3 Ιαν 2013

Δέκα βήματα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή

Ένα ενδιαφέρον σενάριο της Deutsce Bank πριν απο τις εκλογές της 17ης ιουνίου 2012
ΜΕ δέκα βήματα περιγράφει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή σε πολυσέλιδη έκθεσή της. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά φροντίζουν να διαμορφώνουν εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και οδηγηθεί η χώρα σε τρίτη αναμέτρηση ή ακόμα και στην περίπτωση αδύναμης κυβέρνησης συμμαχίας κομμάτων.

Τα 10 στάδια της επιστροφής στη δραχμή περιγράφονται ως εξής :

1. Η Ελλάδα μένει από κεφάλαια. Αυτό μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και δεν θα είναι δυνατή τη χρηματοδότηση του δημοσίου ελλείμματος.
2. Συγκαλείται το Κοινοβούλιο για να νομοθετήσει εντός Σαββατοκύριακου. Η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση νέου νομίσματος θα απαιτήσει τη δημιουργία και την ψήφιση νέων νόμων ευρείας κλίμακας.
3. Η κίνηση κεφαλαίων τίθεται υπό αυστηρό έλεγχο, τόσο εκτός της Ελλάδας όσο και στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.
4. Πιθανή η χρήση εγγράφων «σου χρωστάω» (IOUs) ως μέσου πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ.
5. Η Ελλάδα θα επιλέξει να χρεοκοπήσει στο χρέος της που δεν υπάγεται σε ελληνικό δίκαιο. Δηλαδή, να μην πληρώσει τα ομόλογα και τα δάνεια που βρίσκονται σε ξένο δίκαιο, όπως είναι αυτά από τον μηχανισμό στήριξης, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο.
6. Ενδεχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η DB θεωρεί ότι απαιτείται να λάβουν παρατεταμένη άδεια οι τράπεζες τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο.
7. Αποκατάσταση του ρόλου της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) όπως ήταν στην προ της ΕΚΤ εποχή.
8. Εκτύπωση εθνικού νομίσματος (δραχμής) και μετατροπή των τοπικών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων του κράτους.
9. Απότομη υποτίμηση της αξίας της νέας δραχμής.
10. Απόσυρση όλων των παλαιών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την οικονομία για να μην έχουν αξία.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτίμησε  ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων Κύπρου, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ εκτίμησε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πιθανό σενάριο. «Τα τελευταία δύο έτη, από την αρχή της κρίσης χρέους, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ εργάστηκαν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του

Δεν υπάρχουν σχόλια: