27 Σεπ 2013

Που πήγε το ελληνικό χρέος

Νίκος Λάος

Πρωτεύουσ

Πρωτεύουσες καρτέλε

  Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι σήμερα η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  δάνεισαν την Ελλάδα το συνολικό ποσό των 206,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε 23 δόσεις). Η διεθνής οργάνωση Attac, η οποία ασχολείται με την διερεύνηση των σκοτεινών και προβληματικών δομών του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού, ανέλυσε λεπτομερώς το πώς χρησιμοποιήθηκαν και πού κατέληξαν αυτά τα τεράστια δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, τα δανειακά κεφάλαια των 206,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι σήμερα και εξ αιτίας των οποίων η χώρα διατελεί υπό το κράτος Μνημονίων χρησιμοποιήθηκαν ως εξής:

-          58,2 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 28,1%) διατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που υπέστησαν μαζική εκροή κεφαλαίων και υπέστησαν την απόσβεση των ομολόγων του δημοσίου (στο πλαίσιο του PSI). Όμως, λόγω της μεγάλης ύφεσης που προκλήθηκε από τα Μνημόνια, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αδυνατούν να παράσχουν πιστώσεις στην ελληνική οικονομία. 
-          101,3 δισεκατομμυρία ευρώ (ποσοστό 49%) περιήλθαν στους πιστωτές της Ελλάδας: 55,44 δισεκατομμύρια ευρώ χρησιμοποίηθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ομολόγων, 34,6 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν επίσης στους πιστωτές στο πλαίσιο της διαγραφής χρέους (Μάρτιος 2012) και 11,29 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους από τους κατόχους ομολόγων στο πλαίσιο της δεύτερης διαγραφής. Εδώ έγιναν τα μεγάλα κερδοσκοπικά παιχνίδια των funds ομολόγων στην Ελλάδα, των οποίων τα συμφέροντα προστατεύθηκαν, ενώ επλήγησαν βαρέως οι μικρομεσαίοι ομολογιούχοι Έλληνες ιδιώτες.
-          46,6 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 22,5%) εισέρευσαν στον προϋπολογισμό της Ελλάδας, αλλά όχι υπέρ των Ελλήνων πολιτών. Αυτά τα 46,6 δισεκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ως εξής: 34,6 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για να πληρωθούν τόκοι υφισταμένων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2012) και 10, 2 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν, το 2010 και το 2011, για εξοπλιστικές δαπάνες και συγκεκριμένα πήγαν στα ταμεία γερμανικών και γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών.
    Ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας από τους πρωτεργάτες και στυλοβάτες της προαναφερθείσας λεηλασίας της Ελλάδας, ο δε σημερινός πρόεδρος της κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου και του Βενιζέλου, λειτουργεί ως θεματοφύλακας των Μνημονίων, που ισοδυναμούν με την αποδόμηση της χώρας.
 Από την ανάγνωση των ανωτέρω στοιχείων οποιοσδήποτε στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος οδηγείται εύκολα στο συμπέρασμα ότι όσοι επισημαίνουν ότι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους συνεχίζει να μην είναι βιώσιμη λένε την αλήθεια. Απλώς αυτή η αλήθεια δεν πρέπει να ακούγεται μέχρι τις ερχόμενες γερμανικές εκλογές, χάριν της Μέρκελ. Εδώ φαίνεται τραγικά και το πόσο επικίνδυνη είναι η ελληνική πολιτική ηγεσία, αφού η πρώτη της προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της προαναφερθείσας καταστροφικής πολιτικής της Τρόικας και η δεύτερη προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση του προεκλογικού αγώνα της Μέρκελ. Η ελληνική πολιτική ηγεσία λειτουργεί ως τοπικός εντεταλμένος της Τρόικας και ως κομματάρχης της Μέρκελ.

 0  13  0 

 
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/poy-pige-elliniko-hreos-0#sthash.WielLJiJ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: