25 Μαΐ 2013

Αμισόρροπη ευρωζώνη


ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Παραμένουν οι μεγάλες ανισορροπίες στο σύστημα Target-2Ευρωζώνη: Παραμένουν οι μεγάλες ανισορροπίες στο σύστημα Target-2

Παραμένουν οι μεγάλες ανισορροπίες στο σύστημα εκκαθάρισης διατραπεζικών πληρωμών στην Ευρωζώνη, Target-2.
Παρά τα πρωτοφανή μέτρα νομισματικής χαλάρωσης στα οποία προχώρησε η ΕΚΤ, προσφέροντας πάνω από 1 τρισ. ευρώ ρευστότητα στις τράπεζες μέσω 3ετων δανείων και μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, οι τράπεζες του Νότου συνεχίζουν να έχουν μεγάλες οφειλές προς τις τράπεζες του Βορρά.

Μόνο οι γερμανικές τράπεζες φέρονται να έχουν πλεόνασμα στο Target-2 άνω των 600 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Αύγουστο το ποσό είχε ξεπεράσει τα 750 δισ. ευρώ, μετά την περίφημη δήλωση Ντράγκι («θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να στηρίξουμε το ευρώ») άρχισε να υποχωρεί και τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται εκ νέου.
Συνολικά, οι 4 οικονομίες που διατηρούν την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «AAA» (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία) έχουν πλεόνασμα άνω των 800 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι το καλοκαίρι το ποσό είχε ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ. Τα πλεονάσματα αυτά μεταφράζονται σε αντίστοιχα ελλείμματα των οικονομιών του Νότου. Σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, τα ποσά αυτά θα μετατραπούν σε οφειλές των κεντρικών τραπεζών, που προφανώς δύσκολα θα εξυπηρετηθούν. Ο κίνδυνος αυτός ήταν που ανάγκασε την BuBa να αποδεχθεί την πολιτική Ντράγκι πέρσι το καλοκαίρι.
a 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: