3 Ιαν 2013

Βίλυ Σόντελ, Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας : σοφή η απόφαση να μείνουμε έξω απο την ευρωζώνη

 

dania
by Freepen
Η απόφαση της Δανίας να παραμείνει εκτός του ενιαίου νομίσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε «σοφή» κι επέτρεψε στη χώρα να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βίλι Σόντελ.
«Νομίζω ότι ο καθένας θα (το) παραδεχθεί μετά την κρίση που βιώσαμε, η απόφαση της Δανίας ήταν σοφή», δήλωσε ο Σόντελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Jyllands-Posten.
«Μας δίνει μια δυνατότητα να οικοδομούμε γέφυρες σε μια ευέλικτη Ευρώπη. Η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συμμετέχουμε σε μια πρακτική συνεργασία», πρόσθεσε ο Δανός ΥΠΕΞ. Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποκάλυψε τα ρήγματα μεταξύ των 17 κρατών-μελών της, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συχνά να επικρίνεται σε χώρες με υψηλά χρέη, όπως η Ισπανία και προηγουμένως η Ελλάδα, για την σκληρή και άκαμπτη στάση της.
Η Δανία είναι μέλος της ΕΕ από το 1973, αλλά οι ψηφοφόροι στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχουν απορρίψει δύο φορές σε δημοψηφίσματα το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί η κορώνα με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η χώρα εξασφάλισε κατόπιν την παραμονή της εκτός ευρώ με την εγγραφή σχετικής διάταξης στη ευρωπαϊκή συνθήκη.Ο Σόντελ, μέλος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να μεταβληθεί η στάση της Δανίας.
Το κόμμα του είναι το πιο ευρωσκεπτικιστικό στην κεντροαριστερή κυβερνητική συμμαχία υπό την πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.Όμως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ούφε Έλεμαν-Γένσεν, ο οποίος διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ την παραμονή της Δανίας εκτός ευρώ, καθώς και την διαφοροποίησή της από τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την άμυνα, την δικαιοσύνη και την εσωτερική πολιτική πριν από 20 και πλέον χρόνια, αμφισβήτησε την άποψη του Σόντελ.«Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο Βίλι Σόντελ με την δήλωση ότι μπορούμε να οικοδομούμε γέφυρες. Δεν μπορείς, αλλά ταυτοχρόνως θέλεις και δεν θέλεις να συμμετέχεις», είπε ο Έλεμαν-Γένσεν στην Jyllands-Posten

Δεν υπάρχουν σχόλια: