26 Ιαν 2013

Πρόεδρος της Τσεχίας : Η Ελλάδα είναι θύμα του ευρώ


«Δεν προκάλεσε η Ελλάδα τα σημερινά ευρωπαϊκά προβλήματα. Αυτή η χώρα είναι το θύμα της νομισματικής ζώνης και χρειάζεται τη δυνατότητα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη» δηλώνει ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό "Capital".

«Δεν θα πρέπει να μιλά κανείς για μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας, αλλά της ίδιας της ουτοπίας της Ευρωζώνης» επισημαίνει ο Τσέχος Πρόεδρος και προσθέτει ότι πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, είχαν από καιρό αντιληφθεί ότι «η ιδέα ενός κοινού νομίσματος για ολόκληρη την Ευρώπη θα ήταν εσφαλμένη και επικίνδυνη και θα οδηγούσε σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αναγκαστική αντιδημοκρατική συγκέντρωση».

Τονίζει μάλιστα ότι, όταν εκείνος αναφέρεται σε «κρίση» μιλά όχι για την οξεία κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αλλά για την «επί μακρόν υφέρπουσα κρίση του ευρωπαϊκού και κοινωνικού συστήματος και του μοντέλου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και υπογραμμίζει ότι γίνονται μεν πολλές συζητήσεις για τα πλεονεκτήματα της ολοκλήρωσης της Ευρώπης, αλλά όχι για τα μειονεκτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: