19 Απρ 2012

Ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ οι ζημίες των τεσσάρων τραπεζών για το 2011

Οι απώλειες οφείλονται κυρίως στο PSI αλλά και στην επιδείνωση στο χαρτοφυλάκιο δανείων

Ζημίες - ρεκόρ ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ θα ανακοινώσουν αύριο οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, αποτέλεσμα που οφείλεται κυρίως στο «κούρεμα» των ομολόγων (PSI) αλλά και την επίπτωση της επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων, όπως αποτυπώθηκε με τη διαγνωστική μελέτη της Black­Rock.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες –Εθνική Τράπεζα, Eurobank EFG, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς– θα παρουσιάσουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2011 αθροιστικά ζημίες ύψους 19 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω τράπεζες το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011 παρουσίασαν ζημίες ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ετσι, για το σύνολο της χρήσης του 2011 οι ζημίες των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου θα ξεπεράσουν το ποσό-ρεκόρ των 22 δισ. ευρώ!


Σύμφωνα με αναλυτές, οι τράπεζες στο τέταρτο τρίμηνο θα παρουσιάσουν προβλεπόμενες ζημίες ύψους 19 δισ. ευρώ, οι οποίες προκύπτουν από την απομείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων κατά 75% (στο πλαίσιο του PSI) και μετά τον συνυπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Σε περίπτωση που μετά τις εκλογές θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να αποτιμήσουν τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI στην ονομαστική τους αξία (κάτι που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση που παρουσιάστηκε πριν από το Πάσχα), τότε η απομείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων θα περιοριστεί σε περίπου 55% και η ελάφρυνση θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012 τα οποία θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

Τις μεγαλύτερες ζημίες αναμένεται να παρουσιάσει η Εθνική Τράπεζα, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της οποίας ανερχόταν πριν από το PSI σε 15 δισ. ευρώ, και ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς, η έκθεση της οποίας σε ομόλογα φτάνει τα 8,7 δισ. ευρώ, η Eurobank EFG με ομόλογα ύψους 7,7 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ.

Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2011 ξεκινάει και η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ήδη εκταμιεύθηκε στην Ελλάδα η πρώτη δόση (23 δισ. ευρώ) που έχει προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιο Προβόπουλο και θα συζητήσουν το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Οπως έγραψε χθες η «Κ», η αρχιτεκτονική και η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης θα ανακοινωθούν μετά τις εκλογές, καθώς απομένουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το πιο δύσκολο θέμα είναι αυτό των κινήτρων που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι τώρα τα σχέδια που παρουσιάστηκαν κρίθηκαν είτε ιδιαίτερα θετικά για τους μετόχους των τραπεζών είτε ιδιαίτερα αρνητικά, που πρακτικά απέκλειαν τη συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση. Οπως σημειώνουν στην «Κ», οι συζητήσεις προχωρούν με αργό βήμα, καθώς πρόκειται για σύνθετο ζήτημα, ενώ τη λήψη αποφάσεων δυσχεραίνει η εμπλοκή πολλών μερών στη διαπραγμάτευση.

Ετσι, μόνον τα απολύτως απαραίτητα θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ η αρχιτεκτονική και η δομή του εγχειρήματος θα εξειδικευθούν μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση με τη νομοθετική πράξη που παρουσίασε πριν από το Πάσχα πραγματοποίησε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών, οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να λάβουμε τα 23 δισ. που αποτελούν την πρώτη δόση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση.

Του Γιαννη Παπαδογιαννη
Πηγή: Η Καθημερινή 19/4/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: