Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα χθες στο οποίο περιγράφει τις δράσεις που θα αναλάβει την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου οι οποίες θα περιλαμβάνουν την απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP), μιας φιλόδοξης και αμφιλεγόμενης συμφωνίας διεθνούς εμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος από την TPP ήταν μία
από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ρεπουμπλικανού προέδρου ο οποίος στο μήνυμά του υποστήριξε ότι οι συμφωνίες των 12 κρατών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού συνιστά "πιθανή καταστροφή για τη χώρα μας". "Αντ'αυτής εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα φέρουν θέσεις εργασίας και βιομηχανίες πίσω στην Αμερική".
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα εκδώσει διάταγμα το οποίο θα μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της κυβέρνησης, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους, και θα ακυρώσει κάποιους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, αερίου και άνθρακα. 
Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης δεσμεύτηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να ερευνήσει τις καταχρήσεις στις θεωρήσεις διαβατηρίων. Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και οι ζημιές για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
"Η ΤΡΡ δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ"
Η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χθες, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από την εμπορική συμφωνία.
Ο Άμπε, που συμμετείχε με άλλους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των συμμετεχόντων στη συμφωνία χωρών στη Λίμα το Σάββατο, είπε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση στη σύνοδο που πρότεινε την εφαρμογή της συμφωνίας Trans-Pacific χωρίς τις ΗΠΑ, είπε ο Άμπε σε δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες. "Το TPP δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τις ΗΠΑ", δήλωσε.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, η απόσυρση από την εμπορική συμφωνία των 12 χωρών αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του Τραμπ, ο οποίος την αποκάλεσε "καταστροφική" για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
Η ΤPP και η ατζέντα Ομπάμα
Η εμπορική συμφωνία TPP ήταν βασική προτεραιότητα της ατζέντας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θέλησε με αυτήν να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας. Εκτός από τις οικονομικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η ΤΡΡ έχει υπογραφεί από τις χώρες της μελλοντικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Μαζί, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Την ΤΡΡ δεν έχει υπογράψει η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - η Συμφωνία του Ειρηνικού είχε ως στόχο και ως αντίβαρο στη Λαϊκή Δημοκρατία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ