23 Ιαν 2013

Αντίο Ευρώπαϊκή Ένωση από τη Μεγάλη Βρετανία


Ντείβιντ Κάμερον:Δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ!

cameron
Την ώρα που η εδπώ "Συμμορία του Ευρώ", και οι ανοητέυοντες συνοδοιπόροι της, δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, παραδίσουν την Ελλάδα στα Νύχια της Φράου Μέρκελ, η μεγάλη βρετανία ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τη γερμανοιημένη Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός Ν΄τειβιντ κάμερον ανακοίνωσε ορθά κοφτά τη διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι το 2017, αν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, γεγονός που είναι πολύ πιθανό με μια τέτοια πολιτική πλατφόρμα. και αυτό σε πείσμα των αντίθετων προτροπων απο τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν με μεγάλο φόβο την ισχυροποίηση των Γερμανών, η οποία θα μεγενθυνθεί ύστερα και απο αποχώρηση της μεγάλης Βρετανίας απο τη σημερινή Ε.Ε.  Ο Κάμερον δήλωσε ότι, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους γύρω από την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ και κατόπιν- μέχρι το τέλος του 2017- θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με ένα απλό ερώτημα για τους Βρετανούς: εντός ή εκτός της ΕΕ;

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ του να δοθεί ο λόγος στον βρετανικό λαό, ο Κάμερον, ο οποίος δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους βουλευτές του κόμματός του ώστε να δεσμευτεί για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι όποιος αγνοεί την πρωτοφανή απογοήτευση του κόσμου απέναντι στην ΕΕ, με την ελπίδα ότι αυτό το βαρύ κλίμα θα αναστραφεί από μόνο του, εθελοτυφλεί.
«Ο κόσμος νιώθει πως η Ευρώπη έχει λάβει μια κατεύθυνση για την οποία δεν έδωσε ποτέ την έγκρισή του και δυσανασχετεί με το γεγονός ότι υπάρχει επέμβαση σε εθνικό επίπεδο με κανόνες που θεωρεί περιττούς και ανούσιους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Βρετανοί έλαβαν υποσχέσεις για δημοψηφίσματα που δεν έγιναν ποτέ.
«Το να αποφεύγει κανείς την διαβούλευση με τον λαό έχει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, επιταχύνοντας την πορεία προς την έξοδο, αφού ζητάται από τους πολίτες να αποδεχθούν ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο οποίο δεν συμμετέχουν ουσιαστικά» υπογράμμισε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτή την στιγμή θα συνιστούσε «κίβδηλη επιλογή» εφόσον η Ευρώπη διανύει φάση αλλαγών μετά την κρίση στην ευρωζώνη και θα ήταν λάθος να τεθεί ένα τέτοιο δίλημμα (φεύγουμε ή μένουμε) προτού επανεξεταστεί η σχέση με την ΕΕ.
Ως εκ τούτου, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι επιθυμεί να προηγηθεί του δημοψηφίσματος, μια επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ. Στην συνέχεια, ο βρετανικός λαός θα κληθεί είτε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών και να ψηφίσει υπέρ της παραμονής ή να διαλέξει την έξοδο από την ΕΕ.
Ο Κάμερον μάλιστα διαβεβαίωσε ότι αν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία που θα τον ικανοποιεί, ο ίδιος θα επιδοθεί με «όλη του την καρδιά» σε μια εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
«Εισιτήριο άνευ επιστροφής»
«Το επόμενο μανιφέστο των Συντηρητικών το 2015 θα ζητήσει εντολή από τον βρετανικό λαό για μια συντηρητική κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας στην επόμενη βουλή. Θα είναι μια σχέση με την ενιαία αγορά στο κέντρο της.
Και όταν θα έχουμε διαπραγματευτεί αυτή τη νέα συμφωνία, θα δώσουμε στους Βρετανούς ένα δημοψήφισμα με μια πολύ απλή επιλογή: εντός ή εκτός. Να παραμείνουμε στην ΕΕ με τους νέους αυτούς όρους ή να αποχωρήσουμε…Είναι ώρα να πουν οι Βρετανοί την γνώμη τους. Είναι ώρα να διευθετήσουμε αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα στην βρετανική πολιτική» είπε ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι «εισιτήριο άνευ επιστροφής»:
«Αν φύγουμε από την ΕΕ δεν μπορούμε φυσικά να φύγουμε από την Ευρώπη. Θα παραμείνει για πολλά χρόνια η μεγαλύτερή μας αγορά, και για πάντα η γεωγραφική μας γειτονιά. Είμαστε δεσμευμένοι από ένα σύνθετο ιστό νομικών δεσμεύσεων…Ακόμη και αν φεύγαμε τελείως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ θα συνέχιζαν να έχουν ένα βαθύ αντίκτυπο στην χώρα μας. Αλλά θα είχαμε απωλέσει όλα τα εναπομείναντα βέτο μας και την φωνή μας σε αυτές τις αποφάσεις. Θα έπρεπε να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις του να μην ανήκουμε πια στην ΕΕ και την ενιαία της αγορά ως πλήρες μέλος. Η συνεχιζόμενη πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι ζωτική για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τις βρετανικές θέσεις εργασίας» εξήγησε ο Κάμερον.
«Λέω στον βρετανικό λαό: αυτή θα είναι η δική σας απόφαση. Και όταν έρθει (η ώρα) αυτής της επιλογής, θα πρέπει να κάνετε μια σημαντική επιλογή για τη μοίρα της χώρας σας. Καταλαβαίνω το ότι είναι ελκυστικό να πορεύεται κανείς μόνος του, να χαράζει την δική του πορεία. Αλλά θα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε όντας ψύχραιμοι. Οι υποστηρικτές και των δυο πλευρών (του όχι και του ναι) θα πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολές.
Θεμελιώδης η ενιαία αγορά
«Φυσικά και η Βρετανία θα μπορούσε να πορευτεί μόνη της στον κόσμο, εκτός ΕΕ, αν το επιλέξουμε. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέλος. Αλλά η ερώτηση που θα πρέπει να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι: συνιστά αυτό το καλύτερο μέλλον για την χώρα μας;» πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ νωρίτερα, αναλύοντας στο όραμά του για την Ευρώπη, τόνισε:
«Θέλω μια επιτυχημένη Ευρώπη και θέλω μια σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που θα μας κρατά εντός της τελευταίας» ενώ έκανε λόγο για μια Ευρώπη με λιγότερο γραφειοκρατεία, περισσότερο ανταγωνιστική, που θα κινείται με την ευελιξία ενός δικτύου και όχι με την ακαμψία ενός μπλοκ. Με τo να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια δεν θα διασφαλιστεί ένα μέλλον για την ευρωζώνη, ούτε θα έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της, διαβεβαίωσε.
Αναφερόμενος στην ενιαία αγορά είπε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Βρετανία είναι στην ΕΕ:
«Είμαστε μια οικογένεια δημοκρατικών εθνών…των οποίων το κύριο θεμέλιο είναι η ενιαία αγορά παρά το ενιαίο νόμισμα. Εμείς που είμαστε εκτός ευρώ, αναγνωρίζουμε ότι αυτοί που βρίσκονται εντός πιθανώς θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες μεγάλες θεσμικές αλλαγές».
Μάλιστα προκειμένου να προλάβει την κριτική για όσα είπε, ο Κάμερον σημείωσε:
«Δεν διατηρώ αυταπάτες για το μέγεθος του έργου που έχουμε μπροστά μας. Ξέρω ότι θα υπάρξουν εκείνοι που θα πουν ότι το όραμα που ανέλυσα, είναι ανέφικτο. Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν οι εταίροι μας. Ότι οι Βρετανοί έχουν θέσει εαυτούς σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην αναπόφευκτη έξοδο. Και ότι αν δεν είμαστε άνετοι με την συμμετοχή μας στην ΕΕ μετά από 40 χρόνια, δεν θα είμαστε ποτέ.
Αρνούμαι ωστόσο να υιοθετήσω μια τέτοια ηττοπαθή στάση- είτε για την Βρετανία, είτε για την Ευρώπη. Γιατί με κουράγιο και πίστη πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη, προσαρμοζόμενη και ανοιχτή Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα συμφέροντα και οι φιλοδοξίες όλων των μελών μπορούν να υλοποιηθούν».
Αντιδράσεις-Αναπάντητα ερωτήματα
Οι αντίπαλοι, Εργατικοί, χαρακτήρισαν τον Κάμερον έναν «αδύναμο πρωθυπουργό που κινείται με βάση τα κομματικά κριτήρια και όχι το εθνικό οικονομικό συμφέρον», ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δήλωσαν ότι το να επιδιώκει κανείς μια εφ’ όλης της ύλης επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ ως κράτος μέλος, θα δημιουργήσει κλίμα αμφιβολίας και θα αποτρέψει τις ξένες επενδύσεις.
Και μπορεί το όραμα του Κάμερον να είναι μεγαλόπνοο, ωστόσο όπως γράφει και ο Iain Watson στο BBC, αυτό που δεν είπε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι τι θα κάνει αν η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Θα επιμείνει τότε στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος; Θα υποστηρίξει και σε αυτή την περίπτωση την παραμονή στην ΕΕ; Πως θα χειριστεί τις αναταραχές που ενδεχομένως να υπάρξουν εντός του κόμματος με εκείνους που τώρα τάσσονται υπέρ της παραμονής να περνάνε στο στρατόπεδο του κόμματος, σε περίπτωση που προκληθεί δυσαρέσκεια από την συμφωνία που θα κάνει ο πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες;
Η δέσμευση του Κάμερον για δημοψήφισμα πιθανώς να πυροδοτήσει αναταραχή και σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν άλλωστε προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι έχει μια “a la carte” συμπεριφορά απέναντι στην ΕΕ.
Η ομιλία του στο Λονδίνο αναμένεται επίσης να προκαλέσει ανησυχίες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν εκφράσει “με ισχυρή φωνή” την επιθυμία τους να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: