20 Φεβ 2013

Στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας



Εκτινάχθηκε το2011 στα 158 δισ. ευρώ

Στα 158 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2011 καθώς οι εξαγωγές της σημείωσαν αύξηση ρεκόρ 11,4% φθάνοντας σε αξία το ένα τρισ. ευρώ για πρώτη φορά. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές προς χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς εκτινάχθηκαν κατά 13,6% φθάνοντας τα 432,8 δισ. ευρώ.
Στις χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν αύξηση 9,9% αγγίζοντας τα 627,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 420,9 δισ. ευρώ ήταν προς τις χώρες της Ευρωζώνης, όπου η αύξηση έφθασε στο 8,6%. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, σημείωσαν άνοδο 13,2% φθάνοντας το ιστορικό υψηλό των 902 δισ. ευρώ.
Το ισοζύγιο πληρωμών της Γερμανίας, πάντως, που αποτελεί ευρύτερη καταγραφή των συναλλαγών της χώρας με άλλες χώρες, καθώς συμπεριλαμβάνει και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, παρουσιάζει πλεόνασμα ύψους 136 δισ. ευρώ, μειωμένο δηλαδή από τα 142 δισ. του 2010. Παρά την εκτίναξη, άλλωστε, που σημείωσαν στο σύνολο του περασμένου έτους, τον Δεκέμβριο οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν τέσσερις φορές περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές, αντανακλώντας προφανώς την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τις επιπτώσεις της για την ανάπτυξη της περιοχής. Ειδικότερα, υποχώρησαν κατά 4,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οπότε είχαν σημειώσει αύξηση 2,6%, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για μια πολύ πιο περιορισμένη μείωση, της τάξης του 1%. Τον ίδιο μήνα το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας περιορίστηκε στα 12,9 δισ. ευρώ από τα 15,9 δισ. του Νοεμβρίου.
Στον αντίποδα βρίσκεται η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία, που το 2011 κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα σχεδόν 70 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Τράπεζα της Γαλλίας προεξοφλεί ότι η γαλλική οικονομία θα παρουσιάσει στασιμότητα το α΄ τρίμηνο του 2012 και επισημαίνει πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρέθηκε τον Ιανουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Σημειωτέον ότι ακόμη και η οικονομία της Γερμανίας, που εκτιμάται ότι θα διαφύγει την ύφεση φέτος, σημείωσε συρρίκνωση 0,25% το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Τον Ιανουάριο, πάντως, το επιχειρηματικό κλίμα εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Στην Iαπωνία
Στον αντίποδα της Γερμανίας βρίσκεται, άλλωστε, και η Ιαπωνία, της οποίας το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε κατά 43,9% το 2011 καθώς η χώρα κατέγραψε σημαντικό εμπορικό έλλειμμα εξ αιτίας μείωσης των εξαγωγών και αύξησης του κόστους της ενέργειας. Ετσι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 9,63 τρισ. γιεν (125 δισ. δολάρια). Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο το πλεόνασμα σημείωσε πτώση 74,7% στα 303,5 δισ. γιεν διαψεύδοντας τις προβλέψεις για υποχώρησή του στα 337,5 δισ. γιεν. Κατέγραψε, έτσι, πτώση σε ετήσια βάση για δέκατο συναπτό μήνα, μετά τον σεισμό του περασμένου Μαρτίου και τη θεομηνία που ακολούθησε με το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα.
Πηγή: Bloomberg, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: