2 Δεκ 2013

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με είσοδο στην Ευρωβουλή των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν τη δραχμή με συνολικό ποσοστό 15,7%

Ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού προϊδεάζει μια νέα αδιαμφισβήτησης εγκυρότητας δημοσκόπηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία, τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν τη μετάβαση στη δραχμή, (Σχέδιο Β,  ΕΠΑΜ και  ΔΡΑΧΜΗ), συγκεντρώνουν αθροιστικά 15,7% των ψηφοφόρων και το καθε ένα απο μόνο του, πάνω απο το κρίσιμο όριο του 3% για την είσοδό του στη Βουλή.
Στην περίπτωση που τα τρία κόμματα συνεργαστούν στις ευρωεκλογές και στις εκλογές, αναδεικνύονται πανηγυρικά τρίτο κόμμα στην Ευρωβουλή και στη  Βουλή. Μάλιστα, με δεδομένη τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί ενάντια στο ευρώ και την ανάγκη επιστροφής στη δραχμή, τα τρία κόμματα είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν την εκλογική τους απήχηση στο άμεσο μέλλον και εφ' όσον συνεργαστούν, να αναδειχθούν σε αξιωματική αντιπολίτευση, κυριαρχώντας στο πολιτικό σκηνικό. Επισημαίνεται ότι, όλα τα κοινοβουλευτικά  κόμματα, με ελάχιστες αποχρώσεις, αποδέχονται το ευρώ, σε αντίθεση με μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης που τείνει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα.

Στο ως άνω ποσοστό του 15,7% των τριών κομμάτων αν  προστεθεί και η πρόθεση ψήφου για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ( 4,5%),τότε αθροιστικά, το ποσοστό των κομμάτων που υποστηρίζουν τη μετάβαση στη δραχμή, ανέρχεται συνολικά σε 20,2%. Τα δημοσκοπικά ευρήματα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσιάζονται χωριστά, γιατί η συγκεκριμένη κίνηση, επικεντρώνεται σε άλλα ζητήματα και μερικώς μόνο  στη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διατηρεί σχέσεις με τον Αλέκο Αλαβάνο, του οποίου το Σχέδιο Β, στη δημοσκόπηση παίρνει  μεσοσταθμικά σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη 6,5%. Ο Αλέκος Αλαβάνος συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές του 2010 και από τον ίδιο χρόνο παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο με κεντρικό πρόταγμα το Σχέδιο Β για την επιστροφή στη δραχμή. Συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις και  σε κεντρικά ΜΜΕ με σοβαρή επιχειρηματολογία. Διατέλεσε  ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και διακρίνεται για την ισχυρή πολιτική του συγκρότηση με βαθειά αριστερές καταβολές και διεθνιστικό προσανατολισμό.
Το ΕΠΑΜ παίρνει  μεσοσταθμικά σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη 6,2% και έχει αναπτύξει μεγάλη δράση με οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα από  το 2009, έτος στο οποίο συμμετείχε στις εκλογές, συνεργαζόμενο με τον Στέλιο Παπαθεμελή. Διατηρεί σχέσεις με διάφορους φορείς όπως το Κίνημα Δεν Πληρώνω, κλπ. Ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης, διαθέτει βαθειές οικονομικές γνώσεις, αναπτύσει ισχυρή πολιτική και οικονομική-τεχνοκρατική επιχειρηματολογία σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του, έχει γράψει βιβλία, αρθρογραφεί και κάνει πολλές ομιλίες για συναφή θέματα που οργανώνονται απο το ΕΠΑΜ και άλλους φορείς. Προέρχεται πολιτικά απο το ΚΚΕ και έχει αριστερή και διεθνιστική κουλτούρα. 
 Η Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση ΔΡΑΧΜΗ, που παίρνει  μεσοσταθμικά σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη 3,3%, ιδρύθηκε το Μάίο του 2013, έχει δηλ. παρουσία μόλις έξι μηνών και η οργανωτική της ανάπτυξη βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Διατηρεί ισχυρές σχέσεις με το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα, το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα. Ο επικεφαλής της Θεόδωρος Κατσανέβας, είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του London School of Economics, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.  Έχει γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία οικονομικού κυρίως περιεχομένου, έχει επιβλέψει μέλετη για το θέμα της μετάβασης στη δραχμή,  έχει γράψει σχετικό εκλαΙκευμένο βιβλίο και για το ίδιο θέμα αρθρογραφεί και παρεμβάνει δημόσια με ισχυρή σχετική επισχειρηματολογία. Υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ του κλίματος του Ανδρέα Παπανδρέου και πολιτικά προσανατολίζεται σε προοδευτικές κοινωνικές και εθνοκεντρικές αντιλήψεις χωρίς ακραίους φανατισμούς.
Επισημαίνεται ότι, η  μεγάλη μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της δραχμής, έχει συντελεστεί κυρίως μέσα στον τελευταίο χρόνο. Όπως φαίνεται και από την έρευνα τηςPublic Issue, που επίσης παρατίθεται εδώ, το Σεπτέμβριο του 2012, υπέρ του ευρώ τοποθετείται το 67% των πολιτών και κατά το 31%. Το Σεπτέμβριο του 2013, υπέρ του ευρώ τοποθετείται το 51% και κατά το 47%. Ακόμα πιο ανατρεπτική είναι η γνώμη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Το 2012, υπέρ της Ε.Ε. τοποθετείται το 52% και κατά το 44%. Το 2013, υπέρ της Ε.Ε. είναι το 43% και κατά το 55%.
Οι ανατρεπτικές αυτές τάσεις επιβεβαιώνονται από όλες τις έρευνες, ευρήματα και ενδείξεις και αναμένεται να διευρυνθούν στο άμεσο μέλλον. Οι ίδιες τάσεις, μπορεί να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, όταν υπάρξει στοιχειώδης ισοτιμία στην προβολή των εκατέρωθεν απόψεων στα κεντρικά ΜΜΕ.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.100 ατόμων στο διάστημα 11-23 Νοεμβρίου στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης ( πληθυσμός περίπου 4 εκ.)  από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο  Αθηνών, Τμήμα Στατιστικής Επιστήμης, με υπεύθυνο τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Επαμεινώνδα  Πανά. Τα ερωτήματα που απαντήθηκαν είναι τα εξής :
Θεωρείτε ότι η παραμονή στο ευρώ είναι μονόδρομος;

                                     Αθήνα                Θεσσαλονίκη

Ναι.................................... ...... 39,6 %.................37,9%
Όχι ............................................50,8%..................51,3%
Δε γνωρίζω, δεν απαντώ ........10 % ...................10,8%


Αν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, θα ψηφίζατε υπέρ:

Της παραμονής μας στο ευρώ......54,6 %...............54,7%
Της επιστροφής στη δραχμή.........35,2 %................36,7%
Δε γνωρίζω δεν απαντώ...............10%......................9% 

Ενδέχεται να ψηφίσετε κόμματα που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή ; 

Ναι................................................30,8%.................29,3%
Όχι.................................................54,9%................55,6%
Δε γνωρίζω, δεν απαντώ.............14,3%................15,1%

Στις ευρωεκλογές, πια από τα ακόλουθα μικρά κόμματα θα ψηφίζατε

                                         Αττική       Θεσ/νίκη    Μέσος όρος                                           

ΣΧΕΔΙΟ Β  ( Αλαβάνος )....... ...........5,7 %..........7,7%...........6,5%
ΔΡΑΧΜΗ  ( Κατσανέβας ).................3,2,%..........3,4%..........3,3%
ΕΠΑΜ        ( Καζάκης )......................7,1 %..........3,8%.........6,2%

Σύνολο................................16 %.........14,9%.......15,7%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ........................................4,3%............4,6%...........4,5%
Σύνολο..................................20,3%.........19,5%.....20,6%
Άλλο κόμμα........................................27,2%..........27,3%
Όχι / δεν απαντώ..............................52,4%..........52,2%




Σχετική με τα ως άνω ευρήματα είναι πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για τον Sky, η οποία είχε ελάχιστη έως μηδενική δημοσιότητα, με τα ακόλουθα αποτελέσματα :

            Δημοσκόπηση Public Issue, Σεπτ. 2013, Σεπτ.2012


           Γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ

                       Γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση
                                                Σεπτ. 2012     Σεπτ. 2013
                                    Υπέρ..........52%....................43%
                                             Κατά .........44%....................55%
                                       
                                              Σεπτ. 2012       Σεπτ.2013
                         Γνώμη για το Ευρώ                     
                                   Υπέρ...........67%...................51%
                                            Κατά...........31%...................47%

Τα σημαντικά δημοσκοπικά ευρήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προαναγγέλλουν ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, αφού δείχνουν σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης κατά του ευρώ και υπέρ της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. Και το σημαντικότερο, σηματοδοτούν καθαρή πρόθεση ψήφου στα τρία κόμματα που υποστηρίζουν τη μετάβαση στη  δραχμή  ( ΣΧΕΔΙΟ Β, ΔΡΑΧΜΗ, ΕΠΑΜ), αθροιστικά σε ποσοστό 15,71% και με προοπτική, βέβαιης εισόδου στη Βουλή και των τριών.
Η ανάπτυξη επιχειρημάτων για την έξοδο από το ευρώ, εκτός των άλλων, αναμφίβολα ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τρόικα, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
Όμως, ο αποκλεισμός από τα κεντρικά ΜΜΕ συγκροτημένων πολιτικών φορέων  που υποστηρίζονται συνολικά τουλάχιστον από περίπου το 16 % του ελληνικού λαού και χωριστά του καθένα από 3,3-6,5%, συνιστά παραβίαση βασικών κανόνων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτός ο αποκλεισμός αποτελεί μορφή δημοκρατικής παρεκτροπής και δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. 
- See more at: http://drachmi5.gr/ellada/anatropi-toy-politikoy-skinikoy-me-eisodo-stin-eyrovoyli-ton-trion-kommaton-poy-ypostirizoyn#sthash.IfgOO5jT.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: