26 Ιαν 2013

Hans Olaf Henkel : Κοινωνική καταστροφή το ευρώ για το νότο





Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe ο οικονομολόγος Alfred Steinheer που εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του ευρώ, παραδέχθηκε ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα οπισθοχώρησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ευρώ προκάλεσε την κρίση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ως ιδανικό καθώς η ανεργία κάνει θραύση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.
Από την πλευρά του, ο Hans Olaf Henkel, καθηγητής στη Γερμανία, υποστήριξε ότι το ευρώ αποτελεί μία κοινωνική καταστροφή για το νότο και μία οικονομική αποτυχία καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει τους κοινωνικούς του στόχους. Είναι ώρα να το αναγνωρίσουμε, είπε.



Οι δύο αυτοί διαπρεπείς οικονομολόγοι μαζί με άλλους τρεις σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Notre Europe» στις Βρυξέλλες,  εξέδωσαν πρόσφατα ένα είδους μανιφέστου όπου υποστήριξαν την ανα΄γκη αποχώρησης απο το ευρώ των  των οικονομικά ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης παρουσίασαν, πέντε Ευρωπαίοι οικονομολόγοι.

Το Μανιφέστο υποστηρίζει ότι στοχεύει να δώσει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση μία ευκαιρία να βγουν από την ύφεση και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη. Οι πέντε οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ήταν ένα λάθος και πρότειναν την 'ευθανασία' για το ευρώ, ως τρόπο διεξόδου από τη σημερινή κρίση.
Το νέο που παρουσίασαν οι πέντε οικονομολόγοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι ευρωσκεπτικιστές, είναι ότι δεν προτείνουν την αποχώρηση των πιο αδύναμων κρίκων αλλά αντίθετα των πιο εύρωστων οικονομικά χώρων, καθώς αυτό θα προκαλούσε μία de facto υποτίμηση του ευρώ. Οι πιο ισχυρές χώρες θα επέστρεφαν είτε στο παλιό τους νόμισμα ή θα υιοθετούσαν ένα κοινό νόμισμα, που θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις ομοιογενείς οικονομίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: