3 Ιαν 2013

Το ευρώ απομυθοποιήθηκε, το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή παρουσιάστηκε

stratis1 
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στις 19/12/2012 στη Στοά του Βιβλίου για την παρουσίαση του βιβλίου του Θόδωρου Κατσανέβα “η απομυθοποίηση του Ευρώ” κι αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να προσεγγίσω το γεγονός ως απλός παρατηρητής ή ως φίλος. Προτίμησα το δεύτερο γιατί χθες πέρα από τα ατράνταχτα οικονομικά επιχειρήματα κατατέθηκε περίσσευμα ελληνικής ψυχής.

Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον καθηγητή Κατσανέβα πριν αρκετό διάστημα για τις ανάγκες μιας συνέντευξης στη freepen. Τον είχα παρακολουθήσει σε μια εκπομπή του Extra3 για την ελληνική οικονομία και τη λαθρομετανάστευση και αποφάσισα να τον προσεγγίσω. Η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική καθώς ο φίλος πια Θόδωρος εκτίμησε τη δουλειά της freepen, την προσπάθεια που καταβάλλεται και τη στηρίζει διαρκώς με τα άρθρα του και τον καλό του λόγο. Και αυτό είναι μια απόδειξη πως ο κοινός στόχος που δεν είναι άλλος από την ανάσταση αυτού του δύσμοιρου τόπου μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους με διαφορετική προέλευση σε μια παράλληλη πορεία. Ήταν λοιπόν μόλις πριν κάποιους μήνες όταν δημοσιεύαμε το άρθρο”31 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή” όταν λίγο μετά με ενημέρωνε πως ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη του πρότεινε να το εμπλουτίσει περισσότερο ώστε να εκδοθεί ως βιβλίο.
Καταπιάστηκε με το εγχείρημα και το ολοκλήρωσε καταθέτοντας πλέον έμπρακτα και με επιχειρήματα αναλυτικά το plan Β για το οποίο τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά.
book1
Ο Θόδωρος Κατσανέβας λοιπόν χθες σε μια εξαιρετική από άποψη προσέλευσης κόσμου βραδιά έδωσε πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αβίαστα προκύπτουν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Μίλησε απλά και απέδειξε βήμα προς βήμα το τι πραγματικά είναι το ευρώ γκρεμίζοντας το μύθο του. Επιπρόσθετα εξήγησε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης εθνικού νομίσματος και του πως δια αυτού διασφαλίζεις την εθνική ανεξαρτησία, ανέλυσε τη μετά το ευρώ πορεία και δεν απέκρυψε ότι πράγματι θα προηγηθεί της ανάπτυξης μια δύσκολη μεταβατική περίοδος μεταξύ 4 έως 14 μηνών. Υποστήριξε όμως πως χρειάζεται καινούρια διακυβέρνηση από ανθρώπους που θα μπορέσουν να κατευθύνουν το πλοίο με σύνεση και σταθερότητα με βάση το plan B. Σε περισσότερες οικονομικές λεπτομέρειες δε θα μπούμε μιας και αφενός φιλοξενούνται αρκετά σχετικά άρθρα στη σελίδα κι αφετέρου επειδή αξίζει τον κόπο να αποκτήσετε το βιβλίο που χθες έγινε ανάρπαστο.
Το βασικότερο για μένα και όσους νέους βρέθηκαν χθες στη Στοά του Βιβλίου (και ήταν αρκετοί) δεν ήταν πως παρουσιάστηκε απλά μια εναλλακτική οικονομική προσέγγιση στα πράγματα αλλά το γεγονός ότι κατατέθηκε πρόταση, δόθηκε ελπίδα, παρουσιάστηκε προοπτική όσο κι αν αυτή η άποψη που υποστηρίζει τη δραχμή δεν αφήνεται να ακουστεί. Προοπτική που με τα σημερινά ισχύοντα δεν υπάρχει. Σήμερα υπάρχουν μόνο αυτοκτονίες, μετανάστευση στο εξωτερική και άνθιση της βιομηχανίας λουκέτων.
Προβλήθηκε ακόμη ένα εξαιρετικό βίντεο – χρονικό από την Πρωτοχρονιά του 2002 και την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι τη σημερινή τραγωδία.
Κατόπιν ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις ορισμένων παρισταμένων εκ των οποίων ξεχωρίζουμε περισσότερο αυτή του Δημήτρη Καζάκη. Ο μαχητικός οικονομολόγος είπε αρκετά και ενδιαφέροντα συμπληρώνοντας διευσδυτικά τα όσα είπε ο Θόδωρος Κατσανέβας. Ανέλυσε πως όσοι υποστηρίζουν τη μετάβαση στη δραχμή δεν το κάνουν διότι είναι αντιευρωπαϊστές αλλά γιατί πολύ απλά “Δε βγαίνει” ενώ είπε κάτι πολύ εύστοχο. Η λέξη νόμισμα προέρχεται από το νομίζω, δηλαδή αντανακλά αυτό που εμείς νομίζουμε για την αξία που πρέπει να έχει η οικονομία μας ως ένα εργαλείου που πρέπει να το χρησιμοποιούμε όπως εμάς εξυπηρετεί καλύτερα.
book3
Παρόντες ακόμη ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Γιάννης Δημαράς που είχε κι αυτός μια μεστή σύντομη παρέμβαση καθώς επίσης και ο τ. βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ΛΑ.Ο.Σ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.
Το χειροκρότημα ήταν θερμό για όλους τους ομιλητές και περισσότερο για τους Θόδωρο Κατσανέβα και Δημήτρη Καζάκη οι οποίοι μίλησαν απλά, κατανοητά και κυρίως ελληνικά. Επιτέλους πατριωτισμός και όχι μόνο ξερός ευρωπαϊσμός.
Αν το βιβλίο του καθηγητή έχει χαρακτηριστεί ως το ευαγγέλιο της δραχμής, τότε καλό θα ήταν να κηρυχθεί στην “Ιουδαία” ώστε η κοινή γνώμη με καθαρό νου να ενημερωθεί και για τον άλλο δρόμο. Γιατί υπάρχει άλλος δρόμος κι αυτή ακριβώς η αποσιώπησή του είναι που οφείλει να προβληματίσει τον καθένα μας.
Ας αναλογιστούμε άλλωστε πρόσφατες δηλώσεις του Σόιμπλε στη Bild ότι “τα κέρδη μας από την Ελλάδα στο ευρώ είναι πολύ περισσότερα από όσα της δίνουμε”…
book2
book4

Δεν υπάρχουν σχόλια: