3 Ιαν 2013

Ιαπωνικής τράπεζα Nomura : 50% οι πιθανότητες διάσπασης της ευρωζώνης το 2013

Η Ιαπωνική Τράπεζα που ειδικέυεται σε διεθνείς οικονομικές προβλέψεις, υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρώ και διάσπασης της ευρωζώνης δεν έχει εξαλειφθεί αν και έχει υποχωρήσει από τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τη Nomura, τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων δείχνουν ότι οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του 2013 ανέρχονται στο 50%. Η Nomura σημειώνει ακόμα ότι παραμένει το υψηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα απώλειας ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της υπερτίμησης του νομίσματος της, χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και χαμηλή κυβερνητική αποτελεσματικότητα. με βάση τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Tα παραπάνω, καταδεικνύουν ότι μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη θα παρήγαγε μια μεγάλη νομισματική υποτίμηση,  σημειώνεται στην έκθεση της Nomura.

Η νέα δραχμή θα είναι υποτιμημένη κατά 55-60%, αν οι επίσημοι πιστωτές αποτύχουν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό χρέος εντός της ευρωζώνης σύμφωνα με ανάλυση της ιαπωνικής τράπεζας η Nomura.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: