24 Μαΐ 2013

Κόλπα των πολυεθνικών για να μην πληρώνουν φόρους


Κι' εσύ κορόϊδο Έλληνα πλήρωνε

Τη στιγμή που σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης, αλλά και στην εκτός ευρώ Βρετανία, επιβάλλονται δραματικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, πολυεθνικές όπως ο κολοσσός των ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple, η Google, το ηλεκτρονικό πολυκατάστημα της Amazon και η διεθνής αλυσίδα καφέ Starbucks χρησιμοποιούν περίτεχνα τα γνωστά «παραθυράκια» του νόμου και καταβάλλουν ισχνούς και ενίοτε καθόλου φόρους για τα μυθικά κέρδη τους.
Γι’ αυτό τον λόγο και βρίσκονται στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών Αμερικής και Ευρώπης. Αυτές συνίστανται συχνά στην ίδρυση θυγατρικών είτε σε φορολογικούς παραδείσους, όπως η Σιγκαπούρη, είτε σε χώρες που φημίζονται για το ευνοϊκό φορολογικό τους καθεστώς, όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία.
Μεταβιβάζουν σε αυτές ιλιγγιώδη κεφάλαια, που φορολογούνται με συμβολικούς συντελεστές. Ενίοτε ορισμένες από αυτές φέρεται να μην εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των φορολογικών αρχών κανενός κράτους και δεν καταβάλλουν φόρους σε καμία χώρα.
Τελευταία στη σειρά ήταν η περίπτωση της αμερικανικής Apple, που στην αρχή της εβδομάδας δέχθηκε τα βέλη της αμερικανικής Γερουσίας, σύμφωνα με την οποία μεταβιβάζει τεράστια κεφάλαια σε τρεις θυγατρικές της με έδρα στην Ιρλανδία. Το Δουβλίνο έχει από τη δεκαετία του 1960 αναπτύξει μια στρατηγική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων μέσω της ιδιαίτερα χαμηλής φορολογίας του 12,5% που επιβάλλει στις επιχειρήσεις και η οποία έχει, άλλωστε, αποτελέσει αντικείμενο διενέξεων με τους εταίρους της στην Ε.Ε. Σύμφωνα, όμως, με την αμερικανική Γερουσία, ο κολοσσός των υπολογιστών και του λογισμικού δεν κατέβαλε καν αυτό το ποσοστό, αλλά επέτυχε να φορολογείται με συντελεστή μόλις 2% στην Ιρλανδία, ενώ η σημαντικότερη από τις θυγατρικές της δεν έχει καταβάλει φόρους σε καμία χώρα την τελευταία πενταετία.
Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις της αλυσίδας Starbucks στη Βρετανία έφθασαν πέρυσι τα 467,39 εκατ. ευρώ, αλλά η εταιρεία δεν κατέβαλε καθόλου φόρους, καθώς είχε μεταβιβάσει δισεκατομμύρια σε μία θυγατρική της στην Ολλανδία ως δικαιώματα χρήσης της φίρμας και εμφανιζόταν να καταβάλλει δυσθεώρητα επιτόκια για να δανείζεται από άλλα τμήματα της επιχείρησης. Επίσης, στη Βρετανία οι πωλήσεις της Amazon έφθασαν στα 3,91 δισ. ευρώ το 2011, αλλά η επιχείρηση κατέβαλε φόρους μόλις 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ η Google είχε κύκλο εργασιών στη χώρα ύψους 461,65 εκατ. ευρώ και κατέβαλε φόρους 7 εκατ. ευρώ. Δέχθηκαν, έτσι, τις επιθέσεις τόσο του Reuters όσο και της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Υπεραμύνονται της πρακτικής τους
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών, πάντως, υπεραμύνονται της πρακτικής τους, όπως έδειξε η ακρόαση του Τιμ Κουκ, διευθύνοντος συμβούλου της Apple, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο κ. Κουκ ισχυρίστηκε πως η εταιρεία του «καταβάλλει όλους τους φόρους μέχρι το τελευταίο δολάριο και δεν συμμορφώνεται με τους νόμους, αλλά με το πνεύμα των νόμων». Συνέστησε, άλλωστε, στο αμερικανικό κράτος να τροποποιήσει τη φορολογική νομοθεσία. Κάτι ανάλογο πρότεινε, με άρθρο του στον Observer, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιτ, καθώς χαρακτήρισε πολύ πολύπλοκη τη διεθνή νομοθεσία περί φορολογίας και πρόσθεσε πως θα
ήταν επωφελής μια αλλαγή της.

a  3

Δεν υπάρχουν σχόλια: