26 Νοε 2013

Λεφτά τέλος(!) Δανειστείτε τώρα λέει η Κομισιόν

Μια προειδοποίηση-σοκ προς τις ελληνικές αρχές, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, διατύπωσαν αξιωματούχοι της Κομισιόν και του Euroworking Group, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να προγραμματίσει τώρα την έκδοση εντόκων γραμματίων για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου ύψους 1,8 δισ. Υπ αυτό το πρίσμα οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι δεν ενκύπτουν στην κυβερνητική προσπάθεια για επιμερισμό της διαπραγμάτευσης στα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. και στα δημοσιονομικά του 2014 αλλά επιμένουν σε λύση-πακέτο για διαρθωτικά μέτρα και χρέος.

Η νότα των Βρυξελλών αποκαλύπτει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας δεν επαρκούν ούτε για τον Ιανουάριο, ενώ παράγοντες του ΥΠΟΙΚ διέρρεαν μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ότι επαρκούν μέχρι τον Φεβρουάριο. Η παρέμβαση της Κομισιόν,ενώ η αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ δείχνει την απροθυμία των εταίρων να συρθούν στη λύση που προσπαθεί να επιβάλλει πλαγίως και μέσω σκοτεινών διαδρομών η Γερμανδία καγκελάριος.
Σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 βρίσκεται στο 1,2 δισ. ευρώ, καθώς από την «τρύπα» ύψους 1,86 δισ. που εντοπίζουν στον προϋπολογισμό οι ελεγκτές μας, η Αθήνα έχει προτείνει διορθωτικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 1,2 δισ., εκ των οποίων έχουν γίνει αποδεκτά μέχρι στιγμής περί τα 600 εκατ. Ακόμη όμως και αν καλυφθεί αυτή η απόσταση, εκκρεμεί ο προσδιορισμός των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2015.
Το θέμα των πλειστηριασμών αν και για την ώρα παραμένει ανοιχτό, εν τούτοις εκτιμάται ότι θα κλείσει εγκαίρως καθώς η Κομισιόν και η τρόικα διευκρινίζουν ότι ουδέποτε ζήτησαν πλήρη άρση των πλειστηριασμών. Επίσης, η τρόικα υποστηρίζει ότι το κόστος της προστασίας όσων πραγματικά έχουν ανάγκη θα πρέπει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Έντονο είναι το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τις μαζικές απολύσεις, οι οποίες αν και αποτελούν κυβερνητική δέσμευση δεν έχουν υλοποιηθεί, σκιαγραφώντας την υπαναχώρηση της κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν άνθρωποι στις Βρυξέλλες.
- See more at: http://www.drachmi5.gr/oikonomia/lefta-telos-daneisteite-tora-leei-i-komision#sthash.PnNkKyPq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: