13 Ιουλ 2012

Πέτρος Νομικός :Διαγραφή του ελληνικού χρέους


Ο 33χρονος Πέτρος Νομικός  ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση « Greece Debt Free»,ΜΕ ΣΤΌΧΟ της να συγκεντρώσει κεφάλαια για την εξαγορά και διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους.«Το Greece Debt Free είναι ένα μη κερδοσκοπικό δημοκρατικό κίνημα που δραστηριοποιείται μέσω των social media και δίνει τη δυνατότητα σε προϊόντα και σε πολίτες να δωρίσουν χρήματα και κέρδη για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας. Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του σήμερα, οι θετικές αλλαγές επιτυγχάνονται καλύτερα με ειρηνικά οικονομικά μέσα». «Και πώς λειτουργεί πρακτικά;», τον ρωτάω. «Κάθε πιστοποιημένο GDF προϊόν δίνει το 50% των κερδών από τις πωλήσεις του για τη μείωση του εθνικού χρέους.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ''ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ''! Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΥΛΟΓΥΡΟ!



ΕκτύπωσηPDF
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
«Στην Ελλάδα επεφύλασσαν θέση πειραματόζωου, για να μετατρέψουν όλη την ΕΕ σε Νοτιοανατολική Ασία στα εργασιακά της». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλά αποκλειστικά στα «Επίκαιρα» και αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βομβαρδίσει την κυβέρνηση με νομοσχέδια που θα μπλοκάρουν την εφαρμογή του ΜνημονίουΕπιμένει, εμμέσως  πλην  σαφώς, στη θέση του για συγκρότηση εθνικού  νομίσματος, αλλά υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η έξοδος από την ευρωζώνη.
Ερ.: Η πρόσφατη σύνοδος Κορυφής, ανέδειξε κατά τη γνώμη σας, μια νέα ευρωπαϊκή προοπτική η απλώς αποτελεί μια επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Μέρκελ;
Απ.: Το «θαύμα» των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ κράτησε για άλλη μια φορά «τρεις μέρες».
Η Γερμανία έδωσε την εντύπωση ότι προέβη, κατά τη Σύνοδο, σε μια μικρή οπισθοχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα έκανε άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους Γερμανοποίησης της Ευρώπης.
Η ευρωζώνη με αυτές τις επιλογές δεν έχει κανένα μέλλον. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Γερμανίας έχουν μετατρέψει την ευρωζώνη σε Γερμανική «αυλή», που αναπαράγει όλο και διευρυνόμενες ανισορροπίες και ανισότητες, οι οποίες την οδηγούν στην αποσύνθεση και τη διάλυση.

BofA: Η Ιταλία θα βγει από την ευρωζώνη πριν την Ελλάδα



Μέχρι τώρα, η χώρα-φαβορί για μια ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη ήταν η Ελλάδα στις οικονομικές αναλύσεις. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δύο αναλυτών της «Bank of America Merrill Lynch» ανατρέπει τα δεδομένα.

Οι οικονομολόγοι Ντέβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης, με βάση την ανάλυση κόστους-οφέλους (BCA) και τη θεωρία των παιγνίων, κατέληξαν ότι η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν περισσότερες πιθανότητες από την Ελλάδα να εγκαταλείψουν πρώτες την ευρωζώνη.Μάλιστα, προειδοποιούν τους επενδυτές να μην «υποτιμούν την εθελοντική έξοδο μίας ή περισσοτέρων χωρών» από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, θα απολάμβανε σημαντικά οφέλη από μια εθελοντική έξοδο, σε σχέση με χώρες που προσπαθούν να επωφεληθούν από βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους.Η έρευνα εξετάζει 11 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης και τις κατατάσσει με βάση κριτήρια, όπως το πόσο συντεταγμένη μπορεί να είναι η έξοδος κάθε χώρας από το ευρώ και αν θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξή της.

12 Ιουλ 2012

Οικονομική ανάπτυξη και ευημερία μετά την έξοδο από το ευρώ.


Σύμφωνα με το νικητή του βραβείου Γούλφσον οικονομολόγο Ρότζερ Μπούτο της Capital Economics

 Το βραβείο οικονομικών Γούλφσον είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό βραβείο για οικονομολόγους μετά το βραβείο Νόμπελ. Για την τρέχουσα χρονιά, τo θέμα που τέθηκε για το βραβείο ήταν η εύρεση της καλύτερης απάντησης στην εξής ερώτηση: «Αν κράτη-μέλη εγκαταλείψουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της οικονομικής διαδικασίας ώστε να παρέχονται τα πιο ασφαλή θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία των σημερινών μελών;»

 Το βραβείο αξίας £250.000, χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Charles Wolfson Charitable Trust,  ίδρυμα της οικογένειας Γούλφσον. Η διαχείριση της απονομής έγινε από την Policy Exchange, η οποία εξέτασε περισσότερες από 400 συμμετοχές και παρείχε στην επιτροπή κριτών μια τελική λίστα με δέκα ανώνυμες συμμετοχές. Τελικά, νικητής ανακηρύχθηκε ο Ρότζερ Μπούτο, επικεφαλής  ομάδας ειδικών από την Capital Economics. Η νικητήρια συμμετοχή περιγράφει την ομαλότερη διαδικασία με την οποία ένα κράτος μέλος θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Η πρότασή του προβλέπει αύξηση και ευημερία μετά την έξοδο από το ευρώ. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι,

9 Ιουλ 2012

Η Ελλάδα, ο Krugman, ο Keyns, και το ΠΑΣΟΚ



Ο Paul Krugman είναι ο διαπρεπέστερος εκπρόσωπος του νεοκευνσιανισμού στη σημερινή εποχή, κορυφαίος Αμερικάνος οικονομολόγος βραβευμένος με Νόμπελ. Τα εκλαϊκευμένα άρθρα του που φιλοξενούνται συχνά στους New York Times,αναλύουν συνοπτικά με λαμπερή σαφήνεια και διεισδυτικό βάθος, προβλήματα της σύγχρονης διεθνούς οικονομίας από τη σκοπιά της προοδευτικής οικονομικής σκέψης που αντλεί από την παράδοση του μεγάλου Άγγλου οικονομολόγου John Maynard Keynes. Ο οποίος υποστήριξε την αναγκαιότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας και με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, με ενίσχυση της απασχόλησης μέσω και πληθωριστικών επεκτατικών πολιτικών Πρόκειται για την αντιπέρα όχθη της νεοφιλελεύθερης σχολής του Σικάγου, υπό τον επίσης Νομπελίστα Milton Freedman που ομνύει  στην περιοριστική οικονομική πολιτική, πολύ χαμηλό πληθωρισμό και συρρίκνωση ή και εξάλειψη των ελλειμμάτων. Φυσικά, τα σύγχρονα προβλήματα της οικονομίας, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με μαγικές συνταγές της μιας ή της άλλης θεωρητικής σχολής, γι’ αυτό και συνήθως από τις περισσότερες σώφρονες κυβερνήσεις, αξιοποιούνται κατά περίπτωση μείγματα πολιτικής που αντλούν στοιχεία και από τις δύο αυτές σχολές σκέψης.
Ο Paul Krugman έχει επανειλημμένα αρθρογραφήσει για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν επιβληθεί  στη ζώνη του ευρώ υπό την πίεση των Γερμανών και των γραφειοκρατών των Βρυξελών, σκοτώνουν την ελληνική οικονομία-και όχι μόνο-και την οδηγούν στην καταστροφή. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 17-6-2012 επισημαίνει ότι