23 Ιαν 2013

ΔΝΤ : Έπεσε στα βράχια ο προϋπολογισμός του Μνημονίου και οι πολιτικές της λιτότητας


Φόβοι για έξοδο της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη απο το ίδιο το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τη μελέτη του επικεφαλής ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ελλάδα, έχει πάρει τέτοια δυσάρεστη τροπή, ώστε να διευρύνονται οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ο κορυφαίος διεθνώς οικονομολόγος, διαπιστώνει δημοσιονομική απόκλιση του προϋπολογισμού  ύψους 2 δις. ευρώ  για το 2012. Προβλέπει  πως το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 2 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου και αναφέρεται στο φαινόμενο της «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», υποστηρίζοντας  ότι η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αποτελεί απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει, έχουν σοβαρή επίπτωση στα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση συμβάλλουν στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπως και συνολικό έλλειμμα για την Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 162,6% του ΑΕΠ και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 9,4% και 10% αντίστοιχα , σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Για το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 7% και το 2013 στο 2,7% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 0,2% και 1,9%, αντίστοιχα. Για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα, προβλέπει ότι θα φθάσει φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ και ότι το 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, μία υπέρβαση της τάξης του 0,1% και 2,9% αντίστοιχα από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι η συνταγή λιτότητας ήταν πολύ σκληρή και εφαρμόστηκε απότομα στην Ελλάδα. Είχε σημειώσει μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε αμφιταλαντευτεί μεταξύ μιας πιο χαλαρής πολιτικής προσαρμογής και της απότομης που υιοθετήθηκε τελικά και την οποία υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή τη σκληρή πολιτική ποτέ δεν την ασπάστηκαν με ενθουσιασμό οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ. Αλλά και ούτε η ίδια η επικεφαλής του η Κριστίν Λαγκάρντ. 'Ετσι εξηγείται και η σύγκρουση ανάμεσα στην Λαγκάρτ και στη Μέρκελ, με την πρώτη να προτείνει ηπιότερες πολιτικές και τη δέυτερη να εμμένει και στο τε΄λος να επιβάλλει την ακραία φτωχοποίηση της χώρας, ως μέσο... αναδιάταξης !

Σε νέα έκθεση του ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία παραδόθηκε την  Παρασκευή 18-1-2013, το ΔΝΤ ζητάει σαρωτικούς ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους, φοροκυνηγητό με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αλλά και έλεγχο των ελεγκτών και των προϊσταμένων στις ΔΟΥ.

Ορισμένα από αυτά τα επείγοντα μέτρα θα αποτελέσουν και όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Με την έκθεση του ΔΝΤ ορίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2013 το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη του παρελθόντος και το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια του έτους, να διενεργήσει 4.100 ελέγχους σε φορολογουμένους υψηλής οικονομικής επιφάνειας και να στείλει 128 υποθέσεις φοροδιαφυγής στον εισαγγελέα.

Αλλά και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, ο πολύς  Πολ Τόμσεν, αναγνώρισε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Άφησε μάλιστα και αιχμές εναντίον της ευρωζώνης λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Στο τελευταίο πρόγραμμα υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος πολλαπλασιαστής καθώς έγινε σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά, ανέφερε στη συνέντευξή του.

Θέλοντας να δικαιολογήσει τις αστοχίες στους υπολογισμούς του ταμείου, ο Δανός τεχνοκράτης επιχειρεί πάντως να ρίξει μέρος της ευθύνης και στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν μεγαλύτερος γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του ότι η παράταση δύο ετών που δόθηκε στην Ελλάδα είναι σωστή αλλά απαιτεί και επιπλέον οικονομική βοήθεια. Τελικά, είπε, επιτεύχθηκε παράταση του προγράμματος προσαρμογής για 2 χρόνια, έως το 2016, οπότε και αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ της. Παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα «πολύ δύσκολη» καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, το χρέος πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ασθενής.









Δεν υπάρχουν σχόλια: