝΤ : Έπεσε στα βράχια ο προϋπολογισμός του Μνημονίου και οι πολιτικές της λιτότητας


Φόβοι για έξοδο της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη απο το ίδιο το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τη μελέτη του επικεφαλής ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα, έχει πάρει τέτοια δυσάρεστη τροπή, ώστε να διευρύνονται οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ο κορυφαίος διεθνώς οικονομολόγος, διαπιστώνει δημοσιονομική απόκλιση του προϋπολογισμού  ύψους 2 δις. ευρώ  για το 2012. Προβλέπει  πως το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 2 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου και αναφέρεται στο φαινόμενο της «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», υποστηρίζοντας  ότι η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αποτελεί απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει, έχουν σοβαρή επίπτωση στα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση συμβάλλουν στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αντίο Ευρώπαϊκή Ένωση από τη Μεγάλη Βρετανία


Ντείβιντ Κάμερον:Δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ!

cameron
Την ώρα που η εδπώ "Συμμορία του Ευρώ", και οι ανοητέυοντες συνοδοιπόροι της, δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, παραδίσουν την Ελλάδα στα Νύχια της Φράου Μέρκελ, η μεγάλη βρετανία ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τη γερμανοιημένη Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός Ν΄τειβιντ κάμερον ανακοίνωσε ορθά κοφτά τη διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι το 2017, αν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, γεγονός που είναι πολύ πιθανό με μια τέτοια πολιτική πλατφόρμα. και αυτό σε πείσμα των αντίθετων προτροπων απο τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν με μεγάλο φόβο την ισχυροποίηση των Γερμανών, η οποία θα μεγενθυνθεί ύστερα και απο αποχώρηση της μεγάλης Βρετανίας απο τη σημερινή Ε.Ε.  Ο Κάμερον δήλωσε ότι, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους γύρω από την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και κατόπιν- μέχρι το τέλος του 2017- θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με ένα απλό ερώτημα για τους Βρετανούς: εντός ή εκτός της ΕΕ;

22 Ιαν 2013

ΔΝΤ :Κάναμε λάθος για την Ελλάδα και την Πορτογαλία με τα προγράμματα λιτότητας




O Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη».

21 Ιαν 2013

Aποκάλυψη μετά από 23 χρόνια: “Οι συμφωνίες για το διαμελισμό σας έχουν ήδη υπογραφεί”!



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιανουαρίου 20, 2013
20130120-201304.jpgΈνα βαρύ μυστικό που κρατούσε στην καρδιά του επί δεκαετίες, φανέρωσε ο Δημήτρης Παξινός. Ένας εκ των σοβαρότερων λειτουργών στον χώρο της δικαιοσύνης και της μαχόμενης δικηγορίας. Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είχε επισκεφθεί το Βελιγράδι μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣΑ το 1989. Τότε που όλα ήταν ακόμα ρευστά και το Γερμανικό σχέδιο διάλυσης της 
Γιουγκοσλαβίας δεν είχε γίνει εμφανές στο βαθμό που εκδηλώθηκε στην συνέχεια.
Σ’ εκείνη την επίσκεψη, άκουσε τον ομόλογο του, πρόεδρο του οικείου δικηγορικού συλλόγου του Βελιγραδίου, απολύτως πεπεισμένο για την λαίλαπα που θα ακολουθούσε. Του δήλωσε μάλιστα ξεκάθαρα ότι “Οι συμφωνίες διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας υπήρχαν και περίμεναν την ώρα.Υπάρχουν όμως και για εσάς!!”

Η φούσκα της ελπίδας για την Ευρώπη



Φωτογραφία για 20 σαφείς ενδείξεις για επικείμενη κατάρρευση της Ευρώπης. Προετοιμαστείτε…
Γράφει ο Michael Snyder 
The Economic Collapse Blog, 14/1/ 2013.   Οι αριθμοί μιλούν για ένα φαινόμενο που τείνει να εξελιχθεί σε ένα κραχ χειρότερο από την κρίση του 1929-1930 και 7 από τις 20 αυτές ενδείξεις αφορούν στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Η οικονομική κατάρρευση της Ευρώπης επιταχύνεται δραματικά. Ενώ τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εξακολουθούν να διατυμπανίζουν ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει «αποφευχθεί», τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από την Γηραιά Ήπειρο απλώς αποδεικνύουν ότι η κατάσταση ολοένα επιδεινώνεται. 

12 Ιαν 2013

Πλησιάζοντας στο τέλος του ευρώ


Ρίγη πολιτικού πανικού σκόρπισε σε όλη την Ευρώπη η ψυχρή δήλωση στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» του σοσιαλδημοκράτη Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Ερκι Τούομιογια: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ»! Ηταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός που έθεσε δημοσίως και ωμά το ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της Γηραιάς ηπείρου, οι οποίοι αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη εχθρότητα προς το ευρώ.

9 Ιαν 2013

Ανδρέας Παπανδρέου : Αδιέξοδη η πορεία προς το Ευρώ- Μια προφητική ομιλία το 1992


Πορευόμαστε προς μία ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μία γερμανική Ευρώπη ;


ANDREAS_1

1992. Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στα έδρανα της Αντιπολίτευσης. Στη Βουλή διεξάγεται μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις εκείνης της εποχής. Η κύρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με μία βαρυσήμαντη ομιλία στη Βουλή προειδοποιεί ότι η πορεία στην ΟΝΕ είναι αδιέξοδη και ότι το κόστος προσαρμογής της Ελλάδας στη ευρωπαική πραγματικότητα θα είναι υψηλό και με τεράστιες δυσκολίες. Με την μεγάλη εμπειρία του σε θέματα οικονομίας και γεωπολιτικής, ο Α.Π., αναλύει και προβλέπει, είκοσι χρόνια πριν, την εξέλιξη της κρίσης και τα αδιέξοδα που βιώνει η Ευρώπη σήμερα. Μια ομιλία δραματικά επικαιρη . Παρακάτω παρατίθεται η ομιλία του ως  αρχηγού τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

6 Ιαν 2013

ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ πρέπει να επιστρέψουμε στη Δραχμή.

Η Κυβέρνηση είναι πρωταθλήτρια της ανομίας

 

του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*
Κάτω από τον φόβο της καταψήφισης των στυγνών και σκληρών μέτρων των μνημονίων, αρχής γενομένης από το πρώτο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, για τη νομιμοποίησή τους (επιψήφιση), κινούνται στο περιθώριο των συνταγματικών πλαισίων ή και πέραν αυτών, πλαίσια τα οποία καθορίζουν τη νομοθετική λειτουργία, της Βουλής, δηλαδή τους Κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δικονομίας. Με τις έκτακτες διαδικασίες η Κυβέρνηση χειραγωγεί την συντεταγμένη έκφραση της Λαϊκής Κυριαρχίας, δηλαδή η Βουλή. Και επί της ουσίας: όταν κοινωνικά αγαθά και ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, προστατευόμενα ρητά από συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις κατακρεουργούνται, υπάρχει ωμή παραβίαση αυτού τούτου του συνταγματικού χάρτη.
 
 
 
 
 
Η Κυβέρνηση των «Τριών Συμμάχων», με την συστηματική παράκαμψη της

Dean Andromidas : Η Ελλάδα και ένα σχέδιο Marshall για τη μεσογειακή λεκάνη

H Ελλάδα και ένα Σχέδιο Marshall για την Μεσογειακή Λεκάνη
 
 
Η ανάλυση που ακολουθεί αποτελεί μέρος ενός

μεγαλύτερου προγράμματος που καλύπτει όλη την περιοχή της Μεσογείου. Στα αγγλικά αυτό το

σχέδιο έχει τίτλο "Program for an Economic Miracle for Southern Europe, the Mediterranean Region

and Africa" και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό στο pdf αρχείο στον παρακάτω σύνδεσμο.


LaRouche : Σχέδιο επιστροφής στα εθνικά νομίσαματα

 
Δύο επιπέδων Τραπεζικό και Πιστωτικό Σύστημα, και ένα Οικονομικό Θαύμα για τη

Νότια Ευρώπη και την περιοχή της Με
σογείου.



Μόλις έχουμε αφομοιώσει ψυχολογικά το γεγονός ότι το σημερινό δια-Ατλαντικό νομισματικό

σύστημα δεν μπορεί να σωθεί-είτε θα διαλυθεί με μια ξαφνική αλυσιδωτή αντίδραση,

Κική Δημουλά στη Herald Tribune: "Θα ζήσουμε χειρότερα απ' ό,τι στη Χούντα"

             
 

Guardian: Οι Έλληνες εγκαταλείπουν το ευρώ και ψηφίζουν ΤΕΜ

5 Ιαν 2013

Η Ελλάδα στη θηλιά του Ευρώ: Ένα κουστούμι που δεν της ταιριάζει


Της Κάισα Έκις Έκμαν


Tο προφητικό άρθρο που παρατήθεται πιο κάτω, δημοσιεύτηκε πριν απο περισσότερο από ένα χρόνο, στις 8 Αυγούστου 2011 στη  σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα όπως την είδε η ίδια μαι αναγνωρισμένη ευηπόληπτη δημοσιογράφος, αντίθετα με την κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

Πορεύεται ικανοποιητικά η οικονομία της Βουλγαρίας

Σε αντίθεση με ότι διαδίδουν οι ψευδολόγοι του κατεστημένου για να μας πείσουν ότι υποφέρουν το ίδιο με εμάς και χώρες έξω απο το ευρώ

Η ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας συνεχίστηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο φέτος, φτάνοντας το 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2012, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (NSI) της Βουλγαρίας, δείχνοντας ότι η πιο φτωχή οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταφέρνει να αποφύγει την ύφεση παρά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

3 Ιαν 2013

Μπερλουσκόνι : Η Ιταλία θα φύγει απο την Ευρωζώνη

Silvio-Berlusconi-Angela-Merkel-David-Cameron

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου “Reuters”, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε με δήλωσή του στις 18/12/2012, ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ιταλίας από την ευρωζώνη λόγω των συνεπειών της κρίσης χρέους στις οικονομίες του κοινού νομίσματος, προχωρώντας στον έμμεσο “εκβιασμό” να ζητήσει ουσιαστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να μπορεί η Φρανκφούρτη να παρεμβαίνει καθοριστικά στις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και να κρατά χαμηλά το κόστος δανεισμού χωρών όπως της Ιταλίας, που στη δεδομένη συγκυρία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ιαπωνικής τράπεζα Nomura : 50% οι πιθανότητες διάσπασης της ευρωζώνης το 2013

Η Ιαπωνική Τράπεζα που ειδικέυεται σε διεθνείς οικονομικές προβλέψεις, υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρώ και διάσπασης της ευρωζώνης δεν έχει εξαλειφθεί αν και έχει υποχωρήσει από τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τη Nomura, τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων δείχνουν ότι οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του 2013 ανέρχονται στο 50%. Η Nomura σημειώνει ακόμα ότι παραμένει το υψηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα απώλειας ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της υπερτίμησης του νομίσματος της, χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και χαμηλή κυβερνητική αποτελεσματικότητα. με βάση τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Tα παραπάνω, καταδεικνύουν ότι μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη θα παρήγαγε μια μεγάλη νομισματική υποτίμηση,  σημειώνεται στην έκθεση της Nomura.

Η νέα δραχμή θα είναι υποτιμημένη κατά 55-60%, αν οι επίσημοι πιστωτές αποτύχουν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό χρέος εντός της ευρωζώνης σύμφωνα με ανάλυση της ιαπωνικής τράπεζας η Nomura.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑ-ΕΥΡΩ ΕΠΟΧΗ

 
Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ*
 
 
Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που επέβαλλε το δίδυμο Μέρκελ- Σαρκοζί ενταφιάζει την ενοποίηση, αυτού που μέχρι σήμερα σηματοδοτούσε ο όρος «Ευρώπη» και στη θέση του, επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για κάτι εντελώς διαφορετικό. Για κάτι που λίγο υπερβολικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ως μία Δυτικού τύπου, Κίνα. Και λέω επιχειρεί, διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας θα μπορέσει να υλοποιηθεί ως έχει, με δεδομένους τους συσχετισμούς στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτές οι αποφάσεις ανοίγουν μία περίοδο μεγάλων συγκρούσεων που κανείς σήμερα δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση τους.
Όλα αυτά όμως αποτελούν μία μεγάλη συζήτηση και θα χρειαστεί καιρός για την αποσαφήνιση των νέων δεδομένων. Δυστυχώς όμως για την Ελλάδα καιρός δεν υπάρχει. Για μας τα πράγματα κρίνονται τώρα και τώρα πρέπει να κάνουμε επιλογές, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν το περιθώριο να τις κάνουν με κάποια άνεση χρόνου.

Εικόνες κερμάτων δραχμής

Συλλογή νομισμάτων
50 drachma, Greek Parliament, 1994
50 δραχμές, Βουλή των Ελλήνων, 1994

Δέκα βήματα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή

Ένα ενδιαφέρον σενάριο της Deutsce Bank πριν απο τις εκλογές της 17ης ιουνίου 2012
ΜΕ δέκα βήματα περιγράφει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή σε πολυσέλιδη έκθεσή της. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά φροντίζουν να διαμορφώνουν εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και οδηγηθεί η χώρα σε τρίτη αναμέτρηση ή ακόμα και στην περίπτωση αδύναμης κυβέρνησης συμμαχίας κομμάτων.

Τα 10 στάδια της επιστροφής στη δραχμή περιγράφονται ως εξής :

ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ!


 
Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΚΑΠΕΡΔΑ
 
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Irvine, Στέργιος Σκαπέρδας μιλάει στο Capital.gr για τις επιπτώσεις του PSI και του μνημονίου και παράλληλα αναλύει τις εναλλακτικές επιλογές της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η συνταγή της λιτότητας οδηγεί την Ε.Ε. στην καταστροφή.


Έξοδος από την ευρωζώνη και συγκρότηση εθνικού νομίσματος και εθνικής νομισματικής πολιτικής

 
ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
www.iskra.gr

Οι σκληρές αντιπαραθέσεις του σήμερα φωτίζονται, ίσως, καλύτερα από τοποθετήσεις και συγκρούσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Παραθέτω στη συνέχεια τις βασικές παρατηρήσεις που έκανα ως Ειδικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη του 2007 κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2008 στη Βουλή, όπως είναι καταγεγραμμένες στο Γενικό Πρακτικό των Εισηγήσεων της Βουλής.
Το Δεκέμβρη του 2007 κανείς δεν μίλησε στη Βουλή για την επερχόμενη κρίση. Όλο, σχεδόν, το πολιτικό φάσμα αιωρείτο εκτός τόπου και χρόνου και οι εταίροι του δικομματισμού έπαιζαν μεταξύ τους ανούσια παιχνίδια εξουσίας, θυμίζοντας του επιβάτες του Τιτανικού λίγο πριν την πρόσκρουση. Ούτε ένας από τους οικονομικούς επιτελείς του δικομματισμού (και όχι μόνο) δεν ανέφερε στις ομιλίες τους ούτε καν τη λέξη κρίση, όχι μόνο στην εσωτερική της πτυχή αλλά ούτε στην πολύ πιο προφανή επερχόμενη διεθνή της διάσταση.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ» ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

 
ΕΞΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟ!
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
Το νόμισμα και η νομισματική πολιτική για κάθε χώρα δεν είναι ένα ουδέτερο πράγμα ή μια ουδέτερη, άνευ σημασίας, λειτουργία, όπως, ίσως, νομίζουν οι περισσότεροι.
Αντίθετα, το είδος του νομίσματος και κυρίως η νομισματική πολιτική και όσα τη συνοδεύουν παίζουν κρίσιμο, αν όχι και καθοριστικό, ρόλο για τις οικονομικές εξελίξεις σε μια οποιαδήποτε χώρα.
Στο κείμενο αυτό, θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε σε γενικές και αδρές γραμμές, το τι σημαίνει και γιατί είναι απόλυτα αναγκαίο για τη χώρα μας και για την έξοδο από την κρίση ένα νέο εθνικό νόμισμα και η εφαρμογή μιας νέας εθνικής προοδευτικής νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προοδευτικής ανασυγκρότησης μιας χώρας.

Βίλυ Σόντελ, Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας : σοφή η απόφαση να μείνουμε έξω απο την ευρωζώνη

 

dania
by Freepen
Η απόφαση της Δανίας να παραμείνει εκτός του ενιαίου νομίσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε «σοφή» κι επέτρεψε στη χώρα να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βίλι Σόντελ.
«Νομίζω ότι ο καθένας θα (το) παραδεχθεί μετά την κρίση που βιώσαμε, η απόφαση της Δανίας ήταν σοφή», δήλωσε ο Σόντελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Jyllands-Posten.
«Μας δίνει μια δυνατότητα να οικοδομούμε γέφυρες σε μια ευέλικτη Ευρώπη. Η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε μια πρακτική

Είμαι υπερήφανος που μεγάλωσα με τη δραχμή!

  Του Γιώργου Μητροπέτρου



Για την ιστορία του Εθνικού νομίσματός μας που απαριθμεί πλέον των 2.700 ετών είναι τουλάχιστον απρέπεια να χλευάζεται από τους υποτελείς του δόγματος «ανήκομε εις την δύση» και κατά το νεώτερων «ανήκομε στην Ευρωζώνη».Μπορεί να πέρασε στους αιώνες της ιστορικής της διαδρομής πολλές διακυμάνσεις , το Εθνικό μας νόμισμα, πολλές φορές υποτιμήθηκε, άλλες διολίσθησε ενώ και μία φορά ανατιμήθηκε, αλλά κράτησε και διατηρήθηκε, με κάποιες μικρές χρονικές απουσίες, τόσα χρόνια. Να σας θυμίσω λίγα πράγματα για την ιστορία της.!

Οι μετανάστες έρχονται για το ευρώ

                                                                                  από Από τον Αλέκο Αλαβάνο
Το συμπέρασμα ότι το ευρώ φταίει για τη μετανάστευση στη χώρα μας εξέφρασε ο Αλέκος Αλαβάνος, παρουσιάζοντας έκθεση που ετοίμασε η ομάδα «Σχέδιο Β».Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 540 μετανάστες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, στα αγγλικά, τα γαλλικά ή τα ελληνικά, το 86% των μεταναστών τάσσεται υπέρ του ευρώ στην Ελλάδα και 10% υπέρ της δραχμής, ενώ το 74% επιθυμεί να πάει σε άλλη χώρα της ευρωζώνης σε περίπτωση που η Ελλάδα εκδώσει εθνικό νόμισμα.

Το ευρώ απομυθοποιήθηκε, το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή παρουσιάστηκε

stratis1 
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στις 19/12/2012 στη Στοά του Βιβλίου για την παρουσίαση του βιβλίου του Θόδωρου Κατσανέβα “η απομυθοποίηση του Ευρώ” κι αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να προσεγγίσω το γεγονός ως απλός παρατηρητής ή ως φίλος. Προτίμησα το δεύτερο γιατί χθες πέρα από τα ατράνταχτα οικονομικά επιχειρήματα κατατέθηκε περίσσευμα ελληνικής ψυχής.

Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον καθηγητή Κατσανέβα πριν αρκετό διάστημα για τις ανάγκες μιας συνέντευξης στη freepen. Τον είχα παρακολουθήσει σε μια εκπομπή του Extra3 για την ελληνική οικονομία και τη λαθρομετανάστευση και αποφάσισα να τον προσεγγίσω. Η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική καθώς ο φίλος πια Θόδωρος εκτίμησε τη δουλειά της freepen, την προσπάθεια που καταβάλλεται και τη στηρίζει διαρκώς με τα άρθρα του και τον καλό του λόγο. Και αυτό είναι μια απόδειξη πως ο κοινός στόχος που δεν είναι άλλος από την ανάσταση αυτού του δύσμοιρου τόπου μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους με διαφορετική προέλευση σε μια παράλληλη πορεία. Ήταν λοιπόν μόλις πριν κάποιους μήνες όταν δημοσιεύαμε το άρθρο”31 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή” όταν λίγο μετά με ενημέρωνε πως ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη του πρότεινε να το εμπλουτίσει περισσότερο ώστε να εκδοθεί ως βιβλίο.

Το μέλλον μας είναι η δραχμή όσο και αν την ξορκίζουμε

Συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα στην εφημερίδα Ισοτιμία



Το τελευταίο Μνημόνιο δεν φαίνεται να έχει πείσει τις αγορές, τους επενδυτές, ούτε καν αυτούς που το υπέγραψαν. Πιστεύετε ότι το νέο σχέδιο διάσωσης μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την τροχιά της κατάρρευσης;
Οχι. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Θα δούμε στην πράξη πού θα καταλήξει τo PSI, κι αν θα κατορθώσει η χώρα να αποφύγει και την τεχνική αθέτηση πληρωμών. Δεν είναι διόλου σίγουρο ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά, και με τις καλύτερες προοπτικές, το Μνημόνιο θα οδηγήσει το χρέος στο 120% το 2020. Οι υποθέσεις που έχουν γίνει για να φτάσει εκεί, είναι τόσο ακραίες, και είναι τόσο πολλές οι αστάθμητες μεταβλητές, ώστε είναι πολύ πιθανό το χρέος να εκτραπεί, και να φτάσει στο 160% το 2020.

Η λιτανεία του ευρώ και η σημασία του εθνικού νομίσματος.

Του Δημήτρη Καζάκη
Ας αφήσουμε προς στιγμή τον κ. Σαμαρά να ψάχνει εναγωνίως την ανάπτυξη στα αποκαΐδια της ευρωκρατούμενης Ελλάδας, τον κ. Βενιζέλο να ψάχνει για το κόμμα του, τον κ. Κουβέλη να ψάχνει από πού να κρατηθεί, τον κ. Τσίπρα να το παίζει παράγοντας διεθνούς βεληνεκούς ως άλλος Παπανδρέου, τον κ. Καμμένο να φυλάει καραούλι μπας και του μείνει κανένας βουλευτής και την κ. Παπαρήγα να ξεφτιλίζει με τον χειρότερο τρόπο το κόμμα της. Ας τους αφήσουμε όλους αυτούς κι ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά. Με αυτά δηλαδή που αρνούνται να ασχοληθούν όλοι αυτοί.

Ευρώ ή Δραχμή; Πολυκατοικία ή μονοκατοικία;

stratis 
Οσο περνά ο καιρός και η κοινωνία βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά μέσα στην άβυσσο τόσο ακούγονται περισσότερο οι φωνές που μιλούν για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Το ερώτημα ευρώ ή δραχμή μοιάζει πάρα πολύ με το δίλημμα πολυκατοικία ή μονοκατοικία. Τα παλιά χρόνια η Αθήνα και τα αστικά κέντρα ήταν γεμάτα μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες. Παλιές οι περισσότερες είχαν τα κουσούρια τους αλλά κατάφερναν να στέκονται. Επίσης το κόστος ανοικοδόμησης ήταν σημαντικό. Πάρα ταύτα οι πόλεις είχαν το δικό τους χρώμα και προσωπικότητα.
Τότε ξαφνικά προέκυψε η πολυκατοικία με όλες τις τότε σύγχρονες ανέσεις, την ασφάλεια, την αλληλεγγύη, την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων. Γιατί να κοπιάσεις εσύ; Άσε να στο φτιάξει ο άλλος και να πάρεις τα μισά. Κάτι αντίστοιχο ζήσαμε και πριν αρκετά χρόνια όταν αφήσαμε τη μονοκατοικία μας που είχε φυσικά τα κουσούρια της αλλά μας φιλοξενούσε καλά, για να συστεγαστούμε στη μεγάλη πολυκατοικία.