31 Ιαν 2013

Άδειασμα Στουρνάρα από Moody’s για την ύφεση


Το Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα την περίοδο 2012-2016 παρά τα όποια μέτρα έχουν ή αναμένεται να ληφθούν, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Παράλληλα προειδοποίησε για υψηλό κίνδυνο νέας χρεοκοπίας στο υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα, ενώ άδειασε και τον υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση δεν θα σταματήσει το 2013.
Ειδικότερα, η Moody’s σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει μια σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλίσει την εκταμίευση συνολικά 5,6 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους.

“Η έγκριση ορισμένων πολιτικών στο ελληνικό κοινοβούλιο ενδεχομένως να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω του εύθραυστου κοινωνικού και οικονομικού κλίματος και της αδύναμης υποστήριξης από την κοινωνία σε νέα μέτρα λιτότητας”, επισημαίνει.
Όσον αφορά την πορεία του χρέους, ο οίκος σημειώνει ότι με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 178,5% του ΑΕΠ από 158% το 2012.
Σχολιάζοντας τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο για περαιτέρω ελάφρυνση στο χρέος εφόσον επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οίκος αναφέρει ότι “αν και με τις εν λόγω ανακοινώσεις οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για μελλοντική συμμετοχή του επίσημου τομέα, θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα σημαντική αβεβαιότητα σε σχέση με την παροχή περαιτέρω ανακούφισης στο χρέος”.
Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος σημειώνει ότι “οι κίνδυνοι για τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα παραμένουν αυξημένοι δεδομένης της δομής των πιστωτών στο χρέος της γενικής κυβέρνησης και λόγω των μεγάλων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα”.
Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι οι υποθέσεις πίσω από τη μεγάλη μείωση του χρέους το 2020 είναι “σχετικά αισιόδοξες” και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο να καταφέρει η Ελλάδα να διαχειριστεί “οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις”.
Ύφεση και το 2014
Η Moody’s σημειώνει εξάλλου ότι περιμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ενώ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2014 αν και με μικρότερο ρυθμό. Η πρόβλεψή της αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του κ. Στουρνάρα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης.
Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για ένα “εξαιρετικά εύθραυστο πολιτικό συνασπισμό” και προειδοποιεί για “κοινωνική αστάθεια” στη χώρα.
“Οι μελλοντικές πολιτικές τάσεις παραμένουν αβέβαιες, ιδίως με την ελληνική κοινωνία να αισθάνεται ολοένα και περισσότερο τις οικονομικές συνέπειες των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα τους επόμενους 12 με 18 μήνες, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική σταθερότητα”, αναφέρει ο οίκος.
“Αν και αναγνωρίζουμε την βελτιωμένη θέση της Ελλάδα όσον αφορά τη ρευστότητα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της ατζέντας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομία κάτι που περιορίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας”, αναφέρει η Moody’s.
Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος σημειώνει ότι η πιθανότητα νέας αθέτησης στο χρέος που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας παραμένει υψηλή, δεδομένων:
(1) των κινδύνων στην εφαρμογή του δεύτερου οικονομικού προγράμματος,
(2) της μεγάλης αβεβαιότητας στο outlook για την οικονομική ανάπτυξη,
(3) των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και
(4) τελικά της μη-βιωσιμότητας του χρέους της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: